Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AIK:s ordförande rasar efter hatet mot Larsson: "Har vi inte nog av hat i världen?"

Allsvenskan

Sebastian Larsson har fått höra att folk önskat honom död "så att de kan pissa på ens grav", berättar han för GP.
Nu rasar AIK-ordföranden Robert Falck efter hatet mot sin lagkapten.
- Har vi inte nog av hat och i världen just nu?, säger Falck till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Under onsdagsmorgonen publicerade Göteborgs-Posten en artikel där lagkaptener i allsvenskan och superettan vittnade om hat och hot som riktats mot dem. Då berättade AIK:s lagkapten Sebastian Larsson bland annat om att "folk har önskat att man var död så att de kan pissa på ens grav".

- Det är klart att ingen människa mår bra av att läsa att någon vill pissa på ens grav när man är död. Sedan har jag varit med såpass länge och tror att jag hanterar det ganska lugnt. Det får inte en så stor betydelse för mig om jag ska vara ärlig. Det är någon bakom en skärm, som jag inte har någon aning om vem det är, som skriver sådana saker. Därmed säger jag inte att det ursäktas på något sätt. Jag tror att det här kan skada väldigt mycket, inte minst ungdomarna, säger Larsson till GP.

Annons

AIK:s ordförande Robert Falck kände inte till Larssons berättelse innan Fotbollskanalen når honom under onsdagsförmiddagen.

- Det är inget han har berättat för mig, men det är självklart fullständigt oacceptabelt. Jag har inte ens ord för vad jag ska säga. Jag rasar mot hot och hat. Har vi inte nog av det i världen just nu?, säger Falck till Fotbollskanalen.

Hur utbrett är det i AIK att spelare får ta emot hat och hot?
- Jag kan inte svara i procent eller antal, men min bild är att det förekommer i mindre omfattning. Det är helt uppenbart att det förekommer. Vi har haft erfarenhet av hat och mot spelare på grund av etniskt ursprung och hudfärg tidigare också.

Hur känner man sig som klubbledare i de här fallen?
- Man känner sig riktigt illa och maktlös. Jag tycker att vi jobbat bra med de här frågorna de senaste åren, men det förekommer ändå. Det är mycket allvarligt, det ska absolut inte få förekomma. Det är helt oacceptabelt.

Annons

Spelarföreningens ordförande Magnus Erlingmark reagerar när han får höra om vittnesmålen, men blir inte förvånad. Han berättar dock att föreningen sällan tar del av spelarnas berättelser i frågan.

- Oftast hanteras det på klubbnivå, att klubbarna polisanmäler, så det är inte något vi får så mycket frågor eller information om. Men tyvärr är det något som kommer oftare idag i och med sociala medier. Det är aldrig okej med hat och hot och det är inte roligt när man hotar om barn eller familj, säger Erlingmark till Fotbollskanalen.

Hur jobbar ni med den här frågan?
- Inget mer än att vi har uppmärksammat det här tidigare och att vi fördömer hat och hot mot spelare. De är ganska härdade själva, men till en viss gräns. När det handlar om dödshot eller hot mot barn och familj är det långt över gränsen.

Annons
Publicerad 2022-04-13 kl 11:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto