Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Avslöjar: IFK Göteborg anmält av SvFF efter rekordövergången

IFK Göteborg bröt mot SvFF:s agentregelverk när man sålde Benjamin Nygren.
Det menar förbundets jurister, som nu tar ärendet till disciplinnämnden.
- Vi har lämnat in en anmälan, bekräftar förbundsjuristen Tobias Tibell för Fotbollskanalen.

I juni slutförde IFK Göteborg sin största spelartransfer någonsin. Då presenterades forwarden Benjamin Nygren, då 17 år, av Genk. Kort därefter bekräftade Blåvitt, i media, att agenter varit involverade i affären. Det trots att Svenska Fotbollförbundets regelverk säger att det inte är tillåtet att betala ut ersättning till en agent i samband med en affär som rör en spelare som är under 18 år.

"Det är förbjudet för såväl spelare som förening att betala ersättning till förmedlare i anledning av förhandling om anställningsavtal eller spelarövergång avseende underårig spelare", går det att läsa i SvFF:s regler.

ANNONS

SvFF:s jurister har tidigare berättat för Fotbollskanalen att IFK Göteborg utretts, och nu meddelar Tobias Tibell att man valt att anmäla Blåvitt för Nygren-affären till disciplinnämnden. Anmälan lämnades in under onsdagen.

- Vi har lämnat in en anmälan till disciplinnämnden där vi gör gällande att IFK Göteborg överträtt bestämmelserna i förmedlarreglementet genom att utge ersättning till en förmedlare som biträdde dem i samband med den försäljningen, säger förbundsjuristen till Fotbollskanalen.

Vad har Blåvitt själva sagt i frågan?
- Det får de svara på. Vi har haft en dialog under sommaren, men vad de har för inställning till det här får de själva redovisa.

Hur mycket informerar ni klubbar om regelverket? Hur mycket har IFK Göteborg fått höra om de här bitarna sedan tidigare?
- Vi har haft återkommande avstämningsmöten. Vi hade informationsmöten när arbetet för att ta fram det nya regelverket pågick och när det trädde i kraft hade vi både skriftlig och muntlig information för såväl elitklubbar på herr- och damsidan som föreningar längre ner i seriesystemet. Vi har lämnat information vid många tillfällen. Och den här regeln är ju inte ny heller, för den fanns redan i förra regelverket.

ANNONS

Efter att AIK sålt Alexander Isak (då 17 år) till Borussia Dortmund i januari 2017 och betalat en agent i samband med affären anmäldes klubben till disciplinnämnden av Svenska Fotbollförbundet. Nämnden kom fram till att AIK hade brutit mot SvFF:s regelverk och straffade klubben med böter på 350 000 kronor.

Enligt Riksidrottsförbundets stadgar är maxbeloppet för böter i sådana här fall 500 000 kronor.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson har inte gått att nå för en kommentar över telefon, men skriver följande i ett sms till Fotbollskanalen:

"Vi kommer att svara när vi har haft tid att gå igenom anmälan".

Under torsdagen meddelade IFK att man blivit anmält för ett annat ärende till disciplinnämnden. Bakom anmälan står AFC Eskilstuna, gällande ett antal banderoller som visats av IFK-klacken under lagens möte i allsvenskan.

Publicerad 2019-08-15 kl 11:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto