Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix

ALLSVENSK AVSPARK: Sam Larsson slog igenom i Blåvitt och jagades av MFF - men platsar inte i U21: "Det är konstigt"

GÖTEBORG. Sam Larsson imponerade i IFK Göteborg – och inför årets säsong visade MFF intresse.

Ändå platsar han inte i U21-landslagets trupp.

- Det är konstigt, min statistik talar sitt tydliga språk, säger han.

Två inhopp blev det 2012 så inför den förra säsongen hade inte Sam Larsson presenterat sig på allvar för den allsvenska publiken. Men ska man slå igenom så ska man göra det ordentligt. 2013 blev 20-åringens första riktiga år i allsvenskan och då gjorde han tolv poäng och var en av IFK Göteborgs bästa spelare. Nu är det fler som känner till Blåvitts kvicka yttermittfältare.

- Inför förra säsongen tror jag att jag satte ett mål på att starta i tolv matcher. Om jag hade löst det så hade det varit en bra säsong. Så vad blev det? 23 starter tror jag, säger han till fotbollskanalen.se.

Och det blev väl fyra mål och åtta assist också?

ANNONS

- Exakt. Så det är klart att jag var nöjd med den säsongen.

Om någon hade sagt det inför säsongen, att du skulle starta i 23 matcher och göra tolv poäng, vad hade du sagt då?

- Jag hade nog köpt det. Men det fanns väl en viss förhoppning att spela efter försäsongen där jag kände att det hade gått bra. Sedan öppnade det sig lite på min position när inte (Pontus) Farnerud kunde spela till exempel, men när han kom tillbaka på den nivå han kunde och när man har honom i laget så är det inte så konstigt att han ska spela. Så jag var ur elvan men kom tillbaka ganska starkt under hösten. Så jag fick väl känna på en liten motgång där.

Lärde du dig något av Farnerud?

- Ja, hur mycket som helst. Det räcker att bara titta på honom så lär man sig saker. Vi pratar fortfarande. Vi pratar om hur vi spelar och om vad som helst. Jag tror att han var viktig för det här laget och speciellt för oss unga spelare. Han kom in och visade hur man spelar fotboll och hur man gör det ute i Europa eftersom han har varit där så länge. Så för oss unga var han riktigt viktig.

ANNONS

Vad visade han?

- Det var mest hans passningsspel och hur orienterad han är på planen. Jag stod på vissa träningar och bara njöt av att titta på honom. Sedan kunde han ju inte spela på den nivå som han ville på grund av höftproblemen. Det var synd att vi inte fick se hela Pontus Farnerud. Han kanske spelade på 30 procent av sin kapacitet. Otroligt.

Efter förra säsongens framgång har kraven ökat på Sam Larsson. Och 20-åringen gillar att spela under press.

- Självklart har kraven ökat. Det är bara roligt. Vi har blivit av med 15 mål i (Tobias) Hysén så det är klart att det gäller för oss andra att kliva fram och eftersom jag gjorde så många poäng förra året så är det klart att det ligger lite press på mig, säger han.

- I år är det annorlunda. Man har blivit ett år äldre och fått veta lite hur det är att spela i allsvenskan, och under så många matcher också. Även om det kommer dippar så får man försöka göra det bästa av det och försöka höja min lägstanivå vilket jag tycker att jag har slipat på.

ANNONS

Ser du dig som en nyckelspelare?

- Svårt att säga att man själv är en nyckelspelare. Jag försöker bidra med det jag är bra på och det råkar ju vara att göra poäng. Men jag skulle inte kalla mig själv för nyckelspelare. Det är lite kaxigt.

Är du inte kaxig?

- Njae, vid sidan av med mina kompisar kanske, fast på skoj.

Ett av Sam Larssons skönaste mål förra säsongen var det i hemmamatchen mot Malmö FF i slutet av april. IFK Göteborg jagade kvittering och då klippte yttermittfältaren till och fastställde slutresultatet till 1-1.

- Det var grymt. I 94:e minuten var det. Det var en helt otrolig känsla faktiskt, men sedan var det bara en poäng. Det var väl mer att inte Malmö fick tre poäng som var skönt och sedan blev ju alla hyfsat glada också, men man ska komma ihåg att det inte var något guldmål, säger han.

ANNONS

Malmö FF lät sig inte knäckas efter Sam Larssons mål utan visade styrka under hela året som slutade med SM-guld. Men 20-åringen gjorde ett starkt intryck på Svenska Mästaren som inför den här säsongen visade intresse för honom.

- Jag fick reda på att Malmö var intresserad, men jag hade egentligen inga tankar på det. Jag tänkte knappt över det. Det känns väldigt bra här och jag har spelat här i flera år. I Sverige är det här min klubb och nästa steg för mig ska vara till en utländsk klubb, inte till någon annan svensk klubb, säger han.

Men det är väl ändå kul att klubbar visar intresse?

- Ja, som jag sa då så är det kul med intresse och jag fick väl en del anmärkningar på grund av det vilket är väldigt konstigt. Men såklart att det är kul att man uppmärksammas.

Trots att Sam Larsson var ordinarie i topplaget IFK Göteborg förra säsongen, där det alltså blev tolv poäng, platsar han inte i U21-landslagets trupp. Så här ser han själv på det:

ANNONS

- Det är väl någonstans det som det handlar om, att leverera. Jag gråter inte ut på något sätt, men man kan tycka att det är konstigt att jag inte är med, men han som bestämmer (Håkan Ericson, förbundskapten) tycker väl att jag inte har varit tillräckligt bra, men då kan jag inte förstå det för jag är tillräckligt bra för det laget. Min statistik talar sitt tydliga språk, säger Sam Larsson.

Hur viktigt är det att vara med i U21-landslaget?

- Inte alls viktigt. Just nu kan jag inte bry mig mindre.

Är det inte ett bra fönster då?

- Jo, det är klart att det är det, men om jag gör det bra i min klubb vilket jag hoppas så är IFK en så stor klubb att det alltid sitter folk på läktaren. Om jag gör det bra då så kommer folk att se mig. Om jag inte är med i U21-landslaget så tror jag inte att det spelar så stor roll då.

ANNONS

Vet du varför du inte är med?

- Nej, men jag är väl inte tillräckligt bra.

Du har inte pratat med förbundskaptenen?

- Nej.

Men du har varit med i U21?

- Jag har varit med tre, fyra gånger. Det var okej. Jag fick komma in och göra ett mål och tyckte att det gick ganska bra, men det tyckte väl inte han.

Sam är inte ensam i sin familj om att spela fotboll på elitnivå. Storebrorsan Daniel, 27, lämnade Malmö FF 2012 och spelar nu i La Liga-laget Valladolid.

- Han har betytt hur mycket som helst för mig. Många säger att det är lite jobbigt när man får frågor om sin bror men jag tycker bara att det är kul att prata om honom. Jag är stolt över honom. Han spelar i La Liga. Det är en dröm. Jag hade gärna spelat i La Liga. Jag har sett hur han har det och vilka spelare han möter varje vecka. Vi pratar efter varje match och under veckorna också.

ANNONS

- Sedan är han ju inte här hemma så ofta men när han väl är hemma så bor vi ihop och det är klart att det är väldigt kul när han väl är hemma. Jag önskar att jag kunde åka dit ner oftare men det finns dåligt med tid. Jag har bara varit där en gång. Han har det gott och det är kul att han får spela så mycket. Det är viktigt när du går utomlands, att du får spela. Det är många som bara försvinner. Han spelar varje vecka.

Borde han vara aktuell för landslaget?

- Nu har han spelat mycket högerytter vilket inte är hans position, han borde vara striker. Som anfallare, absolut. Nu har det kommit några till som spelar och som gör mål, som Ola Toivonen och Marcus Berg, men ett tag så var det bara han som spelade egentligen så man kan ju fråga sig.

Vad har Daniel betytt rent fotbollsmässigt för dig?

- Väldigt mycket. Vi pratar som sagt efter varje match men det blir väl inte så mycket konstruktiv kritik för då blir man bara arg på varandra. Vi är sådana. Båda två har lite svårt att ta kritik. Om det är något vi ska förbättra så är det nog det.

ANNONS

- Men jag har alltid varit med när han har spelat matcher och har alltid stått i pausen och trixat. Jag har gått på hans matcher sedan jag var fem år och har säkert besökt alla fotbollsplaner i hela Västsverige känns det som. På det sättet var det han som fick mig att börja spela fotboll. Det är klart att han har betytt väldigt mycket för min fotbollsutveckling.

Vem är bäst av er?

- Han spelar ju där och jag spelar ju här. Jag tror att om han hade kommit tillbaka till Sverige nu så hade han nog spottat in mål. Det är nog inget tvivel om vem som är bäst av oss.

Inför årets säsong har IFK Göteborg värvat May Mahlangu, Gustav Svensson, Martin Smedberg-Dalence och Malick Mané. Men laget har blivit av med lagkaptenen och målskytten Tobias Hysén – därför undrar många: hur bra är egentligen IFK Göteborg i år?

ANNONS

- Svårt att säga eftersom vi inte har mött något riktigt motstånd egentligen. Men det har känts ganska bra under den här försäsongen. Fysiskt tror jag att vi är väldigt starka.

- Sedan gäller det att koppla ihop det med det fotbollsmässiga också och när vi kommer komma in i det tror jag att det kan gå väldigt bra, men det återstår att se när vi får möta något riktigt motstånd. Första matchen mot AIK blir ett bra test. Det kommer att bli sjukt häftigt.

Hur ser du på att många menar att ni inte kommer att ta guld eftersom Tobias Hysén har lämnat?

- Nu har vi ju fått in en ersättare (Malick Mané) på den positionen och sedan har vi många andra som kan kliva fram vilket har visat sig på den här försäsongen även om vi har mött sämre motstånd. Vi har gjort det vi ska. Man kan inte göra mer än vad vi har gjort.

ANNONS

- Robin (Söder) gjorde fem mål och så gnäller folk på att det var dåligt motstånd. Vad mer ska han göra? Det är klart att vi har tappat vår lagkapten och en landslagsspelare, men jag tror att många kan kliva fram i stället. Folk som tvivlar får gärna göra det.

Kan ni hamna högre än förra årets tredjeplacering?

- Jag tror att vi kommer vara där uppe och slåss om medaljerna. Det är vårt mål. Men det är svårt att säga om vi kommer att vara bättre än förra årets tredjeplacering. Men vi har en god känsla i truppen. Det känns väldigt bra.

- Jag måste säga Blåvitt. Jag tror på mitt lag, men det är svårt att säga. Jag vill ju att vi ska ta guld men Malmö har ju fått behålla i princip samma trupp. Det är väldigt svårt att vinna två år i rad men jag tror att Malmö kommer att bli farliga i år. Om inte vi tar det så tar Malmö det.

ANNONS

Inför förra säsongen värvade IFK Göteborg Ludwig Augustinsson från Brommapojkarna, men innan premiären åkte vänsterbacken på en meniskskada och när han äntligen gjorde sin allsvenska debut, mot Malmö FF, fick han en ny meniskskada. Det blev 19-åringens enda match - men inför det här året är han tillbaka på allvar och det betyder mycket för Sam Larsson att få spela på samma kant som Augustinsson.

- Om jag får spela på den positionen så betyder han väldigt mycket för mig. Med sin fart och en överlappande spelare. Vi får en ny dimension i en vänsterfot på vänsterkanten som vi inte hade förra året. Så det kan bli bra. Det har alltid känts bra mellan oss och jag tror att det kan bli bra. Vi är ganska lika i spelsättet och förstår varandra bra även om han är försvarare och jag anfallare.

Sam Larssons kontrakt sträcker sig över 2015. Än så länge har han inte pratat om en förlängning med IFK Göteborg – samtidigt drömmer han om att flytta.

ANNONS

- Jag vill ju utomlands såklart. Det vore konstigt annars. Jag vill komma utomlands, få speltid och tjäna pengar såklart.

Någon liga du drömmer om?

- Nej det är det väl inte. Jag är öppen för vad som helst.

Publicerad 2014-03-30 kl 10:21
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto