Allsvenska debutanter hjältar i AIK:s premiärseger

ÖREBRO. 2-0-seger efter mål av två allsvenska debutanter.
Det blev resultat av AIK:s premiärsöndag mot Örebro.
- Det var jävligt skönt, säger Tihi till Fotbollskanalen.

Se AIK:s 2-0-mål mot ÖSK i Sporten i spelaren.

Under söndagen var det dags för allsvensk premiär för Örebro SK och AIK. Lagen möttes på ett öde Behrn Arena.

ÖSK skapade mest till en början. Redan i den 13:e minuten var hemmalaget nära att göra 1-0 när den tidigare AIK-spelaren Jack Lahne rann igenom på vänsterkanten och kom till avslut. Men AIK:s nye målvakt Jakob Haugaard räddade skottet från nära håll.

Det gjorde Haugaard även när ÖSK-forwarden Agon Mehmeti styrde vidare ett inspel från Nahir Besara i den 34:e minuten. Samme Mehmeti var nära att näta även på tilläggstid i den första halvleken, men också då stod dansken i vägen när forwarden skarvade bollen mot mål.

AIK skapade en riktig farlighet under de första 45 minuterna. Mittbacken Karol Mets sköt ett tungt skott strax utanför ena stolpen, i den 37:e minuten.

Men bortalaget skulle ändå bli det lag som spräckte nollan först. I den 59:e minuten nickade den allsvenske debutanten Robin Tihi in 1-0 på en hörna från Sebastian Larsson. Mittbacken stötte in i Nahir Besara, som föll till marken, och kunde sedan ostört skalla in bollen i nät. Bara några minuter tidigare skrek ÖSK på straff, efter att Jasir Asani fått omkull Jake Larsson, men då friade domaren Martin Strömbergsson.

Vissa ÖSK-spelare ville även att AIK:s 1-0-mål skulle underkännas, då Tihi var uppe i ryggen på Nahir Besara innan bollen gick i mål.

- Jag gick för bollen och tryckte dit den sen när jag märkte att han (Besara) inte var kvar uppe (i luften), säger Tihi till Fotbollskanalen.

- Jag skulle inte säga att det är en knuff. Jag sprang framåt och han backade in i mig. Han ramlade väldigt enkelt. Sen dömer domaren men jag tycker inte att det var någon frispark.

Tihi var glad över att göra mål i sin allsvenska debut.

- Det var jävligt skönt. Och som AIK-fostrad blir målet ännu mer skönt.

Mot slutet av matchen var AIK nära att kontra in två mål. Först sköt inhopparen Stefan Silva rakt på Oscar Jansson i friläge och därefter sköt en annan inhoppare, Kolbeinn Sigthorsson, ett skott tätt utanför ena stolpen.

Men även ÖSK kunde ha nätat i slutminuterna. I den 89:e minuten träffade inhopparen Robin Book ribban med ett långskott.

Ett andra mål kom dock till slut, i den 92:a minuten. Inlånade Jasir Asani tryckte in 2-0 i krysset från en position utanför straffområdeslinjen. Även forwarden målade alltså i sin allsvenska debut. Han kom till AIK från FK Partizani i vintras. 2-0 blev också slutresultatet.

- Vi är jätteglada över den här vinsten, säger AIK:s tränare Rikard Norling efter matchen, och fortsätter:

- Jag känner att jag har varit här många gånger och jag tror att det här är ett av de starkare Örebro som jag har sett. De har riktigt många duktiga spelare. Jag tror att vi lyckades få till matchen på ett sätt som gjorde att de inte lyckades visa hur bra de är. För hade vi spelat som vi gjorde förra året så tror jag att vi hade blivit rundspelade. Jag tycker att spelarna spelade med en stor inspiration och vi växte allt eftersom i första halvlek. I andra var det inte lika tydligt men vi hade i alla fall ett mål att gå på.

ÖSK:s manager Axel Kjäll:

- Det kändes som att han kunde ha blåst på den hörnan. Det målet satte tonen på matchen.

Örebros startelva: Oscar Jansson - Albin Granlund, Michael Almebäck, Andreas Skovgaard Larsen, Benjamin Hjertstrand (Kevin Wright 74) - Jake Larsson, Nordin Gerzic, Simon Amin (Johan Mårtensson 65), Jack Lahne (Erik Björndahl 84) - Nahir Besara, Agon Mehmeti (Robin Book 74)

AIK:s startelva: Jakob Haugaard - Felix Michel (Per Karlsson 75), Robin Tihi, Karol Mets - Bilal Hussein (Robert Lundström 75), Sebastian Larsson, Ebenezer Ofori (Enoch Kofi Adu 70) Jasir Asani - Paulos Abraham, Henok Goitom (Kolbeinn Sigthorsson 70), Saku Ylätupa (Stefan Silva 83)