Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/ÅTVIDABERG

Historisk Bergström behöver fundera på framtiden: "Ett jättesvårt beslut"

Allsvenskans äldste målskytt genom tiderna.
I årets sista allsvenska match.
Var det också karriärens sista?
Kristian "Pligg" Bergström vet inte.
- Det tar nog några dagar till att ta ett beslut, säger han.

Det historiska 2—1-målet i 66:e minuten på Kopparvallen:
Åtvidaberg öser på för ett segermål mot redan klara mästarklubben Malmö FF. Bergström kommer rusande längs vänsterkanten. I mitten stormar Ricardo Santos fram.
Bergström slår in bollen.

Santos når den inte. Filip Helander missar den, liksom Zlatan Azinovic, målvakten som bara minuter tidigare ersatt skadade Robin Olsen. Det är knappt styrfart på bollen när den rullar in nära stolpen.
- Det var inte ens menat som ett mål. Det var som att se det i slow motion, bollen rullar långsamt mot stolpen, viker av och går parallellt med mållinjen och vill över till slut.

"Måste ha varit ödet"

- Det måste ha varit ödet, meningen att det skulle ske, säger Bergström som tidigare i matchen slagit en frispark i stolpen.

Ett av allsvenskans märkligaste mål 2014, ett av de märkligaste i Bergströms långa karriär. Men 2—1- målet — det som gav Åtvidaberg segern — är också historiskt. När allsvenskan stängde för säsongen på lördagseftermiddagen hade mittfältaren hunnit bli 40 år, nio månader och 24 dagar gammal — äldre har ingen allsvensk målskytt varit.

Snyggare slutvinjett går knappast att få — men Bergström vill vända ut och in på frågan om han fortsätter en säsong till eller lägger av för gott som spelare.

- Målet har ingen betydelse för mitt beslut. Min kropp kommer någon gång att ta slut. Man måste känna att man har en fysik som klarar påfrestningarna, ha motivationen. Jag vill kunna visa upp något som jag står för, inte känna att man sliter i onödan, sitter på bänken. Då är det inget roligt utan lika bra att sluta, säger han.

- När man väl tar beslutet finns ingen återvändo.

TT: Vad lutar det åt?
- Jag vet faktiskt inte. Det är jättesvårt, säger Bergström.

Behövs nästa år
Som det ser ut just nu behövs han. Åtvidaberg har stora ekonomiska problem och riskerar att förlora flera spelare för att rädda räkenskaperna. Tom Pettersson är redan klar för IFK Göteborg, Häcken rycker i Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund spelar i IFK Norrköping nästa år och Ricard Santos lär bli högvilt.

Anfallaren tryckte in sitt 17:e mål för säsongen när han kvitterade till 1—1 sedan Anton Tinnerholm gett Malmö ledningen i högerbackens återkomst på Kopparvallen.
Efteråt verkade Tinnerholm säker:

- Jag tror att "Pligg" fortsätter ett år till.

Bergström fick matchbollen.

- Jag får försöka behålla den. Min son sade att det var hans boll och ville ut och spela. Jag får väl signera den och spara den, i alla fall tills den dag någon slår rekordet.

Han kan få ha den länge.

Gösta Löfgrens rekord stod sig i över 51 år.

Publicerad 2014-11-01 kl 16:38
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons