Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Även föreningar kan få polisnota - Blåvitt och MFF illa ute

10å

Efter domen mot Örgryte kommer beskedet som idrottssverige absolut inte vill höra: Rikspolisstyrelsen öppnar för att även ideella föreningar kan tvingas stå för poliskostnaderna vid stora matcher.

-Det kan vara ideella föreningar som driver väldigt avancerad elitserieverksamhet, med spelarlöner och tjänstebilar. Vi måste kolla på hur vi ska hantera detta, säger Thomas Eriksson, verksamhetsansvarig för ordningslagsfrågor vid Rikspolisstyrelsen.

Ordningslagen ger polisen rätt att ta betalt för sin insats vid offentliga tillställningar som arrangeras av vinstdrivande bolag. Kammarrätten slog på tisdagen fast att det även gäller idrottsaktiebolag. Ideella föreningar - som flertalet svenska elitklubbar fortfarande är - såg i första hand inte ut att vara berörda av domen.

ANNONS
Men när Rikspolisstyrelsen nu ser nu över bevakningsavgifterna visar det sig att de även kan drabba de ideella elitföreningarna. Allt beror på organisation och omsättning.

-I kammarrättsdomen pratas det om att om man har en ekonomisk aktivitet i en viss omfattning, så kan det vara i vinstintresse som man uppträder. Då kan polisen ta ut avgifter, säger Thomas Eriksson.

Så om exempelvis IFK Göteborg ska spela hemma mot AIK i allsvenskan, vilket förmodligen innebär en stor polisinsats, så kan det finnas orsak att ta ut en avgift av IFK trots att det är en ideell förening? -Det är svårt. Det beror på hur deras organisation är konstruerad. Men vi får aldrig glömma bort att det framgår av förarbetena till lagen att det är den som hävdar att man är en ideell förening som har bevisbördan för att man är en ideell förening.

ANNONS
-Det skulle innebära att kostnadssituationen blir helt annorlunda för arrangemangen, säger Malmö FF:s nytillträdde vd Per Nilsson.

Redan dagen efter domen mot Örgryte bad han Malmös ekonomiavdelning om en intern konsekvensanalys

-Jag hade läst vad det skulle innebära för Stockholmsklubbarna och det gjorde mig lite alert, säger Per Nilsson och fortsätter:
-Jag är inte oförberedd, men levde fram till du ringde i tron om att det inte var så nära.
-Jag har ingen som helst uppfattning om vilken kostnad det är. Det kan inte vara lika höga kostnader som vid en Stockholmsmatch, men det får ju stora konsekvenser.

Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, oroas inte av Rikspolisstyrelsens utredning av de ideella föreningarna.
-Det är för mig en politisk fråga, inte en fråga för Rikspolisstyrelsen. Men jag bortser inte ifrån att en sådan fråga kan komma att aktualiseras, säger Lagrell till TT.

ANNONS

-Det är klart att man blir bekymrad och funderar på vad det kan få för konsekvenser. Någonstans så är det svårt för en förening att ta ansvar för vad som händer ute på stan, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.
Hon är mycket negativ till att ideella föreningar eventuellt kan komma att bli ersättningsskyldiga när polisen bevakar deras arrangemang.
-Jag tror att det kan bli ganska stora konsekvenser. I dag finns det en delning där föreningarna ansvarar för all säkerhet inne på arenan och polisen för det utanför. Sedan finns det ett samarbete däremellan och vi tycker att det är en ordning som bör bestå.
-Vi tycker att det finns en skiljelinje mellan ideella föreningar och bolag, och vi är väldigt noga med att värna den ideella föreningen i alla dess delar, säger Karin Mattsson Weijber.

ANNONS

I hockeyns elitserie har två lag bolagiserat sin elitverksamhet: AIK och Djurgården. Resten av lagen bedrivs som ideella föreningar. Intresseorganisationen Hockeyligans vd Peter Gudmundson tycker att det vore ett steg i fel riktning om betalningskraven skulle appliceras även på dessa.

-Ska vi komma tillrätta med bråk och stök på läktarna så gäller det att alla hjälps åt. Det är klubbar, det är myndigheter inklusive polis och politiker, alla måste hjälpas åt. Jag tycker att de diskussioner som har förts hittills med klubbar, med myndigheter, har varit väldigt konstruktiva. Att nu komma och säga att vi ska betala för polisbevakning tycker jag är ett steg helt i fel riktning.

-De tittar på lagens mening, men i slutändan är det realpolitik, att man vill uppnå någonting. Vill man uppnå lugn och att idrottsarenan ska vara en plats för alla, då måste alla hjälpas åt.

ANNONS

TT

Publicerad 2011-02-09 kl 16:35

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto