Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Anton Hysén frågar igen: "Var fan är alla andra?"

Foto: Scanpix

"Var fan är alla andra?" frågade sig Anton Hysén 2011. Fyra år senare undrar han samma sak. Aftonbladet har gjort en undersökning med herrallsvenska fotbollsspelare - där 57 procent av de tillfrågade tror att det skulle vara svårt att komma ut som homosexuell.

2011 blev den förre Häcken-spelaren Anton Hysén, då i Utsiktens BK i division 2, Sveriges första öppet homosexuella manlige fotbollsspelare.

- Det är ju helt sjukt. Det är så fucked up alltihop. Var fan är alla andra? sade Hysén till fotbollsmagasinet Offside då.

Fyra år senare har Aftonbladet, inspirerat av norska Verdens Gang, gjort en undersökning där 58 manliga fotbollsspelare i allsvenskan deltagit anonymt. Och där tror alltså 57 procent att det skulle vara svårt att komma ut som homosexuell fotbollsspelare.

- Det råder något av en machokultur där det råa snacket är vanligare än på andra arbetsplatser, säger en spelare i undersökningen.

"Trodde och hoppades"
3,5 procent svarar i enkäten att de känner till en spelare som är öppet homosexuell, men att personen inte är allsvenskt aktiv längre.

- Om tio procent av alla människor är homosexuella borde representationen vara ungefär den samma inom herrfotbollen. Jag tror inte fotbollsspelare är annorlunda än andra personer i samhället, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen till Aftonbladet.

Erlingmark "trodde och hoppades" att fler spelare skulle känna en trygghet i att träda fram när Anton Hysén gjorde det.

Skulle stötta
Han är övertygad om att ett beslut skulle mottas positivt.

- Min bild är att övriga spelare skulle välkomna det. Man har ett helt annat synsätt nu, öppenheten är generellt sätt annorlunda i dag än för, säg, 10-20 år sedan.

- Absolut skulle vi stötta den eller de som träder fram, säger Erlingmark.

"Jag ställer mig återigen frågan: 'Var fan är alla andra?'", skriver Anton Hysén i en krönika.

Han skriver också: "Det borde inte vara en grej att vara gay".

 

Publicerad 2015-08-01 kl 15:19
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons