POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Supportervittnet: "Polisen slog åskådare medvetslös"

Foto: Scanpix

FOTOT ÄR FRÅN ETT ANNAT TILLFÄLLE

Efter måndagens Stockholmsderby kritiseras polisen hårt från supporterled.
- En AIK-supporter slogs medvetslös med batong av en polis, berättar ett vittne för Fotbollskanalen.

Efter derbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena under måndagen uppstod oroligheter utanför arenan. Fotbollskanalen.se har pratat med flera personer som upplevt övervåld från polisens sida under måndagen ochett vittne berättar om en situation efter matchen där polis bland annat slagit en supporter i huvudet med batong.

För fotbollskanalen.se berättar en AIK-supporter om händelserna och sina upplevelser efter derbyt vid en av utgångarna från arenan. AIK-supportern som är en profil i supporterkretsar och arbetar aktivt med supporterfrågor har bett om att få vara anonym då han inte vill prata öppet, på grund av att han är rädd för repressalier från polisen.

- Vi har haft problem med husrannsakan och sådana saker, säger han.

Så här beskriver supportern händelsen från måndagskvällen.

- Vi kom ner under Tele2 Arena, som vi har gjort alla de gånger vi spelat där. Vi hade tifomaterial och trummor med oss. Vi hade ordnat så att det skulle stå en bil där som vi kunde lasta in sakerna i. Då stod det ingen bil där. Vi ställde oss och väntade och hörde att bilen inte fick komma fram på grund av avspärrningar, säger vittnet.

- Då kom poliser som ställde sig bakom oss och sa att vi var tvungna att gå och att vi inte fick ta med oss sakerna. Vi förklarade bara att vi väntade på bilen och att om de kunde släppa fram bilen skulle vi självklart gå därifrån.

Enligt vittnet gick det sedan ungefär en halvtimme innan ytterligare poliser dök upp, fast på andra sidan. 

- De maskerade sig och tog fram batonger. Då tog de andra poliserna som stod bakom oss också fram batonger och maskerade sig. De bakom oss började knuffa, slå på oss och driva oss mot poliskedjan som stod framför oss. De kom från båda håll.

Vittnet uppskattar att de till en början var ungefär 100 personer som blev trängda av polisen.

- Det är trångt redan som det är där nere. Att man då blir trängd från båda håll, får höra att man ska backa, blir pepparsprejad och slagen med batonger gör att stämningen blir väldigt stressad. Vissa lyckades fly därifrån, men vissa blev ordentligt slagna också.

Särskilt en AIK-supporter skadades allvarligt av polis, berättar vittnet.

- Han låg på marken och blev slagen i huvudet med batongen. Jag såg inte hur han föll till marken, men jag såg honom bli slagen i huvudet. Det var flera slag. Först ett med batong och sedan böjde polisen sig över killen och slog igen. Jag vet inte om det var med batong eller med handen. Men han slogs medvetslös.

- Sen fick vi se hur polisen bara gick därifrån. Det rann blod från killens huvud. Det är en kompis till mig, och jag trodde att han dog. Folk började gråta och skrika. Jag skrek för att få dit en ambulans, men då blev jag knuffad till marken och bedd att hålla tyst.

Uppgifterna om batongslagen styrks även av flera andra vittnen fotbollskanalen.se pratat med. 

En ambulans kom dock fram efter en stund och mannen som blödde från huvudet fick åka till sjukhus.

- Vi skrek som galningar för att fixa en ambulans, men polisen ville inte det. Det var det som gjorde mig mest förtvivlad, att det kändes som en blodig fågel som låg där på marken. Det kom en ambulans, men då hade han säkert legat där i 20 minuter. När han vaknade till liv hyfsat visste han inte vad som hade hänt. Polisen sa att han hade ramlat.

Efter ett tag ska bilen som skulle hämta supportrarnas material ha fått komma fram till arenan, men då tilläts inte fansen att lägga in sina saker i den.

- Till slut fick två killar lämna grejerna i bilen, men vi blev inhägnade av polis och ordningsvakter och vi fick inte prata eller veta någonting om vad som hände. Poliser kom in med folk som legat ute på gatan och som var blodiga. De i stort sett ledde eller bar dem in i gruppen, berättar vittnet.

Hur många var ni kvar då?
- Vi var kanske 40 personer. De bildade en kedja med ordningsvakter runt oss. Folk frågade om de fick gå ut och kissa, men det var blankt nej.

- Vi satt där i nästan fyra timmar utan att veta något. Sen blev vi tagna en och en, visiterade, filmade och fotade. Men de hittade ingenting. Därefter blev vi utkörda mot Södertälje och de släppte av folk längs med vägen.

Hur var poliserna under tiden ni satt där?
- De var iskalla när vi väntade. De sa inte ett ord. Vi frågade vem som tagit beslutet om tvångsåtgärd. Så får man inte göra med en grupp. Man ska göra en avvägning för varje person. När vi frågade sa de: ”Släpp attityden”.

Försökte ni ta några bilder?
- Ja, jag försökte det. Men poliserna blir så aggressiva då. Och när de gjorde sitt utfall gick det så fort.

Känner du att ni har något ansvar i att det blev som det blev?
- Det blev aggressivt när folk började skrika och springa. Men första slaget kom från polisen och det var ju de som genomförde en rusning. De slog första slaget och att folk då börjar springa, skrika och knuffa undan poliser ser jag bara som helt naturligt. I den situationen kan jag inte se vad vi gjorde fel. Vi kanske hade kunnat flytta på oss när de bad oss om det, men vi ville ju ha med våra saker.

Vittnet menar att något måste göras åt situationen som råder just nu, annars kommer det sluta illa.

- Jag är rädd för att någon ska dö av polisens övervåld. Jag trodde att en kompis till mig hade dött i går. När jag ser en polis försöker jag hålla mig på avstånd, avslutar han uppgivet.

POLISEN: "Det var våldsamt upplopp" - läs hela polisen version av händelsen här.

Publicerad 2015-05-26 kl 17:28
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto