POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
7v

Åklagaren till Kindberg om målvakter i ÖFK-bolag: "Är det att de inte vill spela nästa match med kanslilaget?"

Foto: Bildbyrån/TT.

HÄRNÖSAND. Har det funnits "målvakter" i ÖFK:s dotterbolag Driftaren?
Eller har mejl som rör det bara handlat om spelare i klubbens kanslilag, som håller "lattjo lajban"-nivå? 
Frågan dök upp i rätten under fredagen - och Daniel Kindberg duckar för den.

Daniel Kindberg, "Sollefteåbon" och "Peabmannen" är åtalade för grov ekonomisk brottslighet. En åtalspunkt rör grovt bokföringsbrott kopplat till Driftaren AB, som ägs av ÖFK. Ekobrottsmyndigheten menar att Driftaren under 2013 skickat 15 osanna fakturor till "Sollefteåbons" företag till ett sammanlagt värde av cirka 3,9 miljoner kronor. I en sammanfattning av åtalet skriver Ekobrottsmyndigheten att Daniel Kindberg som företrädare för Driftaren haft kännedom om att fakturorna varit osanna och att bokföringen därmed varit missvisande. ÖFK, Kindberg och "Sollefteåbon" menar å sin sida att arbete har utförts för pengarna.

Kindberg satt i Driftarens styrelse mellan 2007 och 2013, men Ekobrottsmyndigheten bedömer att han även efter den perioden "haft ett sådant bestämmande inflytande över bolaget att han är att anse som företrädare". Den 12 maj 2015 fick Kindberg ett mejl från en ÖFK-anställd, som också företrädde Driftaren vid tillfället, om att dotterbolagets ekonomiska situation började bli "obehaglig", att Skatteverket skrämt upp en annan Driftaren-företrädare och att han själv fått brev från Kronofogden.

"Har du någon idé hur vi ska göra så att inte vi målvakter hamnar i klistret?", skrev personen i mejlet till Kindberg.

I september samma år skickades ett annat mejl från den ovan nämnde ÖFK-anställde personen till just Kindberg. Den ÖFK-anställde skriver då bland annat följande om sig själv och två andra personer:

"Hur ska vi göra? Varken (ÖFK-anställd och Driftaren-företrädare) eller jag (och jag antar att (ÖFK-anställd och Driftaren-företrädare) inte heller vill) vill vara kvar som målvakter i Driftaren något mer."

Den ÖFK-anställde som skickat de två nämnda mejlen till Kindberg har i polisförhör förklarat att Driftaren "satt ihop med ÖFK" och att ÖFK:s styrelse bestämmer även i dotterbolaget eftersom att klubben äger företaget. Sin beskrivning av sig själv som en "målvakt" i Driftaren har han viftat bort genom att hävda att det rör sig om ett "gammalt skämt dem emellan", kopplat till att en av Driftaren-företrädarna varit fotbollsmålvakt tidigare.

"Målvakter var ett internt skämt", upprepade han i förhöret enligt förundersökningen.

Mejlen om "målvakter" kom upp under åklagaren Niklas Jeppssons förhör med Daniel Kindberg i Ångermanlands tingsrätt under fredagen. När det första mejlet, det om "målvakter i klistret", kom på tal hävdade Kindberg att han inte vet vad som avses.

- Jag vet inte vad någon ska avse med det. Jag förstår inte frågeställningen, sa Kindberg.

Åklagaren: Kan det vara så att han (den ÖFK-anställde) menar att han inte är den egentliga företrädaren?
- Det tror jag inte att han menar. Om jag ska tro något. Han och (en annan Driftaren-företrädare) är ju målvakter i kansliets fotbollslag. Jag ska inte tolka någon annan.  

Å: Båda de här två har karriärer som fotbollsmålvakter?
- Jag skulle inte kalla det för karriärer. Det var snällt sagt av åklagaren. Det är mer på "lattjo lajban"-sätt (när kanslilaget spelar).

När det gäller mejlet som förklarar att tre personer inte vill "vara kvar som målvakter i Driftaren något mer" sa Kindberg följande i rätten:

- Jag uppfattar inte det på något sätt. Jag spekulerar inte i vad andra funderar kring. 

Åklagaren: Men när det gäller uttrycket att de "inte vill vara kvar som målvakter i Driftaren": Är det att de inte vill spela nästa match i kanslilaget eller att de inte vill vara representanter för Driftaren längre?
- Det vore mer klädsamt att fråga dem och inte mig. Jag ska inte göra mig till tolk för det. Det känns jättekonstigt för mig.

Efter förhörets slut mötte Daniel Kindberg media och då kommenterade han mejlen om "målvakter".

- Det är ett uttryck från de som är målvakter på kansliet, säger den förre ÖFK-ordföranden.

- De skämtar om det väldigt mycket. Det finns ett sådant skämt som förekommer. Men jag ska inte tolka deras skrift, det blir bara felaktigt.

På frågan om han menar att det även i det andra mejlet refereras till fotboll svarar Kindberg:

- Men det får stå för honom (den ÖFK-anställde som skrev mejlet). Det får han svara på. Jag kan inte spekulera i det, det blir inte trovärdigt om jag gör det.

Den ÖFK-anställde som skrivit mejlen om målvakter i Driftaren ska höras i rätten senare under förhandlingen.

Publicerad 2019-09-20 kl 19:59
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå