Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Allsvensk omgång dagen före EM-final

Allsvensk fotboll mitt under EM.
En omöjlighet? Inte alls.
Enligt det förslag som Svenska fotbollförbundet lägger fram på fredag ska en omgång spelas under EM — preliminärt dagen före finalen.

Allsvenska speldatum brukar ofta diskuteras friskt. 2010 startade allsvenskan redan den 13 mars på grund av VM. Det gillades inte, det svenska klimatet var inte på klubbarnas sida.

2012 kommer allsvenskan att dra igång den 1 april och fram till EM-uppehållet i slutet av maj ska tolv omgångar spelas, det framgår av fotbollsförbundets årsplan som släpps i slutet av veckan.

- När man börjar lägga serieprogrammet får matcherna aldrig plats, med tanke på EM, kvalmatcher till VM och klubbarnas kval till Europacuperna. Ändå brukar det fungera till slut, säger Elisabeth Aldeus, tävlingskonsulent på förbundet.

Den största nyheten när det gäller spelprogrammet nästa år är den omgång som lagts in under EM, preliminärt lördag den 30 juni, dagen före EM-finalen.

- Vi ansökte om att få spela och fick ett positivt svar. Detta är unikt för Sverige men i många andra ligor har man tidigare spelat under stora mästerskap, säger Aldeus.

- De klubbar som har spelare med i EM kommer givetvis inte att behöva spela då, fortsätter hon.

Efter EM ska ytterligare 17 omgångar spelas innan serien ska vara slut den 3 november. Inom den perioden avgörs OS i London (25 juli till 12 augusti), men det har inte fotbollsförbundet tagit någon hänsyn till i sin planering. Allsvenskan kommer att rulla på som vanligt.

- Vi har valt att inte ta någon hänsyn till OS med tanke på att vi inte får spela tisdagar, onsdagar och torsdagar under hösten när det är Uefa-matcher, säger Aldeus.

Damallsvenskan och superettan kommer inte att göra uppehåll under EM-slutspelet.

TT

Publicerad 2011-11-16 kl 16:53
Annons
Annons
Annons