POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
AIK

Seguis öppna brev: "I söndags ändrades spelreglerna radikalt"

Foto: TV4

Hatet mot motståndare får aldrig bli större än kärleken till egna klubben.
Det skriver AIK:s ordförande Johan Segui i ett brev i dag.
– I söndags ändrades spelreglerna för svensk fotboll radikalt, så är det bara, säger Segui till fotbollskanalen.se.

AIK:s ordförande Johan Segui publicerade under onsdagen ett öppet brev på klubben hemsida. Där ranskar ordföranden sig och i förlängningen klubbens fans och funderar över om det kan vara värt att offra exempelvis en traditionell ramsa för att hjälpa till med att förändra attityden inom svensk fotboll.   

”Hatet mot motståndare kan och får aldrig vara större än kärleken till det egna laget… Men nu måste vi rakryggat se att hatet och våldet faktiskt hänger ihop. Att hata andra lag betyder inte alltid att man är beredd att använda våld, men det räcker att några få fungerar så, för att hatkulturen ska vara livsfarlig.”

Skulle en idé kunna vara att sluta med ”hata-ramsor” för att göra ett ”statement” och försöka få till en attitydförändring?
– Jag tror inte det är en uppoffring egentligen. Det finns ju massvis med sånger som inte innehåller ”hata” som ger bra tryck på arenorna. Det är klart man kan göra det. Om man kan radera det över en natt skulle vara jäkligt bra, men jag tror inte det är så enkelt. Det är en känslostyrd verksamhet. Skulle vi vinna varje match i allsvenskan skulle det vara jättelätt att inte sjunga ”hata-ramsor”.

Hur kan ni som klubb vara med och påverka supportrarna?
– Klart vi är med och påverkar, vi tror stenhårt på vår dialog. Vi framför det här till alla grupperingar, säger han.

I brevet skriver Johan Segui också att:

”Många av oss som älskar AIK har ibland använt hatet mot andra lag som en krydda i kärleken till vårt eget lag. Vi har inte varit ensamma om det, men det har kanske varit tydligare hos oss än i många andra lag i Sverige.”

Kan du se att ni har ett extra stort ansvar som är en så pass stor klubb som river upp mycket känslor?
– Absolut, det är det jag skriver i brevet. Vi försöker se oss själva i spegeln hela tiden. Vi måste börja med oss själva, vi kan inte peka på andra. Vi, AIK som klubb, måste börja med oss själva och sen kan vi ta det därifrån. Det skulle vara härligt om vi kunde ta tag i flaggan och ta täten, säger Segui till fotbollskanalen.se.

Just den gesten att försöka införa ett ”förbud” mot ”hata-ramsor”. Skulle det vara genomförbart?
– Om man kan radera det över en natt så skulle det vara jäkligt bra, men det är inte så enkelt. Vi ska börja göra det innan vi säger det. Attitydsförändringar sker först när man börjar göra någonting. När folk skriker en ”hata-ramsa” så är det bara det, sen sätter man sig på tunnelbanan och åker hem.  Det var några som försökte dra igång en sån ramsa i måndags, men dog rätt fort. Där blir massan väldigt stark.

Johan Segui säger också att han är ”jävligt trött på att alla ser AIK som bad guys hela tiden”.

– Vi, jag säger vi för det är supportrar till den här klubben som gjort massa skit. Det borde egentligen individerna stå för, men vi gör en massa sociala projekt som ”vem äger förorten” bland annat. Vi är ni, vi är samma skrot och korn fast vi håller på AIK som råkar vara störst och höras och synas mest.

 

Publicerad 2014-04-02 kl 15:13
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå