Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

Förvirringen kring Karikari - kan stoppas från spel: "Ni får se på måndag"

Foto: SCANPIX

Veckan före premiären råder förvirring kring Kwame Karikari. Forwarden tror att en särskild klausul stoppar honom från spel mot AIK - men fotbollförbundets regelverk säger tvärtom.
- Ni får se på måndag, svarar Björn Wesström.

Redan förra våren berättade fotbollskanalen.se om en kontroversiell överenskommelse mellan Örebro SK och IFK Göteborg angående Nordin Gerzic. Blåvitt hänvisade den gången till en klausul i parternas kontrakt som gjorde gällande att mittfältaren inte hade rätt att möta sin gamla klubb under tiden han var utlånad till ÖSK. Närkelaget lyssnade på IFK:s önskan och det hela slutade med att Gerzic fick sitta på läktaren när det vankades match lagen emellan.

Men det fanns ett problem: Den typen av klausuler är ogiltiga, både i Sverige och internationellt. Frågan aktualiserades i april 2014, i samband med Champions League-semifinalen mellan Atletico de Madrid och Chelsea, där målvakten Thibaut Courtois tillhörde Londonlaget, men länge varit uthyrd till La Liga-bjässen. Efter att Chelsea försökt förmå sina rivaler att bänka keepern satte Uefa ned foten.

"Alla tillägg i ett privat avtal, ägnade att fungera som påtryckningar gällande vilka spelare en viss klubb tar ut till spel är, vad Uefa anbelangar, förbjudna, ogiltiga och omöjliga att verkställa", skrev organisationen då på sin hemsida.

Senare samma höst följde SvFF efter. I de nya tävlingsbestämmelserna för 2015 förtydligade fotbollförbundet vad som egentligen redan gällde, men som i vissa fall uppfattats som luddigt, och slog fast att avtal som begränsar föreningarnas självbestämmanderätt aldrig kan accepteras.

"En förening får inte träffa överenskommelse som möjliggör att tredje part kan påverka föreningens självständighet gentemot spelaren, i fråga om beslutanderätt om spelarens arbetsvillkor och/eller övergång till ny förening. Detta förbud gäller även överenskommelser som innebär att spelare inte får delta i vissa matcher, t.ex. match mot förening som spelaren tidigare har representerat", lyder den nya skrivelsen.

Men trots det har en liknande situation uppstått inför den kommande allsvenska premiären mellan AIK och Halmstad om exakt en vecka. I en intervju med sajten Ghanasoccernet.com säger anfallaren Kwame Karikari att han inte finns med i HBK-truppen mot sitt tidigare lag, AIK, och hänvisar just till en överenskommelse i kontraktet.

- Det finns en klausul som säger att jag inte får spela mot dem, säger Karikari till sajten.

När fotbollskanalen.se ringer klubbarna vill ingen av dem redogöra i detalj för hur kontraktet är utformat. Halmstads klubbchef Fredrik Andersson hänvisar till att han inte var med vid själva undertecknandet och därför inte har färskt i minnet hur formuleringarna ser ut.

- Därför ber jag att få läsa på och återkomma, men det är riktigt att den typen av klausuler du hänvisar till inte är tillåtna längre. Om det finns en sådan ska vi lösa det, säger han till fotbollskanalen.se.

Innebär det att Karikari är tillgänglig mot AIK?
- Jag vill varken säga bu eller bä innan jag kunnat gå tillbaka och titta på kontraktet och exakt vad som står där. Beroende på det får vi kontakta AIK, men vi ska givetvis inte göra någonting som reglerna inte stödjer.

AIK:s sportchef Björn Wesström är fåordig.

- Som alltid när vi skriver ett avtal håller vi det mellan parterna. Vi kommenterar inte dess innehåll för några utomstående.

Jag tänkte att ni kanske kunde räta ut situationen eftersom Karikari uppenbarligen har uppfattningen att det finns en klausul?
- Han har ju inte någon inblick i avtalet mellan klubbarna, utan kan bara uttala sig om sitt personliga kontrakt i så fall. Det övriga är mellan oss och Halmstad.

Och ni är förstås medvetna om den här nya regeln som SvFF antog i höstas?
- Ja, vi har ju skrivit ett avtal och övergången har gått igenom. Den har ju godkänts. Därför finns inte så mycket mer att säga.

Då får Karikari spela på måndag?
- Som sagt: Det som står i avtalet stannar i avtalet. Jag kommer inte att kommentera något annat. Ni får komma till Friends och se om han är med helt enkelt.

Publicerad 2015-03-30 kl 18:29
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons