POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Avdic letar ny klubb - lämnade AFC efter spricka med tränaren: "Det skar sig"

Foto: Bildbyrån/TT.

Denni Avdic blev åsidosatt i AFC. 
Nu ger anfallaren förklaringen till varför han petades. 
- Det skar sig med tränaren, säger 31-åringen till Fotbollskanalen.
- Det var inget personligt, säger Nemanja Miljanovic, dåvarande tränare i AFC.

27 februari 2019. Efter att ha vunnit SM-guld med AIK föregående säsong skrev Denni Avdic på för den allsvenska nykomlingen AFC Eskilstuna. Kontraktet sträckte över säsongen 2019. 

Det började bra för anfallaren i den nya klubben. AFC och Avdic skickade AIK ut ur svenska cupen och laget tog sig därmed till en historisk final. Dessutom startade han i de inledande omgångarna av allsvenskan. Men sedan hände något. Avdic petades och fick nöta bänk omgång efter omgång. Enligt honom själv berodde det inte på vad han presterade, utan helt andra saker.

- Det började bra. Jag kom dit i slutet av februari och det gick bra i både träningsmatcher och i premiären. Jag tycker att jag spelade bra i de matcherna jag fick starta och jag tycker att jag passade bra in i laget, och att de kunde använda sig av mig på ett bra sätt. Sedan önskar jag väl att jag hade gjort något mer mål på de första sju matcherna som jag startade i. Men spelmässigt funkade det bra och samarbetet med (Adi) Nalic funkade väldigt bra. Sedan hände tyvärr lite saker som inte hade med det sportsliga att göra som gjorde att jag hamnade på bänken och inte fick spela mera, säger Avdic till Fotbollskanalen. 

Vad var det som hände? 
- Det skar sig med tränaren och jag vet inte riktigt hur eller varför. Men det började efter att jag blev tillfrågad om min åsikt ett par gånger och då tyckte vi olika. Efter det började jag märka att vår relation hade förändrats och därefter blev det egentligen bara värre och värre. Det kändes väldigt tråkigt eftersom jag tycker att vi hade en bra trupp och började spela upp oss. Det är synd att det blev som det blev. Jag kände att jag kunde hjälpt laget mycket mer om jag hade fått en mer ärlig och rättvis behandling.

Du tycker inte att du fick fick en rättvis behandling av Nemanja (Miljanovic, dåvarande tränare i AFC)?
- Nej. 

Vad den exakta förklaringen är till varför det uppstod en skiljemening med Nemanja Miljanovic låter Avdic vara osagt. Men 31-åringen vill poängtera att det inte handlade om hur han presterade. 

- Jag gnäller aldrig och tyvärr blev det som blev. Jag tror inte att någon som har tränat eller spelat med mig kan säga att jag har dålig karaktär. Jag försöker alltid att vara professionell och jag gör alltid mitt yttersta. Det som hände handlade inte om vad jag presterade, utan det handlade mer om vår relation till varandra.

Nemanja Miljanovics egen uppfattning är att det inte fanns någon spricka.

- Inte för min del. Som tränare tar man ut de spelarna som man tror är bäst för momentet, säger han till Fotbollskanalen.

- Det var inget personligt, utan det handlade om det fotbollsmässiga. Jag tog ut det laget som jag tyckte var bäst. Sedan tycker jag att Denni Avdic fick spela. Det är inte lätt när man har 20 spelare och alla vill spela.

Han tycker inte att han fick en rättvis behandling av dig. Hur ser på det?
- Det tror jag inte, för att han har fått spela en hel del matcher.

Avdic gjorde totalt 16 framträdanden förra säsongen, varav 10 från start.

Aftonbladet publicerade i augusti en artikel där spelare i AFC anonymt vittnade om kränkande behandling från dåvarande tränaren Nemanja Miljanovic, nu endast sportchef i klubben. Bland annat ska han ha kritiserat spelare öppet och kallat en spelare för “socialfall”. 

- De spelarna som har velat uttala sig har gjort det. Jag kan bara säga, enligt min mening, att en del oacceptabla saker hände och det ledde till att några av oss spelare hamnade i en dålig situation. Jag tycker att vissa personer i klubben skötte det på ett dåligt och oprofessionellt sätt. Det är ett beteende som jag inte har sett tidigare i min karriär. Personligen känner jag att jag inte har gjort något fel, säger Avdic.

Du har alltså inte upplevt något liknande i hela din karriär?
- Nej, inte vissa av de sakerna som hände. 

Hur var stämningen i laget under året? 
- Vi hade en bra stämning, tycker jag. Jag tycker att alla spelare som var involverade var väldigt fokuserade och gjort sitt jobb till det yttersta. Det har hänt saker som ingen har kunnat påverka.

Miljanovic har tidigare dementerat att han ska ha kränkt spelare och han har lagt det bakom sig.

- Det där är överstökat och jag vill inte gå in mer på det. Var och en har sin åsikt, säger han.

När säsongen var färdigspelad blev det heller ingen fortsättning för Avdic i AFC. Parterna valde att inte fortsätta sitt samarbete. 

- Det passande inte för min del och det passade heller inte för deras del. 

I och med det står nu Denni Avdic utan klubb, men det är inget som oroar honom. 

- Det har väl hänt någon gång tidigare att ett kontrakt gått ut och att man har stått där och kollat efter nya alternativ. Det är inget konstigt. Jag är 31 nu, snart 32, så det har man varit med om. Jag tar det dag för dag, håller igång och tränar. 

Finns det några alternativ? 
- Det har dykt upp några som jag har tackat nej till. Jag har is i magen och ser vad som kan passa bra. 

Har det varit svenska klubbar eller utländska? 
- Det har varit utifrån också. Det är inget hittills som jag känt att jag är jättesugen på. 

Vad är det du önskar med nästa klubb? 
- Ja du… Framför allt att det är en bra miljö att vara i, att jag ska kunna prestera på ett bra sätt och att jag passar i hur den klubben vill spela. Det är väl det jag är ute efter, men det är alltid svårt att veta på förhand. Man får väl gå lite på magkänslan. Sedan har man en familj att tänka på också. 

Det känns som att karriären har gått lite i stå de senaste åren. 
- Ja, det har tyvärr inte gått som planerat. Det gick ju bra i Holland och sedan gick det inte som jag ville när jag gick till AIK. Som både jag och Rikard (Norling, tränare i AIK) pratade om så passade inte spelsättet mig så väl. Jag flyttades ned på mittfältet och i början var det lite svårt att prestera, men det funkade mycket bättre än som anfallare. Sedan hade vi extrem konkurrens på mitten och då blev det lite svårt att få speltid. Men vi hittade en roll som passade mig där jag kände att jag kunde göra ett bra jobb. Jag gick till slut till AFC för att få en viktig roll, kunna hjälpa dem att hålla sig kvar, bidra med min erfarenhet, få tillbaka glädjen och hitta målet igen. Tyvärr blev det inte så.

Kan Avdic, som fyller 32 i år, nå samma höjder som han gjorde säsongen 2010 när han spottade in mål i Elfsborg och slutade tvåa i den allsvenska skytteligan? Kanske. Nuförtiden används den tidigare Werder Bremen- och Heracles-spelaren på ett annat sätt, men han är medveten om vad han kan.

- Jag är ju inte enbart en forward, numera är jag ju mittfältare och forward. Men det är kvaliteter som jag vet att jag har och jag känner mig bra fysiskt. Det kan väl hända. Jag är inte 38 år. 

Du är inte slut med andra ord? 
- Verkligen inte. Jag har mycket energi kvar. Det finns nog kvar där än.

Publicerad 2020-01-15 kl 10:01
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå