Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

AIK:s tidigare stortalang klar för Hammarby Talang: "Jätteintressant projekt"

1v

Noah Tesfai har lovordats som en av Sveriges mest framstående spelare i sin åldergrupp.
Efter säsongen 2020 lämnade han AIK:s akademi där han är fostrad - och har nu skrivit på för Hammarby Talang.
- Redan första samtalet jag hade med dem presenterade de en riktigt bra plan, säger Tesfai till Fotbollskanalen.

18-årige Noah Tesfai har benämnts som en av Stockholms och Sveriges mest framstående spelare i sin åldersgrupp av Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg i en intervju. Han har noterats för 13 stycken U17-landskamper för Sverige och har tidigare varit i Spanien och provtränat med La Liga-klubben Real Valladolid.

ANNONS

Efter fjolårets säsong i P19-allsvenskan lämnade han AIK:s akademiverksamhet. Efter att som tidigare nämnt provtränat med Real Valladolid och en del andra seniorverksamheter i Sverige föll slutligen valet på nästa klubb på Hammarbys sammarbetsklubb, Hammarby Talang (HTFF), där skrev han på i slutet av mars 2021.

- Redan första samtalet jag hade med dem (HTFF) presenterade de en riktigt bra plan. Sedan har de ett jätteintressant projekt på gång, då deras yngre spelare kan spela i Hammarby Talang (tidigare IK Frej) för att få seniorfotboll innan man kanske senare går upp till A-laget. Så det lät jätteintressant när vi pratade och sedan klickade allt perfekt för mig, säger Tesfai till Fotbollskanalen.

HTFF ger unga spelare chansen att spela seniorfotboll i division ett istället för att spela ungdomsserie, då man tagit över IK Frejs plats i inför säsongen 2021. Ett upplägg som är unikt för Hammarby inom de allsvenska verksamheterna. Dessutom finns det en naturlig väg till en allsvensk klubb, om det skulle komma till det.

ANNONS

- Planen att man kan spela seniorfotboll, får erfarenhet av det, och lära sig saker som tempot i seniorfotboll lockade absolut. Det är förberedande inför om man ska ta steget upp till A-laget. Då är det inte lika stor skillnad, trots att det fortfarande är stor skillnad. För då har man i alla fall spelat seniorfotboll tidigare så man behöver inte anpassa sig lika mycket, säger Tesfai och fortsätter:

- Dessutom tycker jag att HTFF har en bra träningsanläggning. Man tränar vid Årsta och har A-laget bredvid sig. Man är väldigt nära en A-lagsmiljö hela tiden. Sedan har man sett att många har gått vägen via Hammarby ut i proffslivet. Så det kändes bara rätt från början.

Är det motiverande att ha A-laget bredvid sig när man tränar?
- Ja, verkligen. Man får se de dagligen hur de jobbar, hur de tränar, och så vidare. Det är bra att ha de nära, det är motiverande.

ANNONS

Finns det möjlighet för dig att träna med A-laget även om du inte spelar match med dem?
- Så klart, om du gör det bra så flyttar de upp dig. Det finns möjlighet hela tiden. Men just nu handlar det om att göra det bra i division ett för att få möjligheterna senare. Gör man det bra så kommer man belönas.

Tesfai är fostrad I AIK:s akademiverksamhet. Under 2020 spelade han för både P17-laget och P19-laget, där han imponerade i båda. Men efter säsongen valde han allt lämna klubben då det inte fanns någon överenskommelse kring en plan för framtiden mellan honom och AIK.

- Under sista tiden kände jag att det inte fanns en plan för min framtid. Vi kom inte överens om någon. Så det var mest det, men sedan fanns Hammarby där med sin plan och då lockade det att gå hit. Framtiden lät bättre här i Hammarby. De hade en bättre och tydligare plan.

ANNONS

Till A-lagsfotboll?
- Ja, exakt. Det är klart att det är mitt mål att spela A-lagsfotboll för att sedan kunna gå vidare. Så planen för det var tydligare hos Hammarby.

I skrivande stund har det gått några dagar sedan Tesfai skrev på för HTFF. Under skärtorsdagen gjorde 18-åringen sin första träning med laget - och ser nu fram emot den nya säsongen som stundar.

- Tränarna är jätteprofessionella och välkomnande, och truppen är fantastisk. Jag kom in i truppen och spelet väl kände jag. Det är många unga spelare likt mig som vill visa upp sig och det finns en hunger i laget. Vi är ju ett väldigt ungt lag i division ett, men jag tror att vi kan gå långt om vi får ihop ett bra spel och jobbar bra tillsammans. Med rätt fokus och koncentration kan vi gå hur långt som helst.

Men trots att fokus ligger på HTFF, drömmer Tesfai fortfarande om A-laget.

ANNONS

- Spela fotboll, har roligt, visa mina kvalitéer. Det är mina individuella målsättningar för säsongen. Sen är det klart att man alltid vill upp till A-laget, men mitt fokus är att göra det bra i HTFF. Prestera och spela fotboll där.

Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg kallade dig i en intervju för en av Stockholm och landets mest framstående spelare i din åldersgrupp. Vad tänker du när du hör det?
- Det är roligt att höra när Micke säger så. Det visar att han gillar mig som spelare och det är motiverande. Det är alltid roligt att höra när folk pratar bra om en. Det ger mig extra motivation för att leva upp till de komplimangerna och förväntningarna. Att prestera varje match och ge 100 procent varje träning. Man måste alltid träna hårt och köra 100 procent. 

Publicerad 2021-04-03 kl 08:00

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto