Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

Överläkaren: "Ökad risk vid elitidrott"

Foto: Scanpix

Mats Börjesson.

Mats Börjesson, överläkare i kardiologi vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, säger till TT att det är ovanligt med plötslig hjärtdöd hos unga människor.

- Det händer mellan 1 till 3 personer per 100 000. Men enligt en relativt ny undersökning från den amerikanska collegeidrotten så ökar risken i de högsta divisionerna, säger Börjesson, som sitter med i fotbollens medicinska kommitté.

- För människor under 30 år är orsaken medfödda hjärtsjukdomar. För de som är äldre än 30—35 år är det nästan enbart kranskärlsjukdomar.

I Sverige rekommenderar Riksidrottsförbundet och Socialstyrelsen alla elitidrottare att genomgå en undersökning. Inom fotbollen är det obligatoriskt för alla inom dam- och herrallsvenskan samt superettan.

- Screeningen som görs (frågor om symptom och ärftlighet samt EKG) hittar man en majoritet av de ärftliga hjärtfelen, men den är inte jättebra på att hitta kranskärlssjukdomar. För att hitta kranskärlssjukdomar får man titta på de traditionella riskfaktorerna, förutom ärftlighet också blodfetter och kolesterol och blodtryck och sånt. Och då måste man göra riktiga stresstester, och det görs inte rutinmässigt, bara om vi har misstanke om något.

Publicerad 2013-05-02 kl 11:11
Annons
Annons
Annons