POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Allsvenskan uppmanas ta efter SHL - Sef: "Har en diskussion med klubbarna"

Foto: Bildbyrån

Revisionsföretaget EY menar att allsvenskan bör följa SHL:s krav på ett stabilt eget kapital.
Sef berättar nu att diskussioner om att skapa stabilare föreningar redan pågår.
- Klubbarna är på hugget och tycker också att det här är en bra idé att prata kring, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

I torsdags släppte det globala revisionsföretaget EY, som är partner till Sef, sin rapport om allsvenskans ekonomi. I rapporten rekommenderar man allsvenskan att ta efter SHL, där man har ett krav på fyra miljoner i eget kapital för att få elitlicens.

”Klubbarna bör överväga att likt SHL ha ett "lägsta krav" för eget kapital eller soliditet. Ett sådant krav skulle göra det möjligt att tidigare upptäcka negativa trender hos klubbar som går sämre ekonomiskt. I SHL får klubbarnas egna kapital inte understiga 4 miljoner kronor. Det är en gräns som tre allsvenska klubbar inte klarar. En motsvarande nedre gräns i Allsvenskan skulle kunna bli svårhanterlig för mindre klubbar som precis avancerat till Allsvenskan. Ett förslag är därför att i stället sätta en nedre gräns för klubbarnas soliditet. En sådan gräns skulle göra det enklare att hålla koll på de klubbar som ligger dåligt till rent ekonomiskt”, skriver EY i rapporten.

Uppmaningen från EY är dock inget som kommer som ett nytt förslag för Svensk Elitfotboll. Generalsekreteraren Mats Enquist berättar:

- Vi har en diskussion med klubbarna. Inte minst inför 2020 där vi får mer pengar som kommer in i fotbollen också så diskuterar vi lite hur man bygger starka föreningar. I det långa loppet så gynnar det ju alla inom sporten att föreningarna har överlevnadsförmåga men också lite framförhållning i ekonomin. Men det kommer att diskuteras mer under året här misstänker jag. Jag skulle tro att alla är med på det, sedan om lösningen är exakt den vet jag inte alls. Men klubbarna är på hugget och tycker också att det här är en bra idé att prata kring.

Hur har diskussionerna varit, har det varit mer allmänt om att skapa stabila klubbar eller har det varit konkreta krav man diskuterat?
- Nä men till att börja med så är vi ju ingen myndighet så det är ju inte så att vi ställer krav på föreningarna på det sättet utan det är mer att vi diskuterar tillsammans med klubbarna vad som är en bra hållbarhet inom fotbollen. Och vi är väl alla rörande överens om att vi har levt i en situation där många klubbar har haft det kämpigt och levt lite ur hand i mun ibland. Och när något går snett så har man inte marginalerna. Det sker en diskussion om vad man ska göra, men inga färdiga svar exakt vilken lösning det är. Utan under det här året så kommer det att mejsla ut sig vad vi tycker är bra, men det gör vi som sagt ihop med klubbarna och inte över huvudet på dem.

Mats Enquist tycker att det är rätt tid att ta diskussion om mer stabila klubbar nu med tanke på att det nya tv-avtalet träder i kraft 2020. Då går klubbarna i allsvenskan och superettan från dagens 230 miljoner kronor till 555 miljoner kronor.

- Just i att det kommer in nya pengar, det är alltid svårare när man ska tulla på gammalt kapital. Då är det de klubbar som är mest utsatta de som å ena sidan behöver det som mest men å andra sidan har svårast att ta sig dit. Därför är det väldigt bra att ta den här diskussionen inför 2020 när alla på något sätt kan använda de nya pengarna till att bygga sig en liten starkare situation i sin egen förening. Då har man möjligheten både att använda pengarna till en del nya satsningar men också att stabilisera lite hur det ska se ut framöver, säger Enquist.

Publicerad 2018-03-30 kl 12:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto