Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN/ÅTVIDABERG

"Åtvids" sportchef: ”Man kommer en bra bit på laganda”

Foto: TT

Åtvidabergs FF

År efter år har Åtvidaberg tappat flera av sina nyckelspelare.
Ändå har den lilla klubben etablerat sig som ett stabilt lag i Allsvenskan.
- Vi är ett kamratgäng, säger sportchefen Mats Karlsson i en lång intervju med Fotbollskanalen.

Det är kanske inte så märkvärdigt att komma på åttondeplats tre år i rad i Allsvenskan, men heter man Åtvidaberg kan man klappa sig gott på axeln. Efter att skeppat iväg nyckelfigurer de senaste säsongerna som Magnus Eriksson, Ricardo Santos, Tom Pettersson och Anton Tinnerholm för att bara nämna några, har den lilla klubben i Östergötland ändå etablerat sig som en stabil klubb.  Sportchefen Mats Karlsson tror att klubbens profiler har en stor del i det hela.

- Det är ett gäng där som drar ett tungt lass av spelarna, tänker främst på målvakten Henrik ”Fimpen” Gustavsson, lagkaptenen Daniel Hallingström och unge 41-årige ”Pligg” Kristian Bergström. De tillför stabilitet, har varit med länge och vet vad ”Åtvid” står för. Det är ett kamratgäng och man kommer en bra bit på laganda, säger Karlsson.

Försäsongen har annars varit en period där Åtvidaberg har känt entusiasm kring de nya spelarna och tränarna som har kommit. Karlsson ser positivt på året som väntar.

- Det har känts bra, jättebra träningsmässigt. Vi har spelat tre A-lagsmatcher och det har varit lite blandad kompott på det. Först vann vi mot Örebro borta och sedan förlorade vi mot Djurgården och Norrköping då, som absolut var en match där vi spelade mindre bra vilket känns sådär. Det tar lite tid att komma igång med spelet, men träningarna har varit inspirerande med nya och fräscha inslag, vilket är ljusglimtarna bland annat. Det har kommit nya namn och röster, dels vår nya tränare i form av Roar (Hansen) och Andreas Thomsson, även om han har varit hos oss i många år tidigare.

Efter 2014 har nyckelspelare som Daniel Sjölund, Mohammed Abubakari och framför allt Ricardo Santos lämnat klubben. Trots det har kontinuiteten funnits kvar i Åtvidaberg och Karlsson tillägger även att Åtvidaberg som klubb är en miljö där majoriteten av spelarna trivs och känner trygghet.

- Ja absolut. Ta bara Ricardo Santos som satt på bänken i Sogndal i Norge efter en sejour som var sådär, även i Djurgården efter då. Sedan kom han tillbaka då han har varit här tidigare 2008, där han fick trygghet och förtroende. Det är slarvigt sagt, men man kan säga att det går att förlora med 0-2 här och ändå gå ner till ICA och handla mjölk. Här kommer folk fram och klappar på axeln och säger ”kom igen, nästa match går det bättre”, istället för i Stockholm eller Göteborg där det inte riktigt fungerar så.

- Mitt uppe i det här så är det inte guld och gröna skogar och allt, då vi har ekonomiska problem och har haft det under förra året. Vi är en liten klubb och det är inga kristallkronor som hänger i taket, utan är en familjeklubb med familjekänsla och det är väl det som kan tala för att vi år efter år har samma trygghet och kontinuitet. Det finns en stor fotbollskultur i Åtvidaberg, säger sportchefen.

Karlsson påpekar att det hårda arbetet har gett kontinuiteten som har legat bakom de stabila placeringarna. I år hoppas han extra på de yngre förmågorna som finns i truppen.

- Ja, vi har ju jobbat hårt för att etablera oss i Allsvenskan. Inför i år har vi inte satt upp någon målsättning även om vi har kommit åtta tidigare år.  Även om vi har tappat många unga namn ska vi komma till seriestart med en grupp som är bra. Sedan får man bedöma om vi är lika bra som i fjol, men i år har vi exempelvis Albornoz (Mauricio) som ser spännande ut och Ammar (Ahmed) som har gjort det väldigt bra i Östersund. Vi får även tillbaka Bruno Marinho som har varit långtidsskadad. Trots att vi försöker hitta en ersättare till Ricardo Santos, hoppas vi samtidigt på att Victor Sköld och Simon Skrabb ska ta klivet i år som både jag och klubben tror mycket på, säger sportchefen Mats Karlsson till Fotbollskanalen.

Publicerad 2015-02-13 kl 15:32

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER