Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

AIK:s vd om det dåliga bokslutet: ”Det var ingen överraskning”

AIK Fotboll redovisade i dag sitt bokslut för 2010 – 9 miljoner back.
- Det var ingen överraskning, säger vd Annela Yderberg till fotbollskanalen.se.

9 miljoner kronor efter skatt, det är AIK Fotbolls minusresultat för 2010. Vd Annela Yderberg berättar för fotbollskanalen.se vad det dåliga resultatet beror på.

- Det beror dels på att vi tappat mycket intäkter, bland annat på publiksidan, på centrala avtal och via merchandise som vi sålde så bra av året innan. Sen har vi haft ökade kostnader inom vår sportverksamhet, säger Yderberg.

- Vi har haft ett positivt transfernetto och fått in pengar från internationellt cupspel, men det har inte kunnat kompensera de ökade kostnaderna. Det var ingen överraskning, det här visste vi.

”Oplanerade förändringar” inom truppen och ledarstaben har lett till sign-on-bonusar som måste betalas ut direkt – vilket har påverkat det ekonomiska resultatet. Yderberg menar också att uteblivna sportsliga framgångar bidragit.

- Vi har varit tvungna att satsa extra för att klara av Allsvenskan. Sen spelade vi Europaspel också och satsade lite extra på det. Kostnaderna på den sidan och förlorade intäkter på andra ställen medför ett sådant här resultat.

Hur ska trenden vändas?

- Dels ska vi fortsätta jobba med kostnaderna, och så ska vi locka tillbaka publiken och spela bättre fotboll.

Att publiken uteblivit har betytt mycket för det ekonomiska raset. AIK:s publiksnitt har sjunkit från 17 435 till 11 925.

- Förra året började Allsvenskan tidigt och det var vargavinter. Samtidigt gick det inte så bra sportsligt, det kan påverka, säger Yderberg.

AIK:s vd tror dock inte att det ekonomiska resultatet kommer påverka det sportsliga.

- Förra året satsade vi ju otroligt mycket pengar – alltså är det inte nödvändigtvis storleken på budgeten som avgör hur bra man lyckas på plan. Det finns dock inga pengar att göra stora nysatsningar för.

Kan det bli aktuellt med spelarförsäljningar?

- Nej, vi har ju till exempel precis tackat ner till ett bud på en spelare (Mohamed Bangura). Man väger alltid sport och ekonomi mot varandra i sådana lägen och försöker se konsekvenser på lång och kort sikt. Det blir inga panikförsäljningar.

Publicerad 2011-02-17 kl 18:39

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER