Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

Regeringens besked: Klubbarna får vänta på lägre polisnota

Idrottsklubbar som drivs som aktiebolag får räkna med höga notor för polisbevakning vid matcher även nästa år. Regeringen ska utreda frågan på nytt.

Justitieminister Beatrice Ask håller med klubbarna om att kostnaderna för ordningen runt matcherna är för höga och vill nu hitta ett sätt att få ned avgifterna som polisen kan ta ut.

- Jag förstår att det är betungande för idrottsföreningarna. Vi ska ha ersättningsnivåer som är rimliga och fungerar, säger hon till TT.

Utredningen ska ha ett förslag klart till 30 april nästa år.

Därmed slänger regeringen det tidigare utredningsförslaget i papperskorgen. Den förre rikspolischefen Björn Eriksson föreslog i våras att idrottsklubbar som drivs som aktiebolag ska undantas från kravet på att betala polisen för bevakning i samband med matcher.

Av Sveriges omkring 20 000 idrottsföreningar drivs cirka 25 som idrottsaktiebolag. Det handlar om fotbolls- och ishockeyklubbar som AIK och Djurgården, men även bandy- och speedwayklubbar. Klubbar som drivs som ideella föreningar behöver inte betala polisbevakning.

Justitieminister Beatrice Ask vill inte göra undantag för idrottsaktiebolag när till exempel arrangörer som ordnar kultur- och musikfestivaler får betala polisbevakning.

- Det blir orättvist att undanta en viss typ av verksamhet, säger Ask.

- Det rimliga är att pressa ned kostnaderna.

AIK Hockeys vd Peter Birath säger till TT att det inte var någon god nyhet att få höra att att utredningen om polisnotor, som ansåg att idrottsbolag ska slippa betala för polisinsatserna, ska kastas.

- Detta förbättrar inte vår situation, det blir väldigt kännbart för vår ekonomi, säger han.

AIK Hockey kommer att diskutera om man till och med ska lämna aktiebolagsformen och låta elitverksamheten gå in i den ideella föreningen igen.

- Den frågan får vi ta upp med styrelsen direkt. Vi kommer att få vrida och vända på allting.

Även Djurgården Fotboll kommer att titta på om man ska överge bolagsformen för att få bort poliskostnaderna.

- Det kan vara ett alternativ. Det här är en verksamhetshotande fråga och vi måste ju för att överhuvudtaget överleva hitta en bestående lösning som vi är trygga med, säger Mats Jonsson, evenemangsansvarig i Djurgården Fotboll.

Jonsson tycker att det är allvarligt att regeringen bryter ut en fråga från delbetänkandet som den nationelle samordnaren i huliganfrågor, Björn Eriksson, lämnat tidigare i år.

- Om vi ska komma till rätta med problematiken kring ordningsstörningar i idrotten så är det här ett åtgärdspaket som man inte bara kan ta en del ur. Tar man bort förslaget om polisnotorna kan det ge återspegling på de andra åtgärderna och då blir huliganutredningen bara ett slag i luften.

 

Publicerad 2012-12-14 kl 10:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons