Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

Goitom väcktes av Turinas svärmor: "Ringde hysteriskt på dörren - blev en chock"

Henok Goitom vaknade av att någon ringde hysteriskt på dörren.
Han öppnade och rusade in grannens lägenhet - där låg Ivan Turina död.
- Det blev som en chock, säger han till fotbollskanalen.se.

Gråtande supportrar hade tagit sig till Karlberg för att hedra Ivan Turina som avled natten till torsdagen. På ett träbord ligger AIK-målvaktens matchtröja med nummer 27 på ryggen utsträckt bland blommor och gravljus. Intill svajar tre flaggor på halv stång - en svensk, en kroatisk och en med AIK:s klubbmärke.

Flera AIK-spelare har stannat kvar på träningsanläggningen efter morgonens sorgliga möte där alla informerades om att deras lagkamrat och vän har avlidit. En av dem bodde granne med Ivan Turina.

- Det är svårt att ta in. Om han hade varit sjuk hade det varit lite lättare att veta när tiden kommer och då kan man förbereda sig för sånt här. Dagen innan satt vi vid frukostbordet, allting var frid och fröjd och dagen efter tror man att samma visa ska hända igen. Men det blir ju aldrig så, säger Henok Goitom till fotbollskanalen.se.

- Jag bor dörr i dörr med Ivan. Det var någon som ringde på min dörr hysteriskt i morse. Först trodde jag att det var barn som höll på med hyss, men sedan blev det mer kraftfullt och då gick jag ut. Jag tror att det var Ivans frus mamma som ringde på för hon var i trappen då. Jag gick in i hans lägenhet. Det blev som en chock när jag kom in där.

Henok Goitom berättar att lagkamraterna Kwame Karikari och Martin Mutumba redan var inne i Ivan Turinas lägenhet - tillsammans med målvaktens familj och ambulanspersonal.

- De sa ganska snabbt att han var död. Det var inte mycket man kunde göra, säger han.

Åkte ni till Karlberg efter det?

- Ja, ensam är man stark men tillsammans är man starkare. Det var inget snack om saken att komma ner och vara med alla. Prata igenom situationen.

- Alla är fortfarande i chock och vissa kommer att vara i ännu mer chock senare framåt kvällen. Speciellt när man ser bilder på nätet och så, då kanske det kommer ännu mer att det sjunker in att han inte finns kvar. Vi är alla olika personer och kommer att hantera det på olika sätt. Det viktigaste är att alla får den tiden man behöver.

Vad hade du för förhållande till Ivan?

- Det är klart att man kommer närmare varandra när man bor dörr i dörr. Ivan hade två personligheter. Han var väldigt seriös i matcher. Han ville vinna varje match, han kunde springa igenom en vägg bara för att vinna en match. Sedan var han ganska barnslig , skämtade med oss hela tiden. Han hade en sån personlighet att jag kan tänka mig att hans barn tyckte väldigt mycket om att vara med honom.

- Han har en fru som är gravid. Det är det man tänker på nu. Det är inte ens egen sorg utan hur ska frun hantera det här nu att vara gravid och ha två barn. Speciellt eftersom hon är från Kroatien och inte har sina nära och kära här. Så man är mest orolig för dem egentligen.

På måndag har AIK match mot IFK Göteborg. Frågan är om spelarna är i balans för att kunna spela en match bara fyra dagar efter Ivan Turinas död.

Har du under din fotbollskarriär varit med om att någon i din närhet har gått bort?

- Ja, familj och vänner, säger Henok Goitom.

Hur är det att spela fotboll precis efter att någon person nära dig har gått bort - kan man vara professionell?

- För mig så flyr jag iväg i fantasin när jag spelar fotboll.

Så man kan stänga av sina känslor och prestera i en match?

- Ja, för mig personligen. För det är först efteråt när man sätter sig efter matchen som allting kommer tillbaka igen. Men i dag är det bara tid för att sörja, i morgon får vi ta ställning till andra saker som måndagens match.

Publicerad 2013-05-02 kl 15:44
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons