Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Arbetssättet "passade inte klubben optimalt" - snart lämnar Lantz Mjällby: "Vacklade själv om jag skulle stanna"

2v

Semifinal i svenska cupen.
Och tabellsjua i allsvenskan.
Trots det blir Marcus Lantz Mjällby-sejour bara ettårig.
- Det är ganska odramatiskt, säger han till Fotbollskanalen.

Mjällby är nykomling i årets allsvenska och har gjort det bra. Med tre omgångar kvar att spela placerar sig Blekinge-klubben på sjundeplats i tabellen med sina 38 inspelade poäng. Dessutom tog sig de gulsvarta till semifinal i svenska cupen, där laget var ytterst nära att slå ut Malmö FF.

Därför kom nog förra veckans besked, att tränaren Marcus Lantz som tog över inför den här säsongen, lämnar föreningen när säsongen tar slut. Mjällbys klubbchef, Fredrik Danielsson, uttalade sig i samband med beskedet om att en anledning är att "Marcus arbetssätt inte passar optimalt".

- Jag vill inte gå in på det, då det är mellan oss och Marcus. Man kan göra det här på olika sätt och där har vi lite olika syn på en del saker, som jag inte vill gå in på. Vi kan konstatera att vi vill arbeta på lite olika sätt och då är det bättre att vi arbetar på varsitt håll nästa år, sa Danielsson till Fotbollskanalen i förra veckan.

Hur Marcus Lantz själv ser på att han inte kommer leda Mjällby nästa säsong?

- Vi gick in i säsongen med ett 1+1-kontrakt där både jag och klubben hade möjlighet att säga upp kontraktet innan sista november. Vi har haft möten under året där vi har suttit ner, sedan satte vi oss ner i förra veckan där klubben meddelade att de ville göra någonting annat, hitta någon annan. Det var inte mer dramatiskt än så, det har inte hänt något, det är inget som ligger bakom. Klubben bestämde sig för att de ville gå en annan väg 2021 helt enkelt, säger Lantz till Fotbollskanalen.

ANNONS

Vad är det för väg Mjällby vill gå, som inte du kan leda klubben till?
- Det jag fick till mig var att man vill ha ett lite annat arbetssätt, som de tror att Mjällby ska nå framgång på och bli bättre genom. Sedan har vi inte pratat specifikt om vissa saker så där, men de vill ha ett annat sätt att arbeta än det jag har haft – då ska de så klart hitta någon annan som passar deras sätt.

Lantz berättar vidare att han inte har fått någon mer konkret förklaring kring sitt arbetssätt.

- Nej, jag har mitt sätt att arbeta på som jag tror man ska nå framgång på. De har väl känt att det kanske inte riktigt är så som de vill ha det. Nu var det Mjällby som sa upp det, men när jag gick in i mötet sa jag till dem att jag inte heller var helt säker på om jag hade varit här 2021 ändå. Jag hade själv inte bestämt mig, jag har vacklat väldigt mycket över vad jag ska göra 2021, om jag ska stanna eller lämna. Och den här gången behövde jag inte fundera på vad jag ville, då klubben tog beslutet, på så sätt blev det lite lättnad.

- Jag sa till dem, efter mötet, att hade det varit så att klubben hade sagt att de vill fortsätta samarbeta, då hade vi nog inte bestämt det den dagen ändå. Jag hade nog behövt fundera en sväng till vad jag vill göra. Tror jag att jag kan ta Mjällby vidare till nästa nivå, med mitt sätt? Nu är vi ändå sjua och kom tvåa i cupen, kan jag toppa det till nästa år? Det är många sådana grejer som man har funderat på. Det är inte säkert att jag hade fortsatt för den sakens skull, men nu föll det sig naturligt att de ville gå en annan väg, då behövde jag inte fundera vidare på det.

ANNONS

Är du besviken på Mjällby?
- Nej, det är jag inte. Jag har haft ett jättebra år. Vi har en ordförande (Magnus Emeus) som har stöttat mig, sedan har Hasse Larsson (sportchef) hjälpt och stöttat mig. De gör ett hästjobb. Jag känner fortfarande ett jättestöd från dem. Poängmässigt är det här det näst bästa Mjällby gjort genom alla tider. Rekordet är 43 poäng. 38 poäng (nuvarande poäng) är det näst bästa i Mjällbys historia i allsvenskan. Och vi ska jaga poängrekordet. Det hade vi nog inte kunnat göra om vi inte hade haft så bra samarbete.

Lantz är även viktig med att poängtera att det inte har skurit sig någonstans under året.

- Ingenting. Det är lite tråkigt, det var den första frågan de (journalister) ställde när det kom fram att jag inte ska vara kvar. Men det har inte hänt någonting. Det har varit problemfritt, jag har fått jobba i lugn och ro utan att någon har ifrågasatt mig. Vi har haft ett kanonår. Allt har flutit på alldeles perfekt.

- Det här är inte ett tvåårsavtal där klubben bryter, så är det inte. Vi var väldigt klara med det här från början när jag tog över 2020, att vi skulle skriva 1+1 för att se hur vi passar ihop och hur det fungerar. Vi har jobbat ihop ett år och nu är vi klara med det. Det är ganska odramatiskt.

ANNONS

Vad säger spelartruppen om att du lämnar?
- Jag har pratat med dem. Det viktiga i detta är att man visar att man är professionell, alla som är inblandade i detta, det är tre omgångar kvar. Tar vi sex poäng är det klubbens bästa resultat någonsin. Det är en målsättning vi har de sista veckorna och det är inte så långt kvar, två och en halv vecka eller något sådant. Det är x antal träningar och tre matcher och vi ska göra det på ett bra sätt. Och det ska inte vara några problem, har vi löst det så här bra så här långt ska det inte vara några bekymmer.

Efter sista matchen mot Falkenberg den 6 december kommer Lantz att lämna klubben ganska så omgående. Men vad som väntar härnäst, det kan han inte svara på i dagsläget.

- Jag kommer absolut jobba med fotboll nästa år också. Det vill jag göra. Utan att på något sätt låta kaxig så var jag två år i Kopparberg, där kom vi tvåa båda åren, tog cupguld och slog Bayern München i Champions League. Det var två fantastiska år och det ger energi, det får man av framgång. Det här året har jag haft framgång i Mjällby. De tre senaste åren har bara varit framgång. Det gör att man ser att sättet man jobbar på är framgångsrikt, vilket man får energi av. Hade det varit tre år där jag bara hade förlorat hade man kanske dränerats på energi. Men nu känner jag att det här är så jäkla roligt att jag vill fortsätta. Sedan var det blir vet jag inte.

ANNONS

- Det kan bli att jag tränar mina egna barn som är 13 och 15 eller så tränar jag någon annanstans. Men fotboll kommer jag hålla på med, sedan var det blir, det vet jag inte.

Du har inget i pipen?
- Nej, det finns det inte. Jag är öppen för att lyssna på allt.

Publicerad 2020-11-17 kl 13:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto