Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

TV: Se AIK:s klassiska guldmatch - Pavey: "Jag dansade på en taxibil"

AIK tog SM-guld 2009 efter en finalmatch mot IFK Göteborg.
Några timmar senare stod Kenny Pavey och hoppade på en taxibil.
- Chauffören klappade händerna och jag skrek SM-guld, säger han.

Mikael Stahre hade en bra trupp 2009 med utländska spelare som bland annat Ivan Obolo, Jorge Ortiz och Antonio Flavio kryddat med stjärnor med AIK-hjärtan som Bojan Djordjic, Nils-Eric Johansson, Daniel Tjernström och Kenny Pavey.  Engelsmannen Pavey har inte svårt att minnas guldåret.

- Det var den bästa upplevelsen i min karriär. Allt startade på träningslägret i Sydafrika. Där lärde vi känna varandra väldigt bra. Det var väldigt lyckat och vi byggde ihop laget. Det var många bra karaktärer, säger han till fotbollskanalen.se.

Tillbaka i Sverige gick träningsmatcherna bra och Kenny Pavey menar att det allsvenska genrepet mot Gif Sundsvall var väldigt lyckat.

- Det var en bra laginsats, ett bra sätt att gå in i ligan. Sedan slog vi Halmstad i premiären och därefter besegrade vi Kalmar, som var mästare, med 1-0 på bortaplan. Sedan flöt det på.

- Efter Halmstad borta gick vi upp i serieledning och då kände vi att vi kan ta det. Jag och Ivan gjorde målen i den matchen. Avslutningen av allsvenskan, ja den var fantastisk. Att vi tog SM-guld är något som jag och min familj är väldigt stolta för.

Var det något speciellt som fungerade extra bra?

- Ja, vi förstod varandra. Vi kunde pusha varandra utan att någon blev irriterad, vi var så bra vänner. Vi har fortfarande en riktigt bra kontakt och det visar vilken familj vi var.

- Sedan hade vi en väldigt bra trupp. Walid Atta kom in borta Elfsborg och var bäst på plan, men i nästa match var han på läktaren. Så bra var vårt lag. I tre av de fyra sista matcherna kom avbytare in och gjorde mål, det är imponerande.

I den sista omgången spelade AIK mot IFK Göteborg på bortaplan. Båda lagen hade chans på guldet.

- De sista veckorna var speciella. Vi hade en stark tro på att vi kunde göra det. Du vet, Göteborg har sin pytt i panna när de tar guld så vi gjorde en grej av det där. Efter att jag avgjorde derbyt mot Hammarby tog vi hem media till mig när jag och Bojan åt pytt i panna. Vi gjorde det för att säga att det var klart. Och sedan gjorde Martin Mutumba en tatuering, 2lax9, säger Pavey.

På tal om när du avgjorde mot Hammarby – har du kvar några märken i händerna efter att du skar dig när du klättrade upp på räcket framför Norra Stå?

- Jag har kvar märken men det är bara härligt. Det var värt det, säger Pavey innan han kommer tillbaka till dagarna innan mötet med IFK Göteborg.

- Sista träningen kom det så mycket folk. Vi körde fotbollstennis och fansen bildade en stor ring runt oss. Det var fantastiskt och då sa vi till varandra: vi ska göra det här, vi bestämde oss för att vinna.

Hur gick tankarna när IFK Göteborg gjorde 1-0?

- Det var jobbigt, men vi reste oss och gjorde jobbet. Det var fantastiskt.

Hur var känslan när just Daniel Tjernström avgjorde?

- Det kunde inte ha blivit ett bättre manus. Han hade varit i AIK så länge, ingen i laget ville något annat än att just han skulle få göra det. Det var otroligt. En bra ledare och människa, det var pricken över i.

Har du något speciellt minne från guldfesten?

- Jag, Bojan och Daniel Örlund var kvar sist på utestället. Plötsligt kom vakten till Bojan och frågade hur det var med Kenny. Bojan fattade ingenting, men då tog vakten ut honom och där stod jag och hoppade på en taxibil. Chauffören klappade händerna jag skrek SM-guld. Det var kul. Bojan och Örlund kramades och skrattade.

Publicerad 2013-12-26 kl 06:51
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons