Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Attacken på Bystedt från förre vd:n: "Maktsjuk"

Foto: SCANPIX.

Per Bystedt föreslås bli ny ordförande för AIK.
Den förre vd:n Charlie Granfelt är inte nöjd med valberedningens beslut:
- Även om han är en slug och listig finansman så är han maktsjuk, säger Granfelt till Fotbollskanalen.
”Själv tycker jag att Charlie på många sätt var en bra vd”, svarar Bystedt i ett mejl.

Den 15 december håller AIK FF ett extrainsatt möte där man ska välja en ny styrelse. Anledningen är den namnlista där 291 personer krävde att föreningen skulle välja en ny styrelse. Under gårdagen presenterade valberedningen sitt förslag på styrelsemedlemmar och som ordförande föreslås Per Bystedt väljas.

Bystedt hade mellan åren 2005-2009 just rollen som ordförande för klubben och vid samma tillfälle var Charlie Granfelt vd. Bystedt avskedade efter säsongen 2008 både huvudtränaren Rikard Norling och Granfelt från sina poster och det fanns tydliga meningsskiljaktigheter mellan de båda parterna.

När Bystedt nu föreslås återvända till ordförandeposten reagerar Granfelt på hur klubben resonerat. Enligt honom är inte Bystedt rätt man att leda klubben framåt.

- Jag undrar vilka kvalifikationer han har att leda en fotbollsförening? Hans bagage är ganska turbulent som ordförande i AIK Fotboll AB. Han hade en central roll när Rikard och jag lämnade, främst genom att söndra och härska. Det var hans stil. Det var ett dåligt ledarskap med baksnack och manipulation. Han var en dålig chef, en dålig ledare. Jag ser inte vad han tillför AIK, och allra minst AIK FF, säger Granfelt till Fotbollskanalen

Han fortsätter:

- Han kunde inte hålla händerna borta och visste inte vad som var viktigt. Även om han är en slug och listig finansman så är han maktsjuk. Det var ofta konflikter kring honom och det föranledde agitation.

Hur mycket påverkar det att Bystedt var ordförande i styrelsen när du fick sluta som VD för AIK Fotboll AB?
- Klart att det påverkar. Jag har erfarenhet av att jobba med honom och blev uppsagd under turbulens. Det var en stor sak personligen och förödmjukande för mig. Nu har jag en ny och bra karriär i Norge och tiden läker sådana sår.

Granfelt menar också att Bystedt ljög i samband med att Rikard Norling fick sparken.

- Han undanhöll sanningen om Norling. Det var han som lät Stahre vänta i skuggan. Alla blev uppmanade att spela ett spel, Stahre, styrelsen och sportrådet. Jag och Ola (Andersson, sportchef) tog stöten för det.

Den förre vd:n är tydlig med att Bystedt inte varit hans val som ny ordförande, och han menar att Bystedt under sina år på posten förra gången, lade sig i allt för många saker.

- Han kunde göra strategier men har inte det som krävs för den mänskliga ledningen. Han ville skapa ett börsbolag av vår fotbollsklubb. Han ville skapa ett medieföretag i AIK. Vi hade de begränsade resurser vi hade och undrade ”hur”? Så började han lägga sig i sporten. Pillade i allt. Det var hopplöst. AIK förtjänar någon som förstår AIK. Bystedt hade inte varit mitt val.

Per Bystedt skriver i ett mejl till Fotbollskanalen att han anser att Granfelt gjorde ett bra jobb som vd, men att både han och andra personer i ledningen kunde agerat annorlunda 2008,

”Generellt kan man väl säga att det var en turbulent tid och komplicerad situation hösten 2008 där vi nog alla känner att saker och ting kunde och borde gjorts annorlunda. Men det är alltid lätt att vara efterklok med facit i hand”.

”Själv tycker jag att Charlie på många sätt var en bra vd som gjorde många bra saker för klubben. Han hade överlag ett bra samarbete med styrelsen. Besluten vi fattade var eniga i styrelsen under min tid och vad jag minns så var Charlie inget undantag. Sedan fattade vi så här i efterhand säkert både bra och dåliga beslut, men det är ju en annan sak”.

Bystedt avböjer också att gå i polemik vad gäller kritiken mot hans agerande då Rikard Norling tvingades lämna.
”Känns lite överspelat att bråka om detta åtta år senare. Känner dock inte igen Charlies historieskrivning, men det är nog bättre att kolla med andra som var med då om du verkligen vill få en nyanserad bild av hösten 2008. Att Stahre på den tiden var ”back-up” och förstahandsval i det fall Rikard slutade var dock ingen hemlighet.”

Valberedningens förslag

Ordförande:
Per Bystedt, nyval

Ledamöter:
Ulf Björnemark, nyval
Patrick Englund, nyval
Faje Gani, nyval
Christian Snäcke, nyval

Publicerad 2016-12-12 kl 18:12
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons