Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Allsvenskan fyller 90 - firas med digitalt museum

Allsvenskan

En pigg åldring anser den svenska elitfotbollens bas.

En profilfattig liga enligt mesta mästaren.

När allsvenskan firar sin 90:e födelsedag går meningarna om jubilaren isär.

Foto: Scanpix

Klockan 13 den 3 augusti 1924 sparkade IFK Eskilstuna och Sleipner igång den första matchen i Stora svenska serien. På söndag fyller herrallsvenskan i fotboll 90 år.

Det uppmärksammas bland annat genom det nyöppnade, digitala, allsvenska muséet. På sajten kan man botanisera i bildminnen från 1920-talet till nutid.

- Vi vill visa att allsvenskan har tradition, att den har funnits länge. Vi vill bygga upp känslan kring vår egen liga, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll, Sef, som driver muséet.

Enligt Enquist är det en pigg 90-åring som jubilerar med två matcher i den 17:e omgången: Kalmar FF—Brommapojkarna och Elfsborg—Åtvidaberg.

Annons

- Vi har en jämn liga där många lag kan konkurrera om mästartiteln. Det finns en viss Åshöjden-romantik — små lag kan lyckas. Sedan har vi ett fantastiskt publikstöd. Det är många ligor avundsjuka på, säger han.

62 klubbar har spelat i högsta serien. I årets upplaga finns fyra av ursprungslagen från 1924: AIK, IFK Göteborg, Helsingborg och Norrköping.

Vann serien åtta gånger

Thomas Ravelli gjorde nio av sina 19 allsvenska säsonger för Göteborg. Sammanlagt vann straffräddaren från VM 1994 serien åtta gånger för Öster och Blåvitt — rekord. Han höll nollan i 168 av 430 matcher — också det rekord.

Ravelli följer fortfarande allsvenskan på nära håll men tycker att det var roligare förr.

- Det var fler profiler på min tid. Det var svårare att bli proffs ute i Europa då. Sedan kunde man ha lite mer skoj. Man var inte så påpassad. Nu är ju var och varannan människa journalist och ska ta bilder, twittra och skriva bloggar. Det var väl Beckenbauer (Franz, tysk landslagslegendar och förbundskapten) som sade att det är klart att fotbollsspelarna ska tjäna pengar — de sitter ju i fängelse. Vi levde ett enklare liv, säger han.

Annons

Allsvenskan har bytt skepnad flera gånger.

Serien hade inte SM-status de sex första säsongerna. Mellan 1931 och 1981 och från 1993 fram till i dag kunde och kan tabellettan titulera sig svensk mästare. I glappet på 1980- och 1990-talen avgjorde ett slutspel (1982-1990) respektive en mästerskapsserie (1991—1992) var SM-gulden hamnade.

"En spännande tanke"

För tillfället utreds seriesystemet och Mats Enquist utesluter inte nygamla modeller.

- Det är en spännande tanke. Det pågår en bred översyn av vilken seriemodell och struktur vi ska ha. Det kan bli så att vi fortsätter exakt som i dag men det kan också bli så att vi kommer fram till något annat, säger han.

Det blir hur som helst ingen stängd liga.

- Det ligger inte med i våra planer överhuvudtaget. Vi ska inte förfalla till att bli en rakt igenom kommersiell liga. Visst ska vi ta in pengar så att vi kan behålla våra talanger lite längre och stärka de största klubbarna så att vi då och då kan knäppa Europa på näsan. Men vi ska inte jämföra oss med Champions League. Vi har en egen fantastisk produkt. Vi vill inte jämföra oss med större ligor i Europa, vi vill vara bäst i Sverige, säger Mats Enquist.

Annons
Publicerad 2014-07-31 kl 12:41

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto