POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

AIK:s chefsscout: "Jag blir unik i Sverige"

Björn Wesström; chefsscout, huvudtränare, andretränare och chefsscout igen. Nu snart Uefa-licensierad tränare. Nytt tränaruppdrag på gång för AIK-profilen?

– Nej. Jag trivs bra där jag är, så länge jag gör ett gott jobb i AIK och man vill ha mig här så kommer jag vara kvar i den här rollen, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se.

Björn Wesström har hunnit med det mesta inom AIK, först som juniortränare och sedan som chefsscout och efter det sportchef.
Under det för AIK turbulenta 2010 tog Wesström över som huvudtränare då Mikael Stahre lämnade för grekiska Panionios. Sex allsvenska matcher senare och en cupmatch senare (tre vinster och fyra förluster) tog skotske Alex Miller över och Wesström klev ner som andretränare. Efter säsongen var han tillbaka i rollen som chefsscout igen.

Men nu är Wesström ett halvår i från en färdig UEFA pro-utbildning, den högsta för tränare i Sverige. Han slår emellertid ifrån sig att det skulle handla om drömmar om att komma tillbaka i en huvudtränarroll i AIK - några sådana konkreta planer finns inte.

– Jag konstaterar att sportledningen och styrelsen i AIK är bättre och i större harmoni än vad den har varit på bra många år. För mig handlar det här om att i alla sammanhang söka högsta möjliga kompetens. Den som tror att han är rakt igenom kompetent och slutar att utveckla sig själv har en skev självbild och låg ambition. Som PRO-utbildad scout blir jag unik i Sverige, alltid nått.

– Det här är en bred utbildning där man förkovrar sig i fotbollens alla områden, allt i från ledarskap till teknik, fysik, psykologi, videoanalys, you name it. Det hjälper mig i det jag gör i den rollen jag har idag också. Jag håller ju inte bara på med ren scouting utan flera saker och jag tror på utbildning och att ständigt försöka förkovra sig.

Känner du redan nu att du har lärt dig saker som du kunde haft nytta av under din period som huvudtränare i AIK?

– Nej, jag tror inte att man kan säga så om en så pass kort period, det visar snarare lagets och spelarnas form än verksamhetens innehåll.

– Utbildningen tar upp saker som till viss del redan är kända, det är inte så många "aha-upplevelser" på det sättet. Tanken är att man får en bred bas av det som är av vikt i fotbollen, jag upplever att utbildningen hittills haft den tydlig fördjupning i fysiologi.

Men samtidigt som Wesström ser poänger med pro-utbildningen, för det jobb han har idag, och så perfekt sammansatt ledning han nu ser i AIK så vill han inte stänga dörren till tränaruppdrag i framtiden.

Om en annan klubb än AIK kom upp med en förfrågan om ett tränarjobb i framtiden, hur ställer du dig till det?

– Det är inte sannolikt idag så den frågan svarar jag på den dagen jag får den.

Anton Zetterman

Publicerad 2012-02-17 kl 19:14
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto