Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Avslöjar: Dalkurd stämdes efter ångrat kontrakt - nu utreds advokaten

Nicolás Bertocchi har stämt Dalkurd efter att klubben dragit sig ur ett undertecknat avtal.
Advokaten Stefan Alvén, som varit involverad på flera olika sätt i affären, utreds nu av advokatsamfundet.
- Det kan jag bekräfta, säger generalsekreteraren Anne Ramberg till Fotbollskanalen.

I slutet på mars kunde Fotbollskanalen avslöja att Dalkurd dragit sig ur ett skrivet kontrakt med den argentinske mittfältaren Nicolas Bertocchi.

- Jag mår inte bra över detta. Jag har en familj, en dotter som jag måste försörja och räkningar som ska betalas. Jag har spelat professionell fotboll sedan jag var 18 år och trodde faktiskt inte att sådant här kunde hända, sa Bertocchi till Fotbollskanalen.

I fredags kom så beskedet att argentinaren stämmer Dalkurd FF över det ångrade kontraktet. Stämningsansökan inkom till Uppsala Tingsrätt under måndagen, och Fotbollskanalen har efter begäran tagit del av handlingarna. Där framgår att Dalkurd stäms på 560 000 kronor jämte ränta.

ANNONS

"Nicolas Bertocchi yrkar att tingsrätten fastställer att ett bindande anställningsavtal har ingåtts mellan parterna och att skadeståndsrätt därför föreligger i enlighet med anställningsavtalets innehåll med belopp som senare kommer att anges beroende på hur Nicolas Bertocchis inkomstförhållanden utvecklas", står det i stämningsansökan.

Advokaten Stefan Alvén, som jobbar på Sportlex Advokatbyrå, har varit inblandad i affären. Han har enligt Fotbollskanalens uppgifter skrivit ett avtal med Bertocchis förmedlare Hugo Perez där Alvén ska få 40 procent av arvodet 500 000 kronor. Detta trots att advokater inte får ta procentuellt betalt.

Alvén har också tillförsäkrat sig ett ytterligare arvode om 200 000 kronor från Dalkurd om/när Bertocchi såldes vidare. Detta är tveksamt ur jävsynpunkt eftersom en advokat som företräder en spelare till en klubb aldrig får företräda den klubben.

ANNONS

Sveriges Advokatsamfund har nu startat en utredning om Alvén.

- Det kan jag bekräfta att vi har gjort, säger generalsekreteraren Anne Ramberg till Fotbollskanalen.

Vad är det som har gjort att ni väljer att utreda honom?
- Jag vill inte gå in i detalj på det. Jag kan initiera sådana ärenden om jag får kunskap om omständigheter som enligt min uppfattning strider mot god advokatsed. Och då tillskriver jag då advokaten och ber honom yttra sig över vissa frågor som ställs. Och när det yttrandet har kommit in så tar jag ställning om det här ärendet ska gå vidare till styrelsen för att slutligen hamna hos disciplinnämnden.

Har du fått in yttrandena?
- Det pågår en utredning, jag vill inte i detalj gå in på var vi befinner oss i den för det är inget som är offentligt. Men vi har initierat en utredning och den kommer att behandlas på samma sätt som alla andra.

ANNONS

Ramberg vill inte kommentera ärendet i sig, men rent generellt säger hon följande om att ta procentuellt betalt av en klient:

- Nej det får man inte. Det har vi prövat många gånger. Den typen av arvoden får man inte ta.

Hur ska man göra för att göra rätt för sig?
- Grundprincipen är att arvodet ska vara skäligt och då får man lägga in många olika saker som grund för det. Det är tidsåtgång, skicklighet och så vidare. Det är många olika omständigheter som kan konstituera ett skäligt arvode. Men man får inte ta en provision. Det är strängt förbjudet.

Vad vi har förstått så har man skrivit ett avtal där det är en uppsägningstid på sex månader, att klinten att inte kan komma ur avtalet snabbare än sex månader. Får man göra så?
- Nja… Jag har inte hela avtalet så jag vill inte pröva det. Men avtalen ska vara skäliga mot klienten och utgångspunkten mellan en advokat och klient är att advokaten ska vara lojal mot sin klient och att man aldrig ska hamna i en intressekonflikt med klienten. Det är utgångspunkten.

ANNONS

Stefan Alvén har tidigare varit fåordig om ärendet när Fotbollskanalen frågat.

- Inga kommentarer på grund av advokatsekretess, sa han tidigare.

Om Advokatsamfundet finner att Alvén brutit mot god advokatsed kan han uteslutas.

Stefan Alvén skriver följande i en kommentar till Fotbollskanalen:

"Jag anser att jag inte har brutit mot god advokatsed och välkomnar därför Advokatsamfundets utredning. Jag har under utredningstiden inga ytterligare kommentarer i ärendet."

Fakta

Om Advokatsamfundet

"Advokatsamfundet är reglerat i rättegångsbalken och samfundets stadgar fastställs av regeringen. Bara den som är ledamot av samfundet får använda titeln advokat. Samfundet är en privaträttslig sammanslutning, där landets alla advokater ingår."

Källa: Advokatsamfundet.se.

Publicerad 2018-04-09 kl 13:49
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto