Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Allsvenskan har långt kvar till målet: "Totalrenovering pågår"

Foto: SCANPIX

Mats Enquist, generalsekreterare hos Sef.

Allsvenskan är hetare än på länge.
Men trots den publikfyllda säsongsstarten är det fortfarande långt kvar till målbilden.
- Det är en totalrenovering som pågår, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Sef.

Beskrivningen av det pågående arbetet förekommer vid flera tillfällen när Mats Enquist pratar om allsvenskan. Han är dessutom noga med att påpeka att det återstår tre, fyra år innan projektet ska summeras. Då ska målbilden - Nordens bästa liga oavsett sport och med en dubblerad omsättning - vara i uppfylld.

Efter säsongsinledningen känner Enquist att kursen är bra.

- Det känns lättare med den här starten än den vi hade förra året. Naturligtvis är det ett stort jobb som återstår inom mängder av olika områden men jag tycker vi har kommit en bra bit på vägen. Vi får ta ett steg i taget och konstatera att om vi ligger längre fram i dag än vad vi gjorde i går så har vi gått i rätt riktning, och det tycker jag att vi gör, säger han.

"Spännande siffror"
Efter sju omgångar har allsvenskan ett totalsnitt på 10 093 åskådare per match, vilket är en rejäl förbättring jämfört med förra säsongens slutsummering som landade på 7 132.

Enquist nämner Malmö FF:s framgång i Champions League som en anledning till det ökade intresset. Gif Sundsvall och Hammarbys avancemang från superettan, flera heta Stockholmsderbyn, starkare identitet och arenautveckling som ytterligare skäl.

- Det är väldigt spännande siffror. Men vi är inte klara med det här projektet än. Vi är mitt inne i det, säger han.

"Ingen mirakelkur"
Även om klubbarna och Sef har kommit långt inom många av frågorna så anses ingen vara helt utredd. Först om tre, fyra år är tanken att arbetet ska summeras, och närmast väntar ett stort arbete med att sammanställa vad det är som krävs för att locka publik till arenorna runt om i landet.

- Vad finns det för saker som folk vill ha? Vad vill de inte ha? Vad kan vi göra mer? Hammarbys recept för att fylla läktarna kanske inte funkar i Norrköping, troligen inte, men bitar av det kanske gör det, säger Mats Enquist.

- Det här är ett långsiktigt jobb. Det finns ingen mirakelkur. Ligan har bestämt sig för att under en ganska lång tid arbeta med modernisering av tjänster, IT, profilering och samarbeten med olika partners.

 

Publicerad 2015-05-07 kl 06:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons