POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
12å

Allsvenskan efter ekonomiskt: Fem gånger högre i Danmark

Alexander Farnerud var aldrig aktuell för spel i allsvenskan.
6,2 miljoner per år i lön är och förblir fantasisummor ur svensk synvinkel. Slaget om Skandinavien är förlorat.
- Det är omöjligt för oss. Sölvi Ottesen fick fem gånger mer i lön i Danmark, säger Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson till fotbollskanalen.se

Ännu en spelare som valde att stanna på andra sidan bron. Eller ta på sig lusekoftan och känna värmen av betydligt fler slantar i fickan under en höstsäsong i Tippeligan. Danska SAS-ligan och norska Tippeligan har gått om Sverige - både i spelkvalitet och i lönekvantitet.
- Vi dräneras på alla plan, suckar Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson, som varit med under Stockholmsklubbens framfart under 2000-talet, för fotbollskanalen.se
Ett av problemen som de svenska elitklubbarna brottas med är i vanligt ordning skatten. Den står sig hög i jämförelse med de skandinaviska grannarnas. Dryga 4,3 miljoner får Alexander Farnerud ut efter att den danska staten tagit sin del av hans lön.
- En svensk klubb som var ute efter honom hade max kunnat erbjuda honom 2,5 miljoner i lön - före skatt, menar Bosse Andersson.
- Sedan tillkommer diverse bonusar för honom.

Skatteparadiset Rumänien

Spelarflykten har antagit nya former de senaste åren. 80-90 spelare med kompetens för att ta en plats i allsvensk trupp spelar redan i Danmark och Norge.
Rumänien, med Europas lägsta specialistskatt (en skatt för att utländska specialister som arbetar tillfälligt i landet inte ska flytta), lockar numera över svenska spelare som Mikael Dorsin och Niklas Sandberg.
Hur ser situationen ut om 5-10 år? - Jag tror vi kan ha spelare som blir proffs i Afrika och Asien, menar Andersson och höjer även ett varningenss finger för finska och ryska ligorna.
Men skattefrågan är inte allt - och inte viktigast enligt Andersson.
- Vi spelar för egen del på en arena från 1912, säger han och syftar på arenafrågan.
Till skillnad från svenska klubbar äger till exempel de flesta klubbar i Tippeligan sina egna arenor. Där finns pengarna menar Andersson.
- Vi har halkat efter på arenabitarna. Vi har stor status som liga, stort intresse och trovärdiga klubbar - men dagens publik behöver mera. Mer komfort.

Dansk framgång

Han nämner danska FC Midtjylland som exempel.
- I dag är det upplevelsen: ljud, arena, komfort, inramning som är viktiga. Midtjylland har lyckats med detta - allt från logo till Kalle Anka-klubb.
- Vi har varit lite för bortskämda.
Hur ska vi konkurrera? - Det är en svår ekvation, avslutar Bosse Andersson i bekymrad men ändå hoppfull ton.

Publicerad 2008-07-08 kl 14:23
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto