Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Åkeby tonar ner jämförelser med Djurgården

Guldtränare i Djurgården för tio år sedan. Sören Åkeby liknade nyligen sitt Sundsvall vid den klassiska Dif-upplagan med Kim Källström och Johan Elmander. Nu tonar Åkeby ner jämförelsen.

- Jag vill inte jämföra mina egna unga spelare med Kim Källström. Han kostade sex-sju miljoner att köpa in när han var 19 år. De vi köper in som är 19 år, de kostar kanske 100 000 kronor. Sju miljoner, det är vad hela mitt lag kostar om man hårdrar det, säger Sören Åkeby till FotbollDirekt.se.

Sören Åkeby lämnade Djurgården 2003 och står fortfarande som den ende tränaren på 2000-talet med två raka guldmedaljer. Men efter vändor i Danmark, Norge och Malmö är det nu andra förutsättningar som gäller för Åkeby. I nykomlingen Sundsvall får han jobba med små medel, men det hindrade inte managern från att inför säsongen jämföra sitt lag med Djurgården 2002/2003

- Likheterna mellan Giffarna nu och Djurgården i början av 2000-talet är ganska slående.

- Folk tror att vi värvade storstjärnor till Djurgården, men det var bara en och det var Stefan Rehn. De övriga som till exempelvis Babis Stefanidis, Kim Källström, Johan Elmander och Andreas Isaksson var ambitiösa talanger – precis som nu, sade Åkeby till FotbollDirekt.se.

Åkeby står för parallellerna med dåtidens Dif, men vill tona ner det hela.

- Källström var den mest eftertraktade talangen i hela Sverige på den tiden. Han ville komma till Djurgården och vi ville ha honom. Men han hade kommit fram idag och om jag hade ringt honom och frågat om han ville komma till Sundsvall, så kanske han hade dragit öronen åt sig.

- Men jag jobbar med samma koncept nu som då. Jag tycker att det är ett bra sätt att jobba på. Sedan kan inte alla gå så långt som Källström, Isaksson och Elmander gjorde, men jag är övertygad om att det finns en framtid för mina spelare. Skillnaden är att de låg lite längre fram i sin utveckling, men jag är övertygad om att mina spelare har en stor framtid också.

Känner du att du med de möjligheter du har, att du kan skapa ett lag som håller för allsvenskan?

- Ja, det gör jag. Det är som det är, vi får förädla duktiga spelare, ta upp egna och självklart hitta spelare som vi tycker är intressanta i från superettan-lag. Får vi någon från allsvenskan så är det någon gammal avdankad, eller, nu låter det som att avdankad är något illa, men med det menar jag någon som kanske tycker att ”jag kan sluta i Sundsvall”, annars flyttar man inte till Sundsvall.

- Vi bor där vi bor, och vi har svårt att värva spelare på grund av det. Därför måste vi hålla oss till att förädla de här talangerna. De som vill komma till oss därför att de ser att vi vill ha lovande talanger att förädla. Och jag är övertygad om att det kommer räcka till i allsvenskan.

Hur ser du på de du tagit in nu, Simon Helg till exempel, det är många som ser honom som en talang som kommit av sig lite i sin karriär?

- Jag tror någonstans att spelare behöver byta miljö ibland. Han kom som ung till Hammarby och man hade stora förväntningar, han hade gjort ungdomslandskamper och gjort det bra. Vi kan vända på det, Linus Hallenius gick till Hammarby från Sundsvall och första året var han inte i närheten av så bra han blev. Men sen när han vande sig vid den miljön så var han bäst.

- Jag tror att vi kan utveckla Simon. Hammarby har utvecklat Simon, det är inget snack om det. Men vi kan utveckla honom ännu mer, jag är helt övertygad. Han får det mycket lugnare här, bra träningsmöjligheter, så jag tror att han mår bra av den här flytten.

Publicerad 2012-04-06 kl 14:21
Annons
Annons
Annons