Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

AIK:s ekonomiska lösning - att "stycka" Bangura

AIK hotas av ett mångmiljonunderskott i driften, skriver DN. En möjlig lösning: Att stycka Mohamed Bangura.

Skyttekungen, som i helgen sköt klubben mot nytt kontrakt, behöver dock inte känna sig bokstavligt hotad av sin arbetsgivare. Men enligt Dagens Nyheter överväger AIK möjligheten att ”dela upp” honom i vinstandelar inför en framtida försäljning.

Anledningen uppges vara att de svartgula har det rejält tufft ekonomiskt för tillfället. I takt med att de sportsliga motgångarna ökat har intäkterna minskat, inte minst på åskådarsidan.

- Vi måste helt klart justera vår budget, vi har tappat publik, snittet ligger strax under 12 000 och det känns som att vi planat ut runt 10 000. Dessutom väntar inget internationellt cupspel nästa säsong, säger ordföranden Mats Gustavsson till DN.

Tidningen erfar att underskottet kan stanna vid 20 miljoner kronor i den delårsrapport (januari - september) som presenteras på torsdag. Lägg därtill att bolaget måste lösa ett externt lån på 15 miljoner kronor – som tecknades när ett mindre lån amorterades i våras.

Och det är här Mohamed Bangura kommer in i bilden. Forwarden från Sierra Leone är helägd av AIK Fotboll AB och ser med ett stadigt stigande marknadsvärde ut att kunna bli den räddningsplanka som behövs för att få balans i räkenskaperna.

DN skriver att av de tänkbara alternativ som står till buds ligger det närmast att behålla Bangura – men att samtidigt sälja optioner på en framtida försäljning av stjärnan. Riskkapitalister kan gå in och köpa rätten till en viss procent av vinsten när 21-åringen så småningom säljs. På så vis får AIK in kapital direkt men kan samtidigt använda sig av strikern även nästa år i allsvenskan.

En rad intressenter skulle kunna erbjudas att dela på investeringen i Bangura. Dagens Nyheter nämner bland andra rikskkapitalbolaget Agent 03, affärsmannen Thomas Gravius och tidigare ordföranden Per Bystedt.

Ett annat alternativ skulle naturligtvis vara att sälja Bangura omedelbart. Men sannolikheten att ett bud på honom blir tillräckligt högt är liten i nuläget. En tredje utväg är nyemission av aktierna i AIK. Men i det scenariot skulle klubben behöva låna pengar till sin egen del - vilket vore riskabelt med tanke på de skulder som redan tynger föreningen.

Publicerad 2010-11-02 kl 09:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons