Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

Per Karlsson: "Måste hålla samma nivå som förra säsongen - minst"

Per Karlsson var med i landslagstruppen i höstas och blev utsedd till Årets Back i Allsvenskan.
Sedan kom knäskadan. Nu är han på väg tillbaka.
– Jag måste hålla den nivån jag höll förra året, eller minst den nivån, säger AIK-backen om landslagschanserna.

Per Karlsson var en av AIK:s bästa spelare under förra säsongen. Det fick han också ett kvitto på. Först blev han inkallad till landslaget i oktober när Jonas Olsson lämnade truppen av personliga skäl. En månad senare fick 28-årigen utmärkelsen som Årets Back i Allsvenskan.

Men under hösten ådrog sig också mittbacken en knäskada som tvingade honom att tacka nej till landslagets januariturné.

– Det kändes inte ens aktuellt, det hade varken varit rättvist mot dem eller mig. Det var tungt att tacka nej, det är det alltid. Jag har varit med en gång tidigare och då var jag också skadad och det låg, såklart, lite i bakhuvudet, säger Karlsson till fotbollskanalen.se.

När Erik Hamrén tog ut sin första landslagstrupp för året blev det en rockad på mittbackspositionerna. Jonas Olsson och Andreas Granqvist ut. Joel Ekstrand och Rasmus Bengtsson in.

Per Karlsson som gått skadad under försäsongen var inte aktuell och han vet vad som krävs för att han återigen ska bli inkallad till landslaget.

– Jag måste hålla den nivån jag höll förra året, eller minst den nivån. Jag kände redan när jag blev uttagen i höstas att man fick ett kvitto på att man gjort det bra och gör man det bra i allsvenskan så kan man ändå komma till landslaget. Men det är klart att jag har lite mer formmässigt att ta ifatt innan det blir aktuellt, säger Per Karlsson.

AIK:s assisterande tränare Nebojsa Novakovic är av en annan åsikt. Han tycker att Karlsson borde varit med i landslagstruppen redan nu mot Turkiet.

– Vi släpper till enkla mål i landslaget, varför testar man då inte Allsvenskans bäste försvarare, som han blev vald till i fjol, i landslaget när det är vänskapsmatch? Om Per skulle göra det bättre än de som spelar nu vet jag inte, men det skulle vara bra att testa honom, sa ”Nebo” i en intervju med matchdax.se.

Håller du med om att Allsvenskan nedvärderas?
– Jo, jag är väl lite delad där. Allsvenskan är inte rankad särskilt högt, men för att uppmuntra den svenska fotbollen så kan man alltid testa en svensk spelare.  Jag tyckte inte att det var så långt bort rent kvalitetsmässigt på de träningarna jag var med på i höstas, säger Karlsson till fotbollskanalen.se.

I AIK har mittbackskollegan Niklas Backman lämnat klubben för Kina. Per Karlsson känner att en flytt utomlands lockar – samtidigt som han slår fast en sak.

– Jag står under kontrakt med AIK och trivs väldigt bra här, men skulle något annat dyka upp, vilket det inte gjort än, så skulle det absolut vara intressant. Allting beror på vad det handlar om. Det ska kännas inspirerande att ta nästa steg också, det ska inte vara bara för att.

Hur ser du på era chanser den här säsongen?
– Vi går in till säsongen med målsättningen att vinna Allsvenskan. Det är min personliga målsättning och den går hand i hand med lagets. Man pratar alltid om att det är små marginaler, vi har varit med ganska långt in på säsongerna utan att vi klarat det. Gör vi allting noggrant så kan marginalerna vara på vår sida den här gången.

Vilka är era största konkurrenter enligt dig?
– Malmö och IFK Göteborg kommer vara med där uppe. De känns som starka lag. Jag tror även att Djurgården kan vara en utmanare och göra en bra säsong, säger mittbacken till fotbollskanalen.se.

AIK är inte med i Svenska Cupens gruppspel efter en försmädlig förlust mot Sandviken. Istället har laget varit på La Manga och nu senast i Kina för att slipa formen inför säsongen.

– Det var för dåligt av oss, vi får skylla oss själva. Det är ett perfekt sätt att vara upp inför Allsvenskan och det är ju även Europaspel som står på spel. Det är tråkigt såklart, säger Karlsson som bara spelat två matcher under försäsongen.

– Jag har bara spelat två matcher, 75 minuter i La Manga och nu 90 minuter senast i Kina, det är de matchminuterna jag har. Vi har två träningsmatcher kvar och det är väldigt välbehövligt för min egen del.

AIK inleder säsongen med en upphaussad match på Friends Arena mot IFK Göteborg. Det finns sämre sätt att inleda en säsong på.

– Det kommer bli en urladdning, man behöver inte tagga till direkt, det kommer komma av sig självt, säger Per Karlsson.

Premiären mellan AIK och IFK Göteborg spelas den 31 mars.

Publicerad 2014-03-07 kl 18:05
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons