Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: TT

Allsvenskan hotas av strejk - inget nytt kollektivavtal på plats

Allsvenskan kan komma att drabbas av en strejk, rapporterar P4 Kalmar.
Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal går trögt.
- Just nu är läget låst, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Under våren 2012 hotades allsvenskan av en strejk när förhandlingarna mellan Spelarföreningen och Svensk Elitfotboll om ett kollektivavtal strandade. Men till slut kunde parterna enas.

Nu har en liknande situation dykt upp igen, när ett nytt kollektivavtal ska förhandlas fram. Spelarföreningen vill bland annat få till en förstärkt ersättning vid sjukskrivning på grund av arbetsskada och en höjd pensionsavsättning, rapporterar P4 Kalmar.

Parterna har förhandlat om kollektivavtalet sedan i september-oktober enligt Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark. För någon månad sedan togs frivilliga medlare in i frågan, men under onsdagen förklarade medlarna att de tycker att parterna står så långt ifrån varandra att de inte kan komma med ett förslag på lösning.

ANNONS

Magnus Erlingmark säger så här om risken för att det blir en strejk:

- Det är en månads uppsägningstid på det här avtalet så det är först efter det som det eventuellt kan bli det.

- Men visst, det finns en risk att det stör i programmet om det går så långt. Vi hoppas att det inte blir så, vi har aldrig strejkat bland fotbollsspelare i Sverige utan vi hoppas kunna hitta en lösning, fortsätter Erlingmark för P4 Kalmar.

På frågan om hur Magnus Erlingmark tror att det hela kommer att sluta svarar han:

- Jag har ingen aning ärligt talat, jag hoppas att vi kan hitta en lösning på det men det ser inte så ut just nu.

När Fotbollskanalen når Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist ger han sin syn på situationen.

- Vi har förhandlat och försökt bjuda på ett antal saker, men det anses uppenbarligen inte nog. Just nu är läget låst. Vi kommer ha ett möte med alla klubbar på fredag i nästa vecka och diskutera vidare. Min absolut förhoppning är att vi spelar fotboll och hittar lösningar. Men jag tror att man ska uppmana alla att titta lite på den totala resultatutvecklingen i de allsvenska klubbarna de senaste tio åren för att inse hur mycket utrymme som finns för att plocka ut ännu fler lösningar för spelarkostnader än de som redan plockas ut. Det är inte helt lätt att ta pengar som inte finns och det är väl där skon klämmer just nu. Det finns en vilja att hitta lösningar, men det är inte alltid så lätt när man saknar förmågan, säger Enquist.

ANNONS

- Just nu handlar det om att hitta lösningar ur en pressad situation. Svensk Elitfotboll kan inte säga ja eller nej i den här frågan, det är inte vårt jobb. Utan det är klubbarna som är arbetsgivare. Förhandlingarna sker via Arbetsgivaralliansen och Unionen, men de får sitt mandat från föreningarna. Det har kastats in ett antal saker i förhandlingen och jag vet inte hur mycket mer klubbarna har att ge. Det kan vara ett problem. Finns inte pengar, vad ska man göra då?

Hur stor är risken för strejk?
- Det vore fel att spekulera i det. Jag upplever ändå att man är ansvarstagande från alla håll. Vi får hitta lösningar. Hade resultatutvecklingen varit fantastiskt god i alla klubbar hade man lätt kunnat lösa det genom att skjuta in ännu mer pengar. Men även om ligan utvecklas så är det bara att titta på resultaträkningarna så ser man att extremt mycket kostnader redan går till lönekostnader och resultatutvecklingen är ju inte direkt jättepositiv senaste tio åren i föreningarna, avslutar Mats Enquist.

ANNONS
Publicerad 2016-03-10 kl 18:12
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto