Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Al-Hakim upplever Strömbergsson-domen kontraproduktiv i kampen mot rasism: "Fel offer som fallit"

34v

Tidigare i dag kom beskedet att Martin Strömbergsson stängs av året ut till följd av sin kommentar till Aly Keita.
Domarkollegan Mohammed Al-Hakim tycker att domen är kontraproduktiv i kampen mot rasism.
- Vi ska jaga rätt människor i kampen mot rasism, men här tycker jag att det är fel offer som fallit för den kampen, säger Al-Hakim till TT.

Tidigare i dag kom beskedet att Martin Strömbergsson stängs av under hela 2020 till följd av sin kommentar mot Aly Keita (läs mer om det här).

- Martin Strömbergsson bedyrar att han inte haft några rasistiska avsikter med det han har sagt. Vi har ingen anledning att betvivla detta, men anser ändå att det är ett mycket olämpligt uttalande, och att det måste vara uppenbart att det kan uppfattas som kränkande. Utifrån det som har skett är det inte lämpligt att Martin Strömbergsson dömer några matcher i förbundsserierna under återstoden av 2020, sade Peter Ekström, ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté, i ett uttalande på förbundets hemsida i samband med beskedet.

ANNONS

För TT berättar nu Strömbergssons domarkollega Mohammed Al-Hakim att han anser att efterspelet till incidenten saknar proportioner.

- Det känns tungt. Vi har tappat en av landets bästa och mest meriterade domare, säger Al-Hakim till TT, och fortsätter:

- Jag kan verkligen sätta mig in i hans situation och paniken över att få en stämpel som är så långt ifrån hans personlighet du kan komma. (Domaren) är en som jobbar stenhårt med integrationsfrågor, jämställdhet och alla människors lika värde. Det gör lite extra ont när allt kläs i ett sammanhang som vi inte känner igen.

Vidare betonar Al-Hakim att han inte vill förminska Aly Keitas upplevelse av situationen. Han är även tydlig med att han tycker att Strömbergsson uttryckte sig dumt samt att han inte vill recensera hur Svenska fotbollförbundet hanterat händelsen. Han menar även att han delar SvFF:s värdegrund och nolltolerans mot alla former av diskriminering, och tycker att fotbollen har kommit långt i frågan i jämförelse med många andra delar av samhället.

ANNONS

- Men jag har svårt att se hur en avstängning av (domaren) på riktigt ska hjälpa oss i kampen mot rasism. Samtidigt litar jag också på att cheferna på förbundet har gjort en bedömning som har stöd i arbetsrätten, säger han.

TT: Upplever du att det här blir kontraproduktivt i kampen mot rasism?
- Ja, det känns lite som det. Vi ska jaga rätt människor i kampen mot rasism, men här tycker jag att det är fel offer som fallit för den kampen.

Han fortsätter:

- Återigen, jag har upplevt rasism många gånger. Det handlar mer om kroppsspråk och beteenden, saker som är svåra att ta på. Det är den typen av rasism vi ska bekämpa. Inte när någon sagt en groda och sedan bett om ursäkt. Det är för mig en skillnad.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Al-Hakim, som har hänvisat till sina uttalanden för TT och inte vill uttala sig ytterligare i ämnet.

Publicerad 2020-07-03 kl 22:18

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto