POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
AIK

TV: Alm om nyckeln till seger: "Vi är bra på konstgräs"

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Andreas Alm

Konstgräs.

Och ett Stockholmsderby mot Djurgården.

Det var ingredienserna AIK behövde för att få igång spelet och se ut som det topplag experter förutspått att klubben ska vara i år.

- Vi är bra på konstgräs och har tagit full pott i år, sade AIK-tränaren Andreas Alm efter 3-2-segern.

Stämningen var det inget fel på under säsongens första Stockholmsderby i fotbollsallsvenskan. Djurgårdssupportrarna studsade och sjöng. AIK-klacken likaså. Tillsammans skapade kortsidorna på Tele2 Arena en elektrisk stämning redan innan bollen var i spel.

På planen var onsdagens möte inte lika jämt.

AIK var överlägset.

Enligt tränaren Andreas Alm berodde det på ett par detaljer.

- Inför matchen sade vi två saker som skulle prägla oss. Vi skulle stoppa en Djurgårdsspelare i vårt försvarsspel, för tidigare har det glidits igenom för mycket. Plus att vi skulle ta varje steg med hjärtat, inte ta bara ta steg för syns skull, sade han.

Hockeylikt powerplay

Med den inställningen tog gästerna tag i spelet omgående. Trillade bollen mellan varandra, tog meter efter meter och skapade stundtals ett hockeylikt powerplay mot ett boxförsvarande hemmalag.

Ett spel som gladde Alm.

Men inte Djurgårdstränaren Per Olsson.

- Svårt att veta vilken ända jag ska börja i. Vårt eget bollinnehav präglades av dåligt självförtroende och som följd av det fick vi ett dåligt försvarsspel. Vi hade ingen igenkänning i vårt spel, sade han.

- Det var först i den 77:e minuten som vi fick ett anfall som vi ville ha det.

Kanonmål av Markkanen

Då var det redan för sent.

Innan dess hade högerbacken Martin Lorentzson letat sig upp i Djurgårdens straffområde och nickat in högerhörnan från Celso Borges. Nabil Bahoui ökat på till 2—0 och Eero Markkanen använt vänsterfotens insida för smeka in ytterligare ett AIK-mål.

- Ett fantastiskt mål, sade Alm om Markkanens fullträff och antydde att det lär komma flera liknande mål från finländaren.

- Han har ett bra distansskott, det har vi sett på träningarna. Men han är en oskolad spelare så det finns mer att ta av honom.

Alm verkade inte alls bekymrad över Djurgårdens två sena reduceringsbollar från Erton Fejzullahu och Haris Radetinac, utan tyckte att han såg ett spel som påminde om fjolårets.

- Har vi fart i spelet, trygghet med boll, bredd tidigt i uppbyggnadsspelet men sedan vågar vara centrala för att komma till avslut — klarar vi det då är vi minst lika bra i år, sade han.

Publicerad 2014-04-16 kl 22:42
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå