Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån/500stockholm.se

AIK:s ordförande Per Bystedt till vänster och Simon Strand till höger.

AIK:s styrelse utmanas - alternativt förslag aktuellt

Ett alternativt förslag till ny styrelse och valberedning i AIK är på väg att presenteras.
Det efter ett initiativ av AIK-medlemmen Simon Strand.

Den 12 mars är det dags för AIK Fotbollsförenings årsmöte. Nyligen presenterade klubbens valberedning sitt förslag till styrelse för det kommande året, och röstas det igenom väljs ordföranden Per Bystedt om på ett år. Dessutom kliver i sådana fall Helena Roxtorp och Marianne Bogle in som ledamöter istället för Ulf Björnemark och Jesper Norberg, som lämnade sina poster under 2017. Faje Gani, Christian Snäcke (omval), Patrick Englund och Anders Appell (ett år kvar på sitt mandat) föreslås få fortsatt förtroende.

Fram till under tisdagen såg valberedningens förslag till styrelse bli det enda inför årsmötet, men nu har ett initiativ från AIK-medlemmen Simon Strand gjort att det förslaget utmanas. Strand, som arbetar med PR och tidigare varit involverad i olika kampanjer som AIK genomfört, har publicerat en text som avslutas med information om att han kommer presentera ett alternativt styrelseförslag om 500 personer (som tänker gå på årsmötet) skriver upp sig på en lista i syfte att få till "ett annat ledarskap som har trovärdigheten att leda AIK Fotboll in i ett paradigmskifte".

ANNONS

I texten riktar Strand skarp kritik mot den nuvarande styrelsen och förklarar att han upplever att många AIK-medlemmar vill se att klubben tar en annan utveckling än den som styrelsen styr klubben mot just nu. Strand menar att det finns en "destruktiv kultur" runt klubben, en kultur som skrämmer bort folk.

"Problemens yttringar kan sammanfattas med att en handfull medarbetare och förtroendevalda mer eller mindre jagats ut ur klubben med hjälp av smutskastningsmetoder, trakasserier och ibland hot", skriver initiativtagaren.

I december förra året framkom många uppgifter om att det förekommit hot och trakasserier mot anställda och förtroendevalda inom AIK. Bland annat vittnade flera personer på sociala medier, som antingen är eller har varit anställda/förtroendevalda inom AIK, om den nämnda kulturen. Polisen har varnat för att problemet är störst i AIK av alla klubbar i Sverige, och den nyligen sparkade vd:n Mikael Ahlerup har inte gjort någon hemlighet av att han har saker som hänt honom att berätta om.

ANNONS

AIK:s styrelse tillsatte i slutet av december en oberoende utredning för att kunna "kartlägga det senaste årets hot och trakasserier mot anställda och förtroendevalda". Den utredningen skulle vara klar i januari, men är ännu inte genomförd. Mikael Ahlerup kontaktades gällande utredningen först i måndags kväll, efter att Fotbollskanalen ställt frågor till ordföranden Per Bystedt i ärendet.

- Det känns som ett märkligt förfarande ur det perspektivet att ordföranden två veckor efter att han tillträtt fick all information om de hot, trakasserier och förföljelser som jag var utsatt för fram till i början av 2017. Sen har de haft väldigt god kännedom om det som därefter hänt mig under 2017. Det är klart att det känns sådär att inte vara högre upp på listan över folk att höra av sig till gällande utredningen, med tanke på att de kontaktar mig först efter att en journalist börjat gräva i frågan, sa Ahlerup till Fotbollskanalen under tisdagen.

ANNONS

Just hanteringen av den utredning som styrelsen tillsatt och fallet med Mikael Ahlerup tar Simon Strand upp i den text han publicerat.

"Häromdagen visade det sig att utredaren inte ens hört av sig till Mikael Ahlerup, en av huvudpersonerna i hela händelseförloppet, trots att två månader gått sedan utredningen inleddes. När journalister började gräva i det tog det dock bara timmar innan Ahlerup kontaktades. På samma sätt var det först när extern kritik riktades högljutt och kraftfullt i december som utredningen initierades. Det går att ana ett mönster. Detta är en styrelse som föredrar “leading from behind”. Den förmår inte själv se och agera på vad som behövs göras, utan sprattlar bara till när den blir petad på", skriver Strand.

Över 300 personer har skrivit upp sig på Simon Strands lista, vilket gör att ett alternativt styrelseförslag (som också innehåller ett förslag till ny valberedning) närmar sig att bli presenterat. Ännu är det dock inte helt klart vilka personer som ska ingå i Strands förslag.

ANNONS

"Vi jobbar fortfarande på det. Vår ambition är att presentera förslaget under första halvan av nästa vecka. Det vill säga: så pass lång tid innan att man hinner göra ett ordentligt övervägande, ställa följdfrågor osv".

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Simon Strand, som just nu inte vill uttala sig mer i frågan.

Publicerad 2018-02-28 kl 11:35
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto