POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

Allsvenskan kan skjutas upp vid myndighetsbeslut: "Ganska tydligt från klubbarna"

Foto: Bildbyrån.

Coronaviruset kan hota den allsvenska premiären.
Klubbarna vill hellre skjuta upp serien än att spela inför tomma läktare, om ett myndighetsbeslut stänger ute supportrar.
- Jag tyckte att det var ganska tydligt från klubbarna att vi då skjuter upp seriestarten, säger Bajens vd Henrik Kindlund till Fotboll Sthlm.

Coronaviruset har, precis som på flera håll i världen, brutit ut i Sverige och under måndagen har över 200 personer bekräftats vara smittade av viruset. I förra veckan var corona-frågan uppe på ett klubbchefsmöte och Ola Rydén, ligaansvarig hos Svensk Elitfotboll, bekräftade efter det att det finns en oro hos föreningarna. 

- Det är klart att det finns en oro över saker som man själv inte råder över naturligtvis. Det kan ju gå väldigt fort när ett beslut måste fattas. Det är klart att ingen är bekväm av det skälet, sa Rydén i fredags till Fotbollskanalen.

Rydén sa också att det inte går att garantera att allsvenska premiärerna spelas inför publik, men menade att förhoppningen förstås är att det ska bli en folkfest. 

Nu uttalar sig Hammarbys vd Henrik Kindlund om att de allsvenska klubbarna under klubbchefsmötet var relativt överens om att hellre skjuta upp säsongsstarten än att spela inför tomma läktare. Detta om det kommer ett myndighetsbeslut om att matcher inte får spelas inför publik. 

- Vi sa att vi får se hur det utvecklas och sedan kommer vi att följa alla rekommendationer och direktiv som kommer från myndigheterna. Den större diskussionen handlade om vad som händer ifall vi inte får spela inför publik. Vad gör vi då? Jag tyckte att det var ganska tydligt från klubbarna att vi då skjuter upp seriestarten, säger Kindlund till Fotboll Sthlm.

- Att spela inför tomma läktare i flera omgångar är helt omöjligt. Det är väl typ Malmö FF som klarar det (ekonomiskt) och någon klubb till, så det går inte. I och med att vi schemamässigt har möjlighet att skjuta upp omgångarna, om det nu blir två, tre månader som det rör sig om, kan vi förlägga dem senare på året, fortsätter han. 

Falkenbergs FF:s klubbchef Patrik Lundgren var också på plats på klubbchefsmötet och har en liknande uppfattning av diskussionen. Han menar dock att det var mer av ett alternativ som lyftes fram i en diskussion om ämnet och inte ett beslut som fattades om att skjuta upp seriestarten vid ett myndighetsbeslut om spel utan publik. 

- Det är väl ingen som vill spela inför tomma läktare, men det handlar väl om att följa det som komma skall. Det kan ju gå snabbt i detta. Jag tror inte att det är någon som vill spela inför tomma läktare, men man får väl helt enkelt följa utvecklingen och förlita sig på vad de som kan detta bäst har för tips och inrådan kring detta, säger han till Fotbollskanalen. 

Lundgren fortsätter:

- Jag tolkade det som att man diskuterade det som är, om man säger så, och då lyftes det fram. Men sedan har vi inget att ta ställning till i nuläget.

Var ni mer inne på att skjuta upp seriestarten än att spela inför tomma läktare?
- Nu har jag inte full inblick i detta, men det är väl klart att ingen vill spela inför tomma läktare. Så är det definitivt, men sedan får man väl se. Jag är kanske inte rätt man att besvara vad det skulle innebära att skjuta upp det, hur länge och vad det skulle innebära helt enkelt, säger han och fortsätter:

- Det är jättesvårt att svara på den frågan innan man vet fullt ut vad det skulle innebära. Vi resonerar som att det är en ingång man har, då det är självklart att man vill spela matcher inför publik med folk, supportrar och allting. Det är absolut det vil vill utan tvekan. Sedan får man helt enkelt se vad det kommer att innebära. Vi vet inte nu alls, så man får fatta ett beslut om det skulle bli något sådant. 

Djurgårdens vd Henrik Berggren om ämnet:

- Vår utgångspunkt är att vi vill spela inför publik. Vi vet att vi är en publiksport och vi vill inte förvägra våra supportar och vår fotbollspublik att se oss spela och sedan får man ta det här vecka för vecka och se vad det här landar någonstans, precis som man gör i varenda organisation i samhället, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Jag tror därmed att det är för tidigt att spekulera i det, men utgångspunkten är att vi vill spela med publik. Det är nog allas utgångspunkt, alla vill samma sak, men sedan måste vi ha diskussioner. Det kan alltid bli nya scenarier och det får man ta ställning till då, men vi vill spela med publik.

4 april är det tänkt att allsvenskan 2020 ska sparkas igång.

I Danmark spelas just nu matcherna i högstaligan och andraligan på herrsidan utan publik, efter att regeringen där fattat beslut om att arrangemang med fler än 1000 deltagare ska ställas in eller skjutas upp. Läget kostar de 26 klubbarna omkring 20 miljoner kronor, uppger ligaorganisationens Claus Thomsen för tipsbladet.dk.

Publicerad 2020-03-09 kl 15:51
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto