Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Allsvenskt missnöje med nya avtal: "Bara mer jobb"

Dubblad omsättning i allsvenskan till 2017, hette det.

Efter nya avtal gällande tv-rättigheter och spelsponsor finns ett missnöje i klubbarna.

- Det blir mer jobb men inte mer pengar för klubbarna, säger en allsvensk ledare med insyn.

Fotbollskanalen.se kan avslöja att i veckan kommer svensk fotbolls nya avtal med Svenska Spel att presenteras gällande både förbundet och allsvenskan samt superettan. Senaste avtalet som går ut vid årsskiftet var värt 34 miljoner kronor om året för SvFF och runt 70 miljoner för allsvenskan och superettan, varav allsvenskan tar cirka 45 miljoner kronor.

ANNONS

- Det blir inte mycket mer pengar i det nya avtalet, man hoppas på att hålla sig kring hundra miljoner kronor om året, säger en källa som har insyn i förhandlingen med Svenska Spel och fortsätter:

- Det har varit tufft för fotbollen att höja nivån och spelskandalerna tidigare i höstas hjälp inte.

Sef-ledningen med Lars-Christer Olsson och Mats Enquist kom in på sina poster 2012 och då hade föreningen för svensk elitfotboll tagit fram en vision, under ledning av just Olsson, där man på fem år skulle fördubbla allsvenskans omsättning. En modell skulle vara att agera ännu mer gemensamt för att på så sätt maximera intäkterna, men det finns i dag en stor skepsis bland klubbarna.

Flera ledare uttrycker en oro men vill vara anonyma då det redan är känsligt kring många frågor i föreningen för 16 allsvenska klubbar och 16 klubbar i superettan.

ANNONS

- Jag vet inte hur Sef mår och fungerar just nu, det känns inte som om varken Mats eller Lars-Christer fått någon förankring bland klubbarna. Det har varit parodi på en del möten och allt det sociala har försvunnit, där man kan etablera kontakter och diskutera viktiga frågor, säger en allsvensk ledare.

- Det var ett ägarmöte där man skulle gå igenom 20 punkter och bara kom igenom fyra och Lars-Christer fick skicka ett mejl och be om ursäkt.

Lars-Christer Olsson och Mats Enquist har förutom avtalet med Svenska Spel även slutit ett nytt avtal med TV4-gruppen som gäller 2016-19 och där man tog bort Kentaro och på så sätt sparade 35 miljoner kronor per år, men där man inte fått upp värdet tillräckligt, enligt en del klubbledare.

- Vi får inte veta till fullo vad som gäller och det känns som att Sef-ledningen bara går med på olika saker utan att klubbarna får vara med och bestämma, säger en kritisk ledare.

ANNONS

- Det blir mer jobb för klubbarna men inte mer pengar.

Sef-basen Lars-Christer Olsson var inne på att värdet fanns på andra ställen när tv-avtalet presenterades:

- Det unika ligger i att fotbollen i och med detta avtal inte i första hand säljer rättigheter, utan att vi tillsammans med vår mediepartner formar unika projekt där medierättigheten bara är en av beståndsdelarna. Det handlar alltså inte bara om intäkter för medierättigheter, utan det största värdet ligger i samarbetet för att stärka ligans image, skapa förutsättningar för ny teknisk och kommersiell utveckling samt höja publikupplevelsen.

Publicerad 2013-12-16 kl 11:57
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto