Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Åslund försvarar Gefle: "Malmö kan klaga när de vinner i stället"

MFF torskade mot Gefle - och anklagade motståndarna för tråkigt spel. Men Martin Åslund försvarar dem.
- Vinn istället, säger TV4-experten.

Astrit Ajdarevic och Sharbel Touma i fjol, Erton Fejzullahu nu på försäsongen. Bara några i raden av allsvenska profiler som uttryckt frustration gentemot Gefle och dess sätt att spela fotboll. I måndags anslöt sig MFF:s Pontus Jansson till gänget efter 0-0 hemma mot Pelle Olssons mannar.

- Jag hade hellre slutat spela fotboll än spelat i Gefle, sade Jansson till Aftonbladet.

TV4:s expert Martin Åslund tycker att spelarna borde rannsaka sig själva istället – men samtidigt värjer han sig mot bilden av snålspelande Gefle som en omöjlig nöt att knäcka.

- Jag tycker också att Barcelonas sätt att vinna matcher är roligare att se på än Gefle. Men det är ingen bedömningssport och vinner man inte så är det den egna prestationen som inte är tillräcklig. Jag tycker att man kan kritisera motståndarens sätt att spela när man vinner istället, säger Åslund till FotbollDirekt.se.

- Men sedan vet jag inte om alla har så svårt mot Gefle. Jag menar, de hamnar alltid på nedre halvan av tabellen så måste det ju innebära att de förlorar en del matcher. Jag tror att man måste titta på flera faktorer, som hemmaplan/bortaplan, hur de presterar på gräs kontra konstgräs, till exempel.

Fast det finns inget lag som har speciellt lätt för dem, som vinner mot dem år efter år…
- Det är möjligt, men jag tycker inte att det går att dra alla motståndarlag över en kam heller. Dels spelar inte Malmö som AIK, eller AIK mot IFK Göteborg.
- Sedan att det är svårt att göra några jämförelser mellan olika lag över någon längre tid; trupperna förändras så pass snabbt i dagens fotboll och förutsättningarna varierar hela tiden. Och att det finns lag som spelar defensivt och efter sina förutsättningar är ju heller inget nytt, Kalmar var väldigt strikt organiserade när de kom upp i allsvenskan till exempel.

Det är många som tycker att det borde vara lätt att slå ett lag som alla vet hur de spelar, hur ska man spela mot dem?
- När Gefle förlorar så tror jag det oftast beror på att deras organisation faller igenom eller helt enkelt inte räcker till, när inte alla spelare följer spelplanen till punkt och pricka. De lever högt på att alla vet exakt sin uppgift.
- Om man nu ändå ska ge sig på ett ”recept” så är är ganska enkelt, det är det generella: öka bolltempot, inte vaggas in i Gefles tempo, ha en ständig rörelse och ha kvalitet i allt man gör.
- Men det är det korta svaret, och varje match är unik. Jag tycker till exempel inte att matchen mot Malmö var så jätte-imponerande av Gefle. MFF kryssar på grund av oförmåga snarare än att Gefle är bra i just den matchen.

FotbollDirekt.se

Publicerad 2012-04-04 kl 19:35
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons