Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Aral talar ut – om Dif-kaoset, USA-jobbet och enda vägen för svensk fotboll

NEW YORK. Göran Aral fick sluta i Djurgården och flyttade till USA. Han vet hur svenska klubbar ska nå Europa igen:
- 51-procentsregeln måste tas bort, säger Dif:s sparkade sportchef till fotbollskanalen.se.

Ännu ett träningspass för New York Red Bulls är över och Hans Backe och Göran Aral stegar lugnt fram i den sköna värmen i riktning mot kontoret. MLS-klubbens svenska tränarduo snackar om vad de ska göra på eftermiddagen: golf och träning eller bara golf?

De skrattar mycket och det går att se på dem att de njuter av tillvaron.
- Precis när jag slutade i Djurgården var jag oerhört ledsen och osäker på om jag skulle fortsätta med fotbollen, säger Göran Aral lite senare inne på sitt lilla kyffe till kontor.

- Men så fick jag frågan om detta och då var det omöjligt att säga nej. Det har varit en kick att få komma hit och det är jätteroligt att vara ute på planen och hela miljön är fantastisk.

Red Bulls har gått starkt sedan svenskarna tog över laget och med tre omgångar kvar så är laget klart för slutspelet. Inte illa för ett lag som under 2009 bara vann fem av 30 matcher och inte hade vunnit en bortamatch på två år när Backe och Aral tog över.

Under träningen står Aral upp emot Thierry Henry efter att den franska världsstjärnan vill slippa en offside, men svensken låter sig inte kuvas.

Annat det än för ett år sedan då en stukad Göran Aral till slut köptes ut av Djurgården efter att under 2009 ha blivit omplacerad från tjänsten som sportchef i klubben.
- Det var ett jättebittert år efter allt som hände, det måste jag erkänna. Jag vet egentligen inte hur mycket jag ska säga om det här? Det är något jag lagt bakom mig.

Har du kontakt med Djurgården i dag?

- Givetvis har jag kontakt med en del, det är ju min förening och en del av dem som är där har jag anställt.

Göran Aral var med i Djurgården från början när Bosse Lundquist kom in i klubben i slutet av 90-talet. Aral var en av dem som låg bakom den revolution som klubben genomförde och som kulminerade i ett gäng SM-guld och cuptitlar, men då hade Aral flyttat vidare till Svenska Fotbollförbundet för att förbättra talangutvecklingen.

Inför 2008 kom Aral tillbaka till Djurgården som sportchef, ditplockad av dåvarande Dif-basen Bosse Lundquist.
- Jag fick i uppdrag om att se till att vi skulle gå en ny väg, men plötsligt under det året så ville fansen ha bort honom. Det var oerhört tragiskt att man inte kunde se och uppskatta det Bosse Lundquist gjort både för klubben och för svensk fotboll, säger Göran Aral.

Efter att Lundquist försvann blev Arals uppdrag svårlöst, och han plockade bland annat in Zoran Lukic och Andrée Jeglertz som nya huvudtränare i klubben men redan under våren försvann Lukic och klubben förlorade match på match:

- Bosse Lundquist var den jag kunde luta mig emot och nu kom det in en ny styrelse som var anti Bosse och därmed också det arbetet jag gjorde. Det tog ett par veckor och sedan var det nästan ohållbart att fortsätta. Enda chansen för mig var att vi skulle göra resultat och det gjorde vi inte, säger Aral och suckar.

Istället blev Göra Aral omplacerad under sommaren och efter att Djurgården klarat sig kvar efter kval mot Assyriska så fick den tidigare sportchefen sluta i klubben. Nu snackar han och Hans Backe en hel del om vad som krävs för att svenska klubbar ska lyckas.

Viktigast är att man slopar 51-procentsreglen, som begränsar kapitalägare från att kunna bestämma över sin investering och därmed stryper investeringar.
- Folkrörelsen ska inte styra elitverksamheten, däremot gärna verksamheten under den. Risken är annars att det blir som i Djurgården där man fick in en styrelse som är inkompetent, säger Göran Aral.

- För första gången jobbar vi utan en styrelse, det är vi och Erik Solér (manager) som ansvarar och sedan svarar vi till ägaren (Red Bull).
- Eftersom Bosse Lundquist var folkvald så kunde man på ett årsmote rösta bort honom trots att han byggt upp föreningen både organisatoriskt och ekonomiskt. Orsaken till det var att inte ville ge fansen ett ökat utrymme utan minska det. Ser man idag på utvecklingen hemma i Sverige så ser det inte roligt ut.

Varför tvekar man i Sverige?

- Rädslan är som vanligt att man tror att pengarna ska styra. Frågan är bara vad vi vill med svensk fotboll? Kurvan går ju bara neråt och vi måste få in kapital så vi kan behålla spelare och även utveckla spelare. Hur ska vi annars klara av att behålla spelare och utveckla dem?

I dagsläget är det inte Göran Arals problem, han ska ut och slå på driving rangen och i bilen på väg hem så bearbetar han kollegan Hasse Backe så att han ska se till att en journalistkontakt öppnar för en runda golf på en fin klubb lite söderut som annars är stängd.

Publicerad 2010-10-06 kl 14:31
Annons
Annons
Annons