Alexanderssons mäktiga farväl: Jag blev nästan generad

En ödmjuk storspelare har tagit farväl av sin hemmapublik på Ullevi.
-Jag blev nästan generad av att höra dem sjunga mitt namn hela tiden, säger Niclas Alexandersson efter IFK Göteborgs 3-1-seger mot Djurgården.

I december fyller Niclas Alexandersson 37 år. På måndagskvällen gjorde han sin 288:e match i allsvenskan, enligt Svenska fotbollförbundets statistik. På söndag avslutar "Alex" sin karriär som spelare med att möta Helsingborg på Olympia.

Håller foten?

Om han inte har för ont i sin stukade fot, förstås. I mitten av första halvlek fick "Alex" behandling utanför plan i flera minuter efter en närkamp med Djurgårdens brasse Quirino.

-Det var mitt eget fel, helt och hållet Jag fick in min fot mellan hans ben. Det blev en rätt rejäl stukning. Jag var ganska nära att bryta matchen. Men det skulle mycket till för att göra det så tidigt en sån här kväll, säger Niclas Alexandersson.

Publiken sjöng om Blåvitts populäre trotjänare redan från avspark. Sedan gjorde Alexandersson själv sitt bästa för att hamna i fokus.

-Han säger inte så mycket. Men han drar med sig de andra genom sitt sätt att vara. Som idag, när han tog extra löpningar, säger IFK-tränaren Jonas Olsson berömmande.

I sjunde minuten jobbade Niclas Alexandersson fram en hörna, som blev inledningen på en press mot Djurgårdens mål. I tionde minuten var han själv hörnläggare, och fick se Pontus Wernbloom stöta in 1-0.

Alexanderssons kväll

Tio minuter senare ökade Niclas Alexandersson själv till 2-0. Ett högt inlägg gick över några spelare i mitten, missades av Djurgårdens vänsterback Daniel Sjölund och hamnade hos en fri "Alex" till höger i straffområdet. Med vänster fot placerade han skottet snyggt i bortre krysset.

Sedan kom den olyckliga närkampen med Quirino. Men Alexandersson gav inte upp. Strax före paus föll han i kamp med Daniel Sjölund framför mål. Domaren Åke Andreasson blåste straffspark. Många i publiken ville se "Alex" lägga den själv. Mattias Bjärsmyr var dock utsedd straffskytt - men sköt inte bättre än att Oskar Wahlström i Djurgårdens mål kunde rädda.

Andra halvlek inleddes med att Jones Kusi Asare reducerade för Djurgården. Men Tobias Hyséns 3-1 på ett inlägg från Adam Johansson avgjorde matchen. Och vem slog passningen som Johansson löpte på? Jo, Niclas Alexandersson - det var ju hans kväll.

-Det var en mäktig upplevelse. Jag ville klappa händer åt publiken hela tiden. Men jag måste ju koncentrera mig på spelet, säger han på sitt lugna vis.
109 A-landskamper och två SM-guld blev det för Niclas Alexandersson.