POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

ALLSVENSK NEDRÄKNING: AIK-talangen: ”Majstorovic var som en pappa för mig”

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Alexander Milosevic har lämnat AIK. Nu ska Noah Sonko Sundberg, 18, ta över i mittlåset.
- Jag är redo för att spela 30 matcher i allsvenskan i år, säger Sonko Sundberg i en lång intervju med Fotbollskanalen.

Som 6-åring började Noah Sonko Sundberg spela fotboll i Enskede. Åtta år senare, 2010, lämnade han för spel i AIK. Men inte som mittback, utan som anfallare.

- Jag var forward ända fram till för tre år sedan ungefär, säger Noah när vi träffas på AIK:s träningsanläggning Karlberg.

Och det är inte bara positionsbytet som gör Sonko Sundbergs ungdomsår intressanta. Som liten var han aldrig någon stjärna. I alla fall inte om man jämför med jämnårige Anton Salétros, som också spelade för Enskede tidigare och nu tillhör AIK:s a-trupp.

- Jag var ingen stjärna. Anton var där uppe och jag var lite efter. Jag har bara kämpat på och här är jag i dag.

- Jag och Anton har spelat i samma lag i hela livet i princip. Man kan tröttna på varandra lite då och då, men det är kul som fan. Vi brukar vara med varandra hela tiden. Det har blivit så. Vi bor nära varandra också och samåker till träningarna.

Hur var du som anfallare?
- Jag var ju rätt stor, så jag var targetforward. Det är lite sjukt varför jag blev just mittback. Vi var i väg på ett träningsläger nere i Malmö med AIK. Vi spelade lite matcher och då blev två mittbackar skadade. Då tänkte de att jag kunde testa som mittback och efter det har jag varit mittback.

Var du inte tillräckligt bra för att de skulle ta upp dig som anfallare igen?
- Nej, antagligen inte (skratt). Jag får säga att det varit bra för mig. Just i den stunden var jag helt förkrossad. Alltså, det är ju ändå anfallare man vill vara. Men om man är bättre på en annan position är det bättre att spela där.

- Jag har lärt mig hur mycket som helst av att ha varit anfallare. Jag vet vad som är jobbigt och så, vad man inte vill möta och vad man vill möta. Det är bra för mig att ha bytt position, annars skulle jag nog inte varit här i dag.

Du tror inte det?
- Nej, absolut inte. Verkligen inte. 

Hur har din utveckling varit sedan du bytte position?
- Enorm. Vi hade massa stadslagsläger på den tiden och jag kom inte med på något av dem. Sen sa min dåvarande tränare till stadslagstränaren att han skulle ta med mig som mittback: ”Bara kolla hur han är”, liksom. Så på ett läger inför elitlägret testade han mig och det gick tydligen skitbra. Sen dess har det gått uppåt. Jag kom med på elitlägret och sen direkt i landslaget.

- Det var verkligen inte väntat. Jag konkurrerade inte på någon plats i stadslaget, sen fick jag spela mittback och så gjorde jag det bra. Det var kul.

Vad är det som passar dig med att vara mittback?
- Det är svårt att sätta ord på det, men jag är väl ganska stor av mig, stark och snabb. Det är väl framför allt det en mittback ska ha.

Just nu är både Noah Sonko Sundberg och centrale mittfältaren Anton Salétros på väg att slå sig in i AIK:s a-lag på allvar. Och duon stöttar varandra i sin kamp om en plats i startelvan.

- Vi är varandra med så ofta och vi hjälper varandra i svåra så väl som bra situationer. Vi är till stor hjälp för varandra.

Ni är lite som bröder?
- Jo, det blir ju så. De tar ju fortfarande fel på namnen och ser oss som samma person. Nebo (Novakovic, assisterande tränare) brukar säga Anton till mig och tvärtom. Det är bara roligt.

I dag är det snart två år sedan Sonko Sundberg för första gången fick testa på att träna med AIK:s a-lag. Mot slutet av 2013 skrev han på ett a-lagskontrakt.

- I början var det en stor omställning. Vi (Noah och Anton) fick träna här på sommaren i två månader. Det var väldigt lärorikt och jag har fått väldigt mycket tips på vägen, framför allt av Majstorovic när han spelade. Nu är det mest Henok (Goitom), Kenny Pavey, Dickson (Etuhu) och ja, hur många som helst, som hjälper oss på alla sätt.

Var Daniel Majstorovic viktig för dig när du kom upp i A-laget?
- Ja, det kändes som att han tog hand om mig. Han har ju själv varit en stor mittback. Jag fick enorma tips av honom. Han var som en pappa, om man säger så.

Så som det slutade med honom fick ju många en bild att han mer spred negativ energi i laget. Så var det inte?
- Det var ett misstag han gjorde, en som person är han hur trevlig som helst. Det som hände, det hände. Man kan inte ändra på det. Han gav enormt mycket till laget. Han skulle aldrig prata illa om någon i laget. Jag ser inte att han spred negativ energi i laget, inte alls.

Hur mycket betyder det att ha en sådan person i laget när man kommer upp i ett A-lag?
- Det betydde extremt mycket, för han har extremt mycket erfarenhet sedan sina år som spelare. Så jag har fått lära mig extremt mycket. Det har förbättrat mig som spelare och person.

I vinter har mittbacken och nyckelspelaren Alexander Milosevic lämnat AIK för Besiktas, utan att de svartgula värvat in en ersättare. På försäsongen har också Noah Sonko Sundberg tagit över hans plats i majoriteten av matcherna. Så är det 18-åringens tur nu?

- Jag tänker inte så mycket på säsongen egentligen. Det enda man kan göra är det bästa i varje match, sen vad som händer vet man aldrig. Så jag ska bara göra mitt allra yttersta och hjälpa laget till SM-guld.

- Jag har förhoppningar på mig själv, men det är inte något som jag vill gå ut med. Jag har mina mål, men om jag uppfyller dem eller inte, det får vi se efter säsongen.

Vad tänker du kring läget som uppstått efter att Alex lämnat?
- Det har ju öppnats upp en plats för mig eller någon annan. Jag ska försöka ta den.

Det snackas mycket om att du ska ta över efter honom, hör du det också?
- Nej, men man får väl höra ibland av vissa tidningar och så. Men det är inte något jag tänker på, jag ska bara försöka göra mitt jobb. Jag ska inte försöka tänka på vad jag ska göra för att bli lika bra som honom eller bättre. Jag ska bara tänka på mig själv och inte fokusera på vad andra säger.

Vad säger du om att AIK inte värvade in någon efter att Alex lämnade? Är inte det ett tecken på att de har förtroende för dig till exempel?
- Det är hur bra som helst, det visar verkligen att de vill satsa på de yngre och på de som finns här redan. Det är hur skönt som helst för mig och alla andra att känna det. Jag känner ett stort förtroende från tränarna.

Hur känns den allsvenska nivån?
- I början var det väldigt tufft komma in, men det har blivit bättre allt eftersom. Jag har spelat mycket på försäsongen och känner själv att jag börjar få i mig det bättre, att jag kommer in i tempot och så. Det är bara att fortsätta köra.

- Jag ser mig själv som en allsvensk mittback. Jag spelar ju i AIK och då är man en allsvensk spelare.

Är du redo för 30 matcher i allsvenskan i år?
- Ja, det tycker jag själv att jag är. Det ska jag försöka vara.

Känner du någon press på leverera nu när det är ”din tur”?
- Nej, jag är fortfarande ung. Inte för att jag skyller på det, men om det inte skulle gå nu, då kanske jag inte är mogen. Jag bara gör mitt yttersta för att kunna visa att jag kan spela i AIK. Sen får vi se hur det går.

Det var en del matcher under förra året som antingen Per Karlsson eller Alexander Milosevic missade, samtidigt som du inte fick chansen. Hur var det?
- Det var jobbigt just i den stunden, men antagligen var jag inte tillräckligt bra. Det är bara att inse det. Det fick mig att inse att jag måste träna hårdare. Det har jag gjort och nu är jag här.

Det har funnits intresse från klubbar utomlands för dig. Var det någonsin aktuellt att lämna AIK när du inte fick speltid?
- Nej. Jag har inte haft så mycket koll på vilka klubbar som varit intresserade eller hur många. Jag har inte tänkt så mycket på det, utan bara tänkt på AIK. Sen har man ju det i åtanke lite fortfarande: ”Varför spelade jag inte den matchen?”, men man kan inte hålla på att gräma sig hela tiden. Det är bara att köra på.

AIK har ända sedan barnsben varit Sonko Sundbergs lag. Som liten följde han ibland med en kompis till matcher.

- AIK är mitt lag och det känns oerhört stort att få representera klubben. Man har drömt om det här ända sedan man var liten, att få spela i allsvenskan och för AIK. Det känns hur stort som helst. Samtidigt ska man inte vara nöjd. Jag vill spela ute i Europa sen.

Hur är det att spela framför Norra Stå?
- Det finns ingen bättre känsla. Vi kan inte be om bättre fans. De stöttar oss varenda match. Även om vi åker till Kazakstan så är de där. Det är otroligt.

Sonko Sundberg tror mycket på sitt AIK under 2015.

- Det känns bättre än någonsin. Jag tror att vi har alla förutsättningar i världen för att vinna allsvenskan. Ser man på laget så har vi bra spelare. Vi går för guldet, säger 18-åringen.

Malmö FF är stora favoriter, men du tror att ni kan utmana?
- Absolut. Vi har aldrig gått in i en säsong och trott att vi inte kan vinna SM-guld. Det kan vi verkligen göra.

- Att vinna SM-guld med AIK är en dröm. Det är dit vi siktar och det är en tanke som ändå går. Jag tror att vi har ett lag som kan ta hem det. Men det gäller att vi gör jobbet och sen får vi hoppas på det bästa. Eller nej, vi ska inte hoppas på det, vi ska göra det till det bästa.

Sonko Sundberg trivs också med AIK:s nya spelsystem inför året, med ett sorts 4-2-3-1-upplägg, med två mer sittande mittfältare.

- Vi testade att ha en där bak på mittfältet, men personligen tycker jag det är bättre när vi har två. Med bara en blev det svårare för backlinjen och hela laget, så det har varit extremt skönt med två där. Det blir lättare att spela upp bollen också. Sen har vi Dickson som vinner alla dueller och närkamper.

Ja, hur är det att spela mittback när Dickson agerar någon sorts städgumma?
- Ibland är det som att man kan ta en cigarr där nere, liksom (skratt).

Hur är Dickson?
- Från första dagen som han kom in har det känts som att han har spelat här i hela livet. Oj, oj, oj, han är en sådan personlighet. Han snackar med alla, styr och ställer. Det är en otroligt bra värvning. Jag har aldrig tidigare varit med om att en person kommer in i en grupp på det viset, avslutar Sonko Sundberg.

Publicerad 2015-03-30 kl 10:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå