TV: "Ryggskadad" Goitom bakom derbyseger

Ryggskadad sades det. Trots skavankerna placerades Henok Goitom på bänken och när anfallaren sedan byttes in var han i högsta grad delaktig i AIK:s 2-0-seger i Stockholmsderbyt mot Hammarby.
- Han visste vad vi behövde, sade tränaren Andreas Alm.

Västerås SK

Spela eller spela inte? In i det sista var Henok Goitoms medverkan i Stockholmsderbyt ett enda stort frågetecken för Andreas Alm. När startelvan sedan blev offentlig blev även tränarens beslut tydligt: han placerade anfallaren på avbytarbänken.

Där satt "ryggskadade" Goitom i 43 minuter.

Bytte med skadade Bahoui

När sedan mittfältaren Nabil Bahoui tvingades utgå med en ömmande ljumske hade Alm ersättaren redan klar i sitt huvud. Han pekade bestämt på Henok Goitom.

- Han sade själv att han skulle sätta sig vid sidan av för att se vad vi skulle behöva. Det är han bra på att fånga upp vad vi behöver, och sedan fixade han det åt oss på ett bra sätt. Så han satt inte och sov innan han kom in, sade AIK-tränaren Andreas Alm.

Det blev minst sagt ett lyckat drag.

Tretton minuter senare — exklusive pausvilan och det 17 minuter långa avbrottet efter att hemmafansen tänt ett gäng bengaliska eldar och tjock rök hade lagt sig över planen på Friends Arena — visade 30-åringen hur viktig han är för AIK.

Efter att ha väggspelat med anfallskollegan Fredrik Brustad hittade Goitom luckan i Hammarbys försvar, hamnade ensam med målvakten Johannes Hopf och rullade behärskat in 1—0-målet.

Målgesten var sedan given. Längs ena kortsidan sänkte Henok Goitom farten, böjde fram överkroppen och tog sig för ryggen med båda händer samtidigt som han stapplade fram till ena hörnflaggan.

- Han tappade en del bollar i dag och spelade på 80 procent. Men 1—0 kom ganska lägligt för oss då matchen började bli lite öppnare, sade Alm

Framspelaren Ofori

Det blev målet som fick Hammarbys försvar att rasa. AIK vaskade fram flera chanser och i den 75:e minuten var det dags för nytt hemmajubel. Ebenezer Ofori krönte sitt stundtals strålande mittfältsspel med en diagonalpassning genom Hammarbys straffområde till Noah Sonko Sundberg. En sådan möjlighet missade inte mittbacken utan skickade distinkt in 2—0 till AIK.

- Oforis förspel till 2—0-målet, jag vet inte... Det ser ut som han inte har något stopp i höfterna. Helt otroligt. Sedan var det kul att Noah gjorde målet, sade Alm.

Dessförinnan var det en tämligen chansfattig duell mellan Stockholmslagen. Hammarby valde att säkra defensiven först innan laget satsade på offensiven. Det skapade en handfull avslut men inget som överlistade AIK-målvakten Patrik Carlgren.

- Vi hade problem efter avbrottet. Vi gav AIK mycket tid, och det var så de fick 1—0-målet. Efter 2—0 var AIK bra men vi kom tillbaka i slutet och hade ett stolskott, sade Hammarbytränaren Nanne Bergstrand.

- Men över det stora hela gjorde vi ingen bra match. Det såg ut som vi spelade med ett eldklot.

Med segern förlängde AIK hemmasviten till fyra raka segrar. För Hammarby fortsätter jakten efter den första trepoängaren på bortaplan.

Publicerad 2015-05-04 kl 22:38