Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allsvenskans Åshöjden-berättelse - nu aktuell för Tunisiens landslag

Allsvenskan

Elyas Bouzaiene gick från division 2 till allsvenskan på ett halvår.
Nu knackar det tunisiska landslaget på dörren.
- Landslagstränaren var på plats igår i Degerfors och vi pratade lite efter matchen och han var nöjd, säger Degerfors-succén till Fotbollskanalen.

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Christian Örnberg/Bildbyrån

Se Bouzaienes mål mot Varberg i spelaren.

Det har gått lite inflation i begreppet Åshöjden-berättelse. Men resan som Elyas Bouzaiene har varit med om under de senaste åren går precis i linje med det som Max Lundgren skrev under det sena 1960-talet.

Som 19-åring spelade han i division 6 med Viby IF i nordöstra Skåne. Därefter gick flyttlasset till Bromölla i division 2, innan han flyttade till lokalrivalen Kristianstad FC i samma serie.

- Jag spelade i U19-allsvenskan med Kristianstad när jag var yngre. Men när jag blev lite äldre ville jag sluta på fotboll helt, men mamma övertalade mig att fortsätta och då blev det i Viby i division 6, men det var väl kul i någon vecka och sedan flyttade jag till Bromölla, säger Bouzaiene till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Sedan som 22-åring tänkte jag: ”man skulle kanske ge fotbollen en chans ändå”. Då började jag träna kopiösa mängder och jag har haft tur att ha bra tränare på vägen och det låter kanske klyschigt, men hårt jobb har verkligen lönat sig.

I Kristianstad blev det bara en säsong innan Lunds BK i division 1 snappade upp den vindsnabbe kantspringaren. Under sitt halvår i klubben övertygade den underliggande statistiken, men det kom trots allt som något av en sensation när Degerfors presenterade den då 24-årige Bouzaiene under sommaren 2022.

- Det går inte riktigt att förklara än i dag. Då tänkte jag väl att jag skulle vara nöjd om man fick vara nöjd med att vara med på bänken i någon stormatch, innerst inne har man ju alltid varit en supporter som har stått på läktaren liksom.

Men någon bänkplats blev det inte för Bouzaiene. Skador och avstängningar öppnade upp för Bouzaiene och i bortamatchen mot Mjällby fick han kröna sin debutmatch genom att assistera till Dijan Vukojevics ledningsmål.

Annons

Därefter blev det en given startplats och imponerande prestationer i ett Degerfors, som höll sig kvar i allsvenskan med minsta möjliga marginal. Men trots att det ryktades om intresse från kroatiska ligan, var det aldrig aktuellt med en flytt under vintern.

- Det var aldrig aktuellt för min del. Jag fick höra om intresset via media och det är så klart smickrande, det betyder att man har gjort något bra. Men jag tror att det hade varit ett för stort steg, när jag får spela här varje vecka i stället.

Under vintern rapporterades det även om intresse från de finska och tunisiska landslagen och Bouzaiene har redan gjort sitt val.

- Det är för Tunisien jag vill spela. Vi har en dialog och det är det som är aktuellt. Det är bara att fortsätta som jag gör så tror jag att det kommer snart. Landslagstränaren var på plats igår i Degerfors och vi pratade lite efter matchen och han var nöjd, förklarar Bouzaiene.

Annons

Den tunisiska förbundskaptenen, Jalel Kadri, valde ett perfekt tillfälle för att besöka den landslagsaktuella 25-åringen. I den andra halvleken var det just Bouzaiene som höll sig framme och kvitterade för sitt Degerfors mot Varberg.

- Jag har kommit till mycket lägen i matcherna innan, så det var bara en tidsfråga. Jag tycker att jag är allmänt stabilare i år, men det är klart att poäng ger självförtroende för egen del.

Trots Bouzaienes mål fick Degerfors "bara" med sig 1-1 i matchen. En poäng som gör att laget har fyra poäng ner till IFK Göteborg på den negativa kvalplatsen.

- Vi hade ett möte med spelare och tränare efter storförlusterna mot Göteborg och Häcken. Därefter har det känts stabilt igen. Jag vill hjälpa Degerfors att stanna kvar i allsvenskan, det är mitt enda fokus och jag har ingen stress till något annat, avslutar Bouzaiene.

Annons
Publicerad 2023-05-30 kl 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto