Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: SCANPIX

Abubakari har uppehållstillstånd - Giftermål kan rädda Åtvid

Åtvidaberg kan andas ut. Trots att klubben missat att ansöka om arbets- och uppehållstillstånd får Mohammed Abubakari spela i allsvenskan igen.

- Otroligt glädjande, säger den tillförordnade ordföranden Tom Skarin till fotbollskanalen.se.

Det var i förra veckan som fotbollskanalen.se kunde avslöja att Åtvidabergs FF låtit Mohammed Abubakari spela matcher i allsvenskan – trots att både hans uppehålls- och arbetstillstånd löpt ut. Nyheten slog ned som en bomb och svenska fotbollförbundet deklarerade att uppgifterna, om de bekräftades, skulle kunna leda till poängavdrag så att hela tabellen fick räknas om.

Nu blir det av allt att döma inte så. På fredagen går ÅFF ut med beskedet att frågan är löst. Genom kontakt med Migrationsverket har klubben fått bekräftelse på att Abubakari visserligen saknar de nämnda tillstånden – men att han i själva verket inte hade behövt något av dem från början.

ANNONS

- Han är inte i en situation där han behöver ansöka om arbetstillstånd och det var han egentligen inte från när han anslöt till oss 2012 heller. Han har ett uppehållskort som ger honom rätten att agera och verka på arbetsmarknaden i Sverige, på precis samma sätt som han hade när han bodde i Grekland, säger den tillförordnade ordföranden Tom Skarin till fotbollskanalen.se.

Vad innebär ett uppehållskort?

- Det är kopplat till att han är gift med en EU-medborgare. Hans hustru kommer från Grekland. Därför kan han erhålla det här uppehållskortet, och vi hade inte behövt ansöka om någonting annat från första början.

Skarin förklarar att Åtvidaberg utgick ifrån att Mohammed Abubakari skulle betraktas som en icke EU-medborgare när han kom till Sverige. Därmed ansökte man om tillstånd av olika slag, och när man sedan missade att förnya dessa papper kunde fotbollskanalen.se återge alltsammans i ett uppslaget avslöjande.

ANNONS

- Det är riktigt. Vi gjorde fel från början. Om vi vetat att han skulle ses som en EU-medborgare hade vi fått samma bekräftelse som vi fått i dag redan 2012. Mohammed Abubakari är spelklar och det var han då också. Nu kan vi återgå till att fokusera på sporten igen, säger Skarin.

Det låter som lite tur i oturen, att ni räddas av den här omständigheten?

- Ja, vi har ju självklart ett ansvar i att ha kunskap och vetskap om vad som gäller. Det här är ett exempel på ett fall där vi skulle ha agerat annorlunda. Så blev det tyvärr inte. Men vi kan glädjas åt att vi, efter kontakt med ett juridiskt biträde och sex, sju personer på Migrationsverket, fått ett positivt besked till sist.

Betyder det här att risken för poängavdrag är helt undanröjd nu?

- Det är vår slutsats. Om vi hela tiden haft en behörig spelare vore allt annat märkligt. Men det är inte vi som gör den bedömningen.

ANNONS

Det skulle i så fall innebära att den utredning som SvFF dragit igång mot Åtvidaberg läggs ner och att förbundet inte straffar föreningen för misstaget.
- Vi får lita på berörda myndigheter om han har uppehållstillstånd och är det så faller ju hela frågan, säger disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson.

Om har har uppehållsrätt så har inte ni något ärende längre?
- Nej precis, säger Nilsson till fotbollskanalen.se.

Publicerad 2014-05-02 kl 11:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto