POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Andra rättegångsdagen i Kindberg-härvan avslutad - siffrorna har svårt att gå ihop: "Inte hittat någon som utfört det här arbetet"

Foto: Bildbyrån.

20000 timmars arbete på plats i Östersund under fyra år, det mesta transport- och förflyttningsarbete, men bara 282 liter har tankats i området och det har sällan varit mer än ett fordon påställt.
Åklagaren menar att siffrorna inte går ihop i Kindberg-härvan.

I dag var andra rättegångsdagen i rättegången mot Daniel Kindberg, ”Sollefteåbon”, och ”Peabmannen”. Alla tre står åtalade för grov ekonomisk brottslighet, men säger sig vara oskyldiga till brott. 

Under dagen slutförde åklagaren det mesta av sin sakframställan, som inleddes vid 10-tiden på torsdagen och avslutades vid 14-tiden i dag. Detta med undantag för en halvtimme som görs på måndag. Även i dag var det stort fokus för åklagaren att bevisa att arbetet som har fakturerats av ”Sollefteåbons” företag är arbete som inte har blivit utfört.

Bland annat hade det fakturerats för cirka 20000 timmars arbete i Östersundsområdet under perioden 2013-2017, men det har varit svårt att hitta vilka personer som har utfört arbetet för "Sollefteåbons" företag och hur de har fått betalt. Uppgifter som har lämnats på fakturor genom åren har varit ofullständiga, och ibland bara beskrivit antal timmar och kortfattat vad som har utförts. 

Tidigare i år lämnades det in sju kvitton från "Sollefteåbon" på att underentreprenörer ska ha utfört arbetet, bland annat ett spanskt företag. De kvittona var ofullständiga, inga original, och när Skatteverket gjorde en utredning kring det spanska företaget kunde de inte se att det har gjorts betalningar till den underentreprenören. Det har heller inte gått att verifiera att de har genomfört arbetet. 

Skatteverkets bedömning är att det är osanna fakturor som ”Sollefteåbons” företag har sysslat med. 

- Ekobrottsmyndigheten och skatteverket har utrett, i omgångar, påståenden om vilka personer som har utfört det här arbetet. Vi har inte hittat någon som utfört det här arbetet, som har utfört de 20000 timmarna som har fakturerats. Vi har även utrett de senaste påståendena om att det ska vara underentreprenörer som utfört, men inga trovärdiga sådana uppgifter har framkommit, sa åklagaren.

Det gjordes också sökningar i mobiler, surfplattor, och datorer på nyckelord kopplade till underentreprenörerna, men inget hittades. 

Till detta har det funnits en brist på fordon i företaget, trots att mycket av det fakturerade arbetet har varit transport och förflyttning av massor. Under långa perioder har inte ett enda fordon varit påställt. Bara vid enstaka tillfällen har två fordon varit påställda.

Under samma period har företaget bara betalat för 282 liter drivmedel i Östersund, visade en kontroll.

- 20000 timmars arbete i Östersund borde ha inneburit mycket mer tankning i Östersund. 

Enligt åklagaren har ”Sollefteåbons” företag fakturerat Peab, Fältjägaren, och Östersundshem under flera års tid för arbete som inte har blivit utfört, och de pengarna ska senare ha hamnat i främst Östersunds FK eller ÖFK:s dotterbolag Driftaren. Pengarna ska bland annat ha använts under ekonomiskt svåra perioder för ÖFK. 

Tidigare i dag skrev Fotbollskanalen hur ett exempel kring fakturorna kan se ut, och att det vid något tillfälle kom in pengar strax innan det var Östersunds FK:s sista dag att lämna uppgifter till Svenska Fotbollsförbundet gällande elitlicensen. 

Kindberg har tidigare sagt att allt kommer få sin förklaring på måndag. Då är det försvarets tur. Den veckan är även tisdagen inplanerad i rättegången, innan det tar uppehåll till måndagen den 16:e september. 

Publicerad 2019-09-06 kl 16:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå