Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Avslöjar: Ingen Abu Dhabi-resa för de allsvenska tränarna: "Vill hitta på något nytt"

Foto: Bildbyrån.

Det blir ingen allsvensk tränarkonferens i Abu Dhabi under januariturnén.
Delvis på grund av ekonomiska skäl.
- Upplägget har varit bra men Sef vill hitta på något nytt, säger landslagschefen Lasse Richt till Fotbollskanalen.

De senaste tre åren har de allsvenska tränarna samlats i Abu Dhabi under herrlandslagets januariturné, för att utbyta erfarenheter, ha fortbildning, diskutera gemensamma frågor, få en inblick i landslagets verksamhet och bygga på kontakten mellan klubbarna och Blågult. Men i vinter kommer Janne Andersson och co. få klara sig utan besök från tränarna.

Delvis av ekonomiska skäl har Svensk Elitfotboll, intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, valt att dra in tränarkonferensen i Abu Dhabi 2018.

- Det stämmer att det inte blir något den här gången. Vi har haft det här i tre år. Jag tycker att det har varit väldigt bra men förstår om vi tar ett uppehåll den här gången och vi hittar en annan fortbildning. För det blir ju samma saker, säger SvFF:s landslagschef Lasse Richt.

- Egentligen är det här en utbildningsfråga så jag har inte så mycket med det här att göra. Nu kände Sef att man ville hitta något nytt.

Vem har finansierat resorna?
- Vi har ett elitprojekt som delvis har finansierat fortbildningar. 

Däremot kommer förbundskaptenerna från ungdomslandslagen att vara på plats under några dagar i Abu Dhabi.

Nu siktar Sef på att istället samla tränarna på annat håll nästa år. Fotbollskanalen erfar att det kan bli i Sverige men att några dagar under VM i Ryssland också är ett förslag.

- Jag vet inte med VM, vi är bara i december så det är för tidigt att säga, säger Lasse Richt.

2017 blev den allsvenska tränarkonferensen omdiskuterad, då dåvarande Örebro-tränaren Alexander Axén kritiserade de klubbarna som inte fanns representerade i Abu Dhabi.

- Jag dömer ut de som inte är här. Jag ser inte anledningen till varför man inte är här. Allt handlar om planering. Det kan finnas olika anledningar men det måste kunna finnas någon från klubben som kan komma, sa Axén till Fotbollskanalen då.

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand var då inne på samma linje som Axén och sa:

- Det är så få dagar här och då tycker jag att man ska vara närvarande här. Alla har sina skäl men jag tror ändå att det ger oss väldigt mycket. Vi byter dialog, pratar mycket fotboll. Det här är en otroligt viktig central del i hela den här vinterturnén, att vi har det här utbytet.

Även förbundskaptenen Janne Andersson lyfte fram vikten av tränarkonferensen, som han tidigare varit en del av som manager för IFK Norrköping.

- Kollegialiteten är väldigt stor. Det är kul att vara med och inse vikten av detta. Det finns en samsyn och en dialog. Alla hejar på sitt lag men det finns en prestigelöshet och en ödmjukhet som jag gillar. Ena stunden vinner man, nästa förlorar man. Det är samma för alla och alla har förståelse för det, sa Andersson till allsvenskan.se.

Fotbollskanalen har sökt Sef:s sportdirektör Stefan Lundin för en kommentar.

Publicerad 2017-12-12 kl 12:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons