Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

AIK:s transferintäkter: 30 miljoner - och mer är på väg: "Så kan det vara"

AIK har sålt spelare för nästan 30 miljoner kronor - och mer pengar är på väg.
Nästa år kommer ytterligare drygt 9 miljoner kronor att trilla in från försäljningen av Robin Quaison, erfar fotbollskanalen.se.
- Det kan vara möjligt att man har sådana upplägg, säger vd Thomas Edselius.

AIK Fotboll AB kom på onsdagen med sin delårsraport för de första tre kvartalen och visar, framförallt tack vare spelarförsäljningar, på ett rejält förbättrat resultat där de efter skatt går 17,5 miljoner kronor plus - att jämföra med motsvarande period för förra året där resultatet var minus 2,5 miljoner kronor.

Totalt redovisar AIK intäkter för spelarförsäljningar på 29,2 miljoner kronor, en ökning med hisnande 1289 procent jämfört med förra året. Som gott som hela intäktskakan vad gäller spelarförsäljningar kommer från försäljningarna av Nicklas Backman (Dalian), Eero Markkanen (Real Madrid) och Robin Quaison (Palermo), skriver AIK i sin delårsrapport.

Och enligt en källa med god insyn har intäkterna från försäljningarna fördelat sig enligt följande under perioden januari till september.

För Eero Markkanen fick AIK 1,7 miljoner euro, motsvarande drygt 15 miljoner kronor* - en summa som stiger om de prestationsbaserade klausuler uppfylls. Dessutom kommer Real Madrid att betala ytterligare en summa till AIK nästa år. 

För Robin Quaison har AIK hittills fått en miljon euro, motsvarande drygt 9 miljoner kronor, som betalades ut i samband med försäljningen i somras - och i likhet med Markkanen kan försäljningen inbringa mer pengar om de prestationsbaserade klausuler som står med i avtalet skulle träda i kraft.

När det gäller försäljningen av Quaison kommer den emellertid att generera mer pengar. Enligt fotbollskanalen.se:s källor ska ytterligare en knapp miljon euro betalas ut till AIK under nästa sommar - allt enligt överenskommelsen mellan AIK och Palermo.

Ett avtal som dessutom innehåller en vidareförsäljningsklausul  som ger AIK rätt till en del av   försäljningssumman som överstiger det Palermo betalade till AIK.

Hittills har Markkanen och Quaison inbringat 24,4 miljoner kronor av de totalt 29,2 miljoner kronorna där differensen är de cirka fem miljoner kinesiska Dalian betalade för Nicklas Backman.

Och mer är alltså att vänta för Eero Markkanen och Robin Quaison. 

- När man säljer en spelare kan man göra olika upplägg med den köpande klubben. Vi skulle till exempel kunna sälja Nabil Bahoui nu men få betalt 2018. Då skulle vi redovisa intäkt nu men betalning kan ju komma 2018. Sedan är det ju så att den säljande klubben kanske inte får allt, spelarens förra klubb kanske ska ha pengar, spelaren kanske äger någon del av sig själv, agentkostnader och så vidare. Det kan vara många olika saker. Betalning kontra intäkt är olika saker, säger AIK:s vd Thomas Edselius.

Så om ni har sålt en spelare i år kan ni få en summa nu och kanske en summa nästa år?

- Så kan det vara. Och sedan kan det finnas rörliga saker i ett kontrakt och när dom slår in så kommer pengar då.

Utöver en extrem ökning i spelarförsäljningsintäkter jämfört med samma period förra året har intäkterna för souvenirförsäljning ökat med 4,4 miljoner till nästan 12 miljoner - en ökning med hela 58 procent.

Allt är dock inte plus och uppåt i rapporten. Intäkterna för försäljning kring matcher och event har minskat med 20 procent från 42,9 miljoner förra året till 34,4 miljoner för de tre första kvartalen - något som tillskrivs framförallt det minskade publiksnittet.

Dessutom minskar omsättningen kring sponsring och reklam från 25,6 miljoner till 23,1 miljoner, en nedgång på 11 procent.


Hela delårsrapporten hittar du här (extern länk)

Publicerad 2014-11-05 kl 23:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons