POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
AIK

Minskade ståplatser för AIK, Hammarby och MFF: "En krigsförklaring från polisen"

Den allsvenska starten har bjudit på skönsjungande folkfester och färgsprakande tifon – men också på bengalbränning. Nu tvingas tre klubbar reducera storleken på sina ståplatssektioner.
- En krigsförklaring från polisen, säger SFSU:s Tony Ernst till Sportbladet.

Redan efter nyår gick Svensk elitfotboll (Sef) och dess generalsekreterare Mats Enquist ut med en varning riktad till de allsvenska föreningarna, sedan polisen aviserat hårdare krav gällande matcharrangemangen. Enquist förklarade att de som inte levde upp till de säkerhetsramar som satts upp riskerade att få spela inför lägre publikkapacitet än vanligt, och i värsta fall kunde polisen helt sonika neka klubbarna att hålla i evenemangen.

– Det får vi acceptera och förhålla oss till. Vi arbetar med att ha säkra arrangemang, och polisen kommer gradvis att skärpa tillståndsgivningen om det ¬inte blir ordning på dem. Vi vill givetvis inte hamna i det läget, utan hoppas att vår ¬dialog med fansen gör att vi hittar lösningar, sade Mats ¬Enquist till Sportbladet då.

Han pekade på att det trots allt fanns möjlighet att nå samförstånd, inte minst med tanke på de försök kring legaliserad pyroteknik som diskuterades under hösten och vintern. Något som enligt Sef och SFSU skulle kunna bli en bra mellanväg där både polis och publik blev nöjda, och stämningen på arenorna bibehölls samtidigt som förbjuden pyroteknik i form av bengaliska eldar och knallskott förhoppningsvis skulle kunna fasas ut alltmer.

Men under säsongsupptakten har frågan tagit en annan riktning. Redan efter cupderbyt mot Hammarby i mars fick AIK dels ett bötesstraff, dels besked om att klubbens klacksektion, som tidigare rymt 5500 personer skulle minskas till 4500, och skälet var just "brister i säkerheten" som enligt polisen bland annat bestod av undermålig visitering vid insläppen.

Och på tisdagen stod det klart att även MFF fått liknande besked. I den kommande matchen mot Hammarby ska skåningarnas klackläktare begränsas till 4000 åskådare, också den från en ursprunglig omfattning på knappt 6000 platser. Även bortaläktaren minskas. Från att vanligtvis bestå av 1900 ståplatser får nu endast 1000 personer släppas in där. Detta som en följd av att Hammarby under sitt hemmaderby mot Djurgården också anses ha brustit i säkerheten.

Tony Ernst, ordförande för Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) är mycket kritisk till åtgärderna.

– Jag ser det som att någon högt upp inom polisen har bestämt sig för att sätta stopp för svensk fotboll. Jag kan bara se det som en krigsförklaring, säger han till Sportbladet.

– De här reaktionerna står inte i rimligt förhållande till brottet. Att bränna en bengal är ett ringa brott, det ger dagsböter, det är att likna vid, säg, en felparkering. Ska vi fortsätta den analogin så är det som att polisen nu stänger ner all biltrafik i landet för att någon parkerat sin bil fel i Burträsk.

Publicerad 2015-04-15 kl 07:43
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto