POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

AIK:s ordförande får hård kritik - uppges ha gått emot styrelsebeslut om extrastämma

Foto: Bildbyrån.

Eric Ljunggren valdes till ordförande i AIK:s ena styrelse, men i den andra blev Per Bystedt kvar.
AIK-medlemmen Simon Strand - som låg bakom förändringen - har tidigare berättat att det "gnisslat" under 2018.
Nu rapporterar DN att det finns ett missnöje med Ljunggrens agerande under året. 
- AIK har ju blivit kidnappad av den styrelse som blev bortröstad, säger en källa till Dagens Nyheter

AIK-medlemmen Simon Strand publicerade för drygt ett år sedan flera texter om hur han upplevde läget i AIK. Han riktade bland annat kritik mot den dåvarande styrelsen och i slutändan ledde det fram till ett alternativt styrelseförslag till föreningens årsmöte. Strands förslag röstades igenom - och Eric Ljunggren blev ny ordförande i AIK Fotbollförenings styrelse, samtidigt som tidigare ordföranden Per Bystedt fick tacka för sig. 

Däremot fick Bystedt (ordförande), Faisal "Faje" Gani och Christian Snäcke (har numera lämnat sin post), som röstades bort under årsmötet, fortsatt förtroende i AB-styrelsen. AIK Fotboll består både av en fotbollsförening och ett aktiebolag (AB är ett börsnoterat dotterbolag till FF och i bolaget finns AIK:s elitverksamhet). Tanken med Strands alternativa förslag var att de nya styrelsemedlemmarna i FF skulle röstas in i AB-styrelsen också, då  AIK:s två styrelser under 2017 bestod av samma personer, men i stället valde bolagets årsstämma att rita om upplägget och Bystedt blev kvar. 

Efter nästan ett år med de nya upplägget, så publicerade Strand i slutet av december i fjol en ny text och skrev att upplägget inte fungerat väl under det här året. 

"Samarbetet mellan de båda styrelserna, FF och AB, som delvis överlappar, har gnisslat en del under året. Av lätt insedda skäl", skrev bland annat Strand i texten som publicerades den 23 december.

Nu rapporterar även Dagens Nyheter om "klyftan" mellan AIK:s två olika styrelser. DN skriver, precis som Strand i publiceringen i december, om bolagsstämman. Eric Ljunggren hade mandat att driva igenom en spegling av styrelsen i föreningen till bolaget, men valde i stället att rösta för att Bystedt, Gani och Snäcke skulle stanna i bolagsstyrelsen. 

Simon Strand hävdade i december att minoritetsägarna tryckte på att AIK:s elitlicens skulle hänga på en skör tråd om FF-styrelsen också blev AB-styrelse. Han menar också att man där och då kunde "anta att påståendena var en bluff" men att en kompromiss var nödvändig, vilket det också blev i slutändan.

Men när föreningsstyrelsen efteråt undersökte om elitlicensen skulle vara hotad vid speglade styrelser, så kom styrelsen fram till att det inte stämde, skriver DN, vilket också var något Strand hävdade i december utifrån Riksidrottsförbundets regler.

DN rapporterar att det därefter blev en konflikt i föreningsstyrelsen och att ett principiellt beslut togs den 22 maj i fjol om att "en spegling av styrelserna är att föredra", samtidigt som föreningsstyrelsen, på ett styrelsemöte i början av augusti fjol, tog beslut om att kalla till en extrastämma för bolaget, men med en klausul att det inte blir en extrastämma om Bystedt, Gani och Snäcke avgår självmant. Snäcke avgick i september av personliga skäl.  

Enligt DN kontaktade därefter föreningsstyrelsen Bystedt om han kan tänka sig att avgå från sitt uppdrag, men Bystedt meddelade att han vill fortsätta. Trots det genomförde inte Ljunggren beslutet från styrelsemötet att utslysa en extrastämma. 

- Ett sånt här specifikt beslut kan jag inte diskutera, det stannar i styrelserummet. Det man kan konstatera att en majoritet i föreningsstyrelsen har stått bakom att behålla lugnet i AIK. Styrelsen hade möjlighet att kalla till en extra bolagsstämma, spegla styrelserna och göra mig till ordförande i båda. Men en majoritet valde att inte göra det under pågående säsong av hänsyn till sporten, säger Ljunggren till Dagens Nyheter. 

Fotbollskanalen träffade i september i fjol Eric Ljunggren för en stor intervju och ställde också bland annat frågan till Ljunggren om det har varit aktuellt med en extrastämma i bolaget. 

- Nej, det har inte varit aktuellt att kalla till en extra bolagsstämma.

Ljunggren hävdade samtidigt att samarbetet fungerar bra mellan AIK:s två olika styrelser, men att en spegling av föreningstyrelsen är att föredra 2019.

- Jag tycker det fungerar väldigt bra. Vi (i styrelserna) har en bra dialog och ett bra samarbete, och vi är alla där för att jobba för AIK och AIK:s bästa. Sen finns det naturligtvis vissa praktiska komplikationer med att vara två separata styrelser. Det finns information som behöver stanna i bolagsstyrelsen på grund av att vi har regler att förhålla oss till. Det vore bättre om AIK 2019 kunde ha en och samma styrelse för förening och bolag. Jag tror att det vore det bästa för AIK. Vi har rekryterat en klubbdirektör som ska jobba för hela AIK Fotboll och jag är också av åsikten att vi behöver en styrelse som jobbar för hela AIK, sa Ljunggren till Fotbollskanalen då. 

Dagens Nyheter ger nu, utifrån tidningens källor, en bild av att AIK:s två styrelser numera jobbar "närmare varandra", efter beslut av Ljunggren. En av tidningens källor känner stor besvikelse över Ljunggrens agerande som ordförande under förra året. 

- De nya som kom in för att städa upp har misslyckats, dels på grund av att man inte gjorde rent hus, dels på naivitet. De trodde de skulle kunna arbeta tillsammans med folk som var kvar i AIK FF:s styrelse. Man fick mandat att städa upp och se till att det blev en mer professionell klubb som är medlemsstyrd. Det har man totalt misslyckats med. AIK har ju blivit kidnappad av den styrelse som blev bortröstad och detta har de lyckats med tack vare Eric Ljunggren, som är vår ordförande. Man kritiserar AFC Eskilstuna och Dalkurd för att det är individer som styr, det är ju värst i AIK. 51-procentsregeln skiter man fullständigt i och Eric Ljunggren är den person som genomfört det, säger källan till tidningen. 

Publicerad 2019-02-12 kl 08:58

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto