POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Åklagaren kopplar ihop misstänkta upplägget med ÖFK:s deadline för elitlicens

Foto: Bildbyrån

Det har ibland gått snabbt mellan att Daniel Kindberg tagit kontakt med "Sollefteåbon", och att det senare var pengar hos ÖFK:s dotterbolag Driftaren. Vid ett tillfälle gick det så snabbt som en vecka - strax innan uppgifterna om elitlicens skulle lämnas in.

På fredagen fortsätter rättegången mot Daniel Kindberg, "Sollefteåbon", och "Peabmannen" angående ekonomisk grov brottslighet. Dagen är planerad med det sista hos åklagarens sakframställan, där han fortsätter att ge sin syn på hur det gick till när Östersunds FK behövde pengar. Alla tre anklagade nekar till brott.

Ett exempel från åklagaren är när Östersunds FK behövde pengar i februari 2013, när Daniel Kindberg fick ett mail om den svaga ekonomin i klubben. Det fanns bara 50 000 i klubbens kassa och det var stora utbetalningar på gång. "Vi måste få ner kostnaderna" står det i mailet till Kindberg.

Samma dag tog Kindberg, vd för Fältjägaren och ordförande i ÖFK, kontakt med "Sollefteåbon" angående fakturor som ska skickas från "Sollefteåbons" företag till Fältjägaren. Det var den sjunde februari och det stod instruerat angående innehållet i fakturorna, men utan några större underlag mer än vad arbetet gällde för och kostnaderna.

Kindberg skrev att det är bråttom "som vanligt". Den 10:e februari upprättades fakturorna till Fältjägarna, och stämmer överens med fakturamailet samtidigt som det saknas tidssedlar. Den enda tidsangivelse är att jobbet gjordes i januari.

Nio dagar senare betalades drygt 1,67 miljoner kronor från Fältjägaren till "Sollefteåbons" företag. På grund av ett fel så hade ett par av fakturorna skickats till ett dotterbolag till Fältjägaren, och omfattas inte av åtalet.

- Sammanfattar man den här bilden menar jag att ("Sollefteåbon") har fakturerat Fältjägaren för arbete som inte utförts, säger åklagaren.

Ytterligare en dag senare betalades 0,22 miljoner till Östersunds FK och drygt 1,21 miljoner till Driftaren, som ägs av Östersunds FK. Bägge betalningarna var från "Sollefteåbons" företag.

Det här är en av flera exempel som åklagaren har gett mellan betalningar från Fältjägaren och Östersundshem, och där pengarna senare har hamnat hos Östersunds FK. Konsekvent i mailen från Kindberg till "Sollefteåbon" är att det är bråttom att fixa fakturorna.

Ett annat exempel är 23:e augusti 2013. Då var Kindberg åter i kontakt med hur fakturorna skulle skrivas. Fakturorna skickades samma dag från "Sollefteåbons" företag till Fältjägaren, och bara fem dagar senare var de betalda. Den 28:e augusti kom pengarna, drygt en miljon kronor, in på kontot, och den 30:e augusti betalade "Sollefteåbons" företag drygt en halv miljon kronor till ÖFK.

Åklagaren gjorde noteringen att den 31:a augusti är datumet då uppgifterna till elitlicensen måste vara inne hos Svenska Fotbollsförbundet.

- Det kan ha att göra med att 31 augusti är ett viktigt datum för ÖFK och att ekonomin ska vara i ordning.

Drygt en månad senare fick "Sollefteåbons" företag in drygt 1,3 miljoner kronor, den gången via Peab, och strax efter det kom ännu en betalning till Driftaren på drygt 1,3 miljoner.

Åklagaren har än så länge lagt mycket tid på att ge sin bevisning för att arbeten inte har blivit utförda. Bland annat har de visat att de anser att "Sollefteåbons" företag varken har haft personal, fordon, eller fordonskostnader för arbete som har fakturerats, och att en stor del av omsättningen i företaget snabbt har gått vidare till ÖFK. 

Publicerad 2019-09-06 kl 13:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå